Συμπληρωματική έκθεση της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΕΟΑ) του Ιουνίου 2021, για την αξιολόγηση των κατασκευαστικών εργασιών της Φάσης Ά του οδικού δικτύου του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα και την εφαρμογή όρων για μείωση δυνητικών επιπτώσεων, στάληκε στα μέλη της Ad-Hoc Επιτροπής για τα οδικά έργα στον Ακάμα.

Στα σημαντικότερα συμπεράσματα της έκθεσης γίνεται αναφορά όπως ολόκληρο το μήκος του λάστιχου υδροδότησης και καλωδίου να αφαιρεθούν με περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο και να μεταφερθούν εκτός του ΕΔΠ Ακάμα. Στη συνέχεια, να αποκατασταθεί οποιαδήποτε δυνητική επίπτωση στο περιβάλλον, καθώς και να εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις υδροδότησης για τις ανάγκες πυρόσβεσης.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά για κατάργηση όλων των τοίχων αντιστήριξης και υποβάθμιση/βελτίωση της μηκοτομής του δρόμου μέχρι τον Άσπρο Ποταμό. Όλοι οι τοίχοι στην περιοχή των ψαμμιτικών σχηματισμών στην Τοξεύτρα να κατεδαφιστούν. Περαιτέρω, τονίζεται να μην κατασκευαστούν νέα τοιχία στο υπόλοιπο των οδεύσεων εκτός από περιπτώσεις όπου κατόπιν της ενδεδειγμένης τεκμηρίωσης από τον μελετητή κριθεί από τον εργοδότη ότι είναι απαραίτητοι για λόγους προστασίας των διακινούμενων οχημάτων και επισκεπτών.

Στην έκθεση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι πρέπει να επιλυθεί άμεσα το θέμα εισροής όμβριων υδάτων που προέρχονται από τις οικιστικές αναπτύξεις του Δήμου Πέγειας και την δημιουργία του δρόμου που οδηγεί στην είσοδο του ΕΔΠ στον Άσπρο Ποταμό. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι πρέπει να επιδιορθωθούν οι ζημιές και διαβρώσεις που δημιουργήθηκαν στην αρχή του έργου λόγω της εισροής όμβριων υδάτων.

Στην έκθεση σημειώνεται να εξεταστεί η κατάργηση όλων των τοίχων αντιστήριξης στο τμήμα του δρόμου Τοξεύτρας – Άβακα, καθώς και να εφαρμοστεί η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου της Λίπατης αφαιρείται από το τρέχον κατασκευαστικό Συμβόλαιο για επανεξέταση της προτεινόμενης λύσης και αντιμετώπιση των σοβαρών γεωτεχνικών προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Τα υδραυλικά έργα με ιδιαίτερη έμφαση αυτά στην περιοχή του Άβακα να εξεταστούν από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για αλλαγές σχετικά με τη λειτουργικότητά τους σε σχέση με τη διακίνηση των χελιών.