«Εξακολουθούν να ζουν με την ίδια αγωνία και τον ίδιο κίνδυνο τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα οι ασθενείς και κυρίως τα μέλη των οικογενειών τους, τα οποία υποχρεώνονται να κουβαλούν χωρίς καμία ασφάλεια φιάλες οξυγόνου από και προς τις εγκαταστάσεις της μοναδικής εταιρείας που παρέχει την εν λόγω υπηρεσία στην Κύπρο». Το πρόβλημα, ανέφερε στον «Φ» ο γραμματέας της ΟΣΑΚ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, «παρά το γεγονός ότι το έχουμε αναδείξει πριν από αρκετούς μήνες δεν έχει επιλυθεί.

Από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας μας λένε ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστεί υπηρεσία μεταφοράς των φιαλών οξυγόνου στα σπίτια των ασθενών, αλλά δεν υπήρξε κάποια κατάληξη. Από την εταιρεία έχουμε ενημερωθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής αυτής της υπηρεσίας και δυστυχώς εκείνοι που την πληρώνουν είναι οι οικογένειες των ασθενών οι οποίοι χρειάζονται υποστήριξη οξυγόνου για να κρατιούνται στη ζωή». 

Το πρόβλημα, εξήγησε, αφορά εκατοντάδες ασθενείς και τις οικογένειές τους και «βάσει του τρόπου με τον οποίο εξυπηρετούνται σήμερα, ο ασθενής αγοράζει τη φιάλη και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (προ ΓεΣΥ το κράτος), καλύπτει το κόστος για το οξυγόνο. Δηλαδή αγοράζει ο ασθενής μια φιάλη και όταν αδειάσει, τη μεταφέρει κάποιος από την οικογένειά του στην εταιρεία για να την ξαναγεμίσει και μετά να επιστρέψει στο σπίτι και να τη μεταφέρει στον χώρο που βρίσκεται ο ασθενής. Φανταστείτε λοιπόν ακόμα και ηλικιωμένους να κουβαλούν μόνοι τους τις φιάλες αυτές για τον/τη σύζυγο ή το παιδί τους». Εκτός αυτού, «θυμίζουμε ότι για την μεταφορά φιαλών οξυγόνου υπάρχουν κανόνες ασφάλειας οι οποίοι σίγουρα δεν τηρούνται κατά τη μεταφορά στα αυτοκίνητα των πολιτών». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Αυτή η ταλαιπωρία αλλά και ο κίνδυνος δεν έχει τέλος», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι «εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθούμε να βρούμε λύση αλλά δεν γίνεται τίποτα. Δυστυχώς και οι απαντήσεις που λαμβάνουμε από τον ΟΑΥ δεν μας ικανοποιούν, αφού ακόμα και να αλλάξουν οι προδιαγραφές στην επόμενη προκήρυξη προσφοράς, δεν μπορεί να δοθεί λύση καθώς στην Κύπρο μόνο μια εταιρεία παρέχει αυτή την υπηρεσία. Ο ΟΑΥ, έπρεπε να αναζητήσει άλλου είδους λύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει τη μεταφορά των φιαλών οξυγόνου στα σπίτια των ασθενών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί η πρακτική που σήμερα ακολουθείται. Οι πολίτες δεν μπορεί να συνεχίσουν να μεταφέρουν χωρίς μέτρα ασφαλείας τις φιάλες οξυγόνου από και προς την προμηθεύτρια εταιρεία διότι μεταξύ άλλων είναι επικίνδυνο». 

Να καθίσουμε όλοι να βρούμε λύσεις

Δυστυχώς, σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, «οι αρμόδιοι στους οποίους έχουμε αποταθεί πολλές φορές μάλλον περιμένουν να έχουμε κανένα τραγικό ατύχημα μέσα στους δρόμους και μετά να λάβουν τα μέτρα τους. Εάν η προμηθεύτρια εταιρεία δεν μπορεί να δώσει κάποια άλλη λύση για τη μεταφορά των φιαλών στα σπίτια των ασθενών, τότε να καθίσουμε όλοι μαζί να βρούμε μια λύση, η οποία θα εξυπηρετεί τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Τώρα και ταλαιπωρούνται και κινδυνεύουν και σίγουρα το να φορτώνονται τις φιάλες οξυγόνου στην πλάτη για να κάνουν τη δουλειά τους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ως ΟΣΑΚ είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε λύσεις. Ίσως πρέπει να δοθούν κάποια κίνητρα ώστε να αναπτυχθεί ιδιωτική πρωτοβουλία και να αναλάβει κάποιος τη μεταφορά του οξυγόνου με ασφάλεια στα σπίτια των ασθενών».