Μαθητές του ιδιωτικού σχολείου Foley στη Λεμεσό δημιούργησαν με κέφι και μεράκι μια μοναδική εταιρεία startup με την επωνυμία HuskMusk, που στόχο έχει την παρασκευή και προμήθεια προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον. Η εταιρεία ιδρύθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Junior Achievement Cyprus, μέλος του Junior Achievement Worldwide, του μεγαλύτερου μη κερδοσκοπικού οργανισμού στον κόσμο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην αντιμετώπιση θεμελιωδών κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων των νέων.

Στόχος της HuskMusk είναι να μειώσει τα γεωργικά απόβλητα και να παρέχει φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, καθώς και η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών  σε σχέση με το περιβάλλον και πώς πράγματα που θεωρούνται φυσιολογικά, είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά ρυπογόνα και επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η σημαντική αυτή προσπάθεια είχε ως αφετηρία την ανησυχία εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που ταλανίζουν τον πλανήτη, με την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη δημιουργία συνθηκών που ευνοούν την κλιματική αλλαγή.

 

Γενικός στόχος της εταιρείας ήταν η παραγωγή προϊόντων με μηδενικά χημικά, τα οποία να αποτελούνται από βιοανοδομήσιμα υλικά, προσφέροντας λύσεις που οδηγούν στην αειφόρο ανάπτυξη και μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Για παράδειγμα, τα πακέτα silica gel, τα οποία ο κόσμος απλά πετάει χωρίς δεύτερη σκέψη, προκαλώντας μόλυνση στο περιβάλλον, αφού δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, δημιουργούν προβλήματα υγείας και είναι επικίνδυνα για τα παιδιά και για τα ζώα.

Τα προϊόντα

Προς το παρόν έχουν δημιουργηθεί τρία προϊόντα. Ένα από αυτά είναι τα πακέτα με φλοιό ρυζιού. Είναι φιλικά προς το περιβάλλον και αποτελούν βιώσιμη εναλλακτική λύση στα επιβλαβή, τοξικά πακέτα γέλης πυριτίου που χρησιμοποιούνται ευρέως. Τα πακέτα είναι κατασκευασμένα από ίνες καλαμποκιού πλήρως βιοδιασπώμενες και ασφαλείς για το περιβάλλον.

 

 

Ο φλοιός ρυζιού είναι ένα υποπροϊόν που δημιουργείται από τη γεωργική βιομηχανία και έχει πολύ καλές ιδιότητες απορρόφησης νερού και υγρασίας. Πρόκειται για ένα απολύτως βιώσιμο προϊόν, το οποίο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Όταν ολοκληρώσει τον κύκλο του, μπορεί να πεταχτεί με ασφάλεια, αφού αποσυντίθενται πλήρως.

Τέλος, ο φλοιός ρυζιού δρα ως φυσικό λίπασμα, προάγοντας την ανάπτυξη των φυτών.

Από πού βγαίνει το όνομα «HuskMusk»

Το Husk είναι το εξωτερικό φύλλο γύρω από τον κάθε σπόρο ρυζιού, που απορροφά πολύ καλά την υγρασία. Το Musk είναι η μυρωδιά με αντιφλεγμονώδεις και αντιισταμινικές  ιδιότητες που υπάρχει στους αφυγραντήρες δωματίου.