Αυξήθηκε σημαντικά ο μέσος όρος των καταθετικών επιτοκίων για νοικοκυριά στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο (στο 1,59%, σε σύγκριση με 0,88% τον προηγούμενο μήνα), αλλά εξακολουθούν να παραμένουν λίγο πιο πάνω από τον πάτο της Ευρωζώνης.

Τον Σεπτέμβριο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έκανε ένα μικρό άλμα στον μέσο όρο των προσφερόμενων καταθετικών επιτοκίων και από την τελευταία θέση στην Ευρωζώνη, τον Αύγουστο, πέρασε δυο θέσεις πιο πάνω, αφήνοντας πίσω τη Σλοβενία (1,29%) και τελευταία την Κροατία (1,25).

Σημαντικό στοιχείο της αύξησης του μέσου όρου των καταθετικών επιτοκίων είναι τα σχέδια που προσφέρουν οι τράπεζες, που όμως είναι σε συνάρτηση με το ποσό της κατάθεσης και τον χρόνο που κλειδώνει η αποταμίευση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο μέσος όρος της απόδοσης.

Στην Ευρωζώνη, το μέσο καταθετικό επιτόκιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, είναι 3,09% και το μεγαλύτερο επιτόκιο προσφέρει το τραπεζικό σύστημα της Γαλλίας και της Εσθονίας με 3,66% αντίστοιχα.

Μπορεί οι καταθέσεις των νοικοκυριών να ευνοήθηκαν τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις καταθέσεις των επιχειρήσεων, το επιτόκιο των οποίων παρουσίασε μείωση στο 1,67% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 1,78% τον προηγούμενο μήνα και η απόδοσή τους βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρωζώνης.

Το μεγαλύτερο καταθετικό επιτόκιο (3,89%) για επιχειρήσεις προσφέρει το τραπεζικό σύστημα της Γαλλίας, ακολουθούν η Ιρλανδία και η Φιλανδία με 3,74% αντίστοιχα.

Αύξηση και των δανειστικών

Η αύξηση των καταθετικών επιτοκίων έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ψαλίδα  ανάμεσα στα δανειστικά και καταθετικά επιτόκια, αν και το κόστος δανεισμού τον Σεπτέμβριο έχει αυξηθεί.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 4,42% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με 4,29% τον προηγούμενο μήνα και βρίσκεται πολύ κοντά στον μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι στο 4,72%.

Το χαμηλότερο στεγαστικό επιτόκιο 2,53% έχει το τραπεζικό σύστημα της Μάλτας και της Κροατίας 2,96%. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. παρουσίασε αύξηση στο 5,72% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 5,56% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. κατέγραψε μείωση στο 5,59%, σε σύγκριση με 6,10% τον προηγούμενο μήνα.  Το μέσο επιτόκιο στην ευρωζώνη ήταν 5,03%.

Το ψηλότερο 6,46% έχει το τραπεζικό σύστημα της Λιθουανίας και το χαμηλότερο 3,16% έχει τραπεζικό σύστημα της Μάλτας.  Το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε μείωση στο 6,05%, σε σύγκριση με 6,06% τον προηγούμενο μήνα. Παρά την αύξηση των επιτοκίων και την ακρίβεια ο δανεισμός δεν σταματάει.

Τα νέα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν στα €24,5 εκατ. τον Οκτώβιο, σε σύγκριση με €20,3 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν αύξηση στα €172,6 εκατ., σε σύγκριση με €154,9 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. σημείωσαν αύξηση στα €83,5 εκατ., σε σύγκριση με €68,6 εκατ. τον προηγούμενο μήνα και για ποσά άνω του €1 εκατ. κατέγραψαν αύξηση στα €278,7 εκατ., σε σύγκριση με €270,9 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.