Μαλλιά κουβάρια έγιναν χθες ΟΚΥπΥ και γιατροί του δημοσίου, με φόντο την τρίωρη στάση εργασίας της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ στον χορό των δηλώσεων μπήκαν και οι νοσηλευτές, με την Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών να στηρίζει τους γιατρούς και τα όσα υποστήριζαν. 

Από πολύ νωρίς το πρωί και πριν την έναρξη της τρίωρης στάσης εργασίας στις 9, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΚΙ και του ΟΚΥπΥ τοποθετούνταν δημόσια ανταλλάζοντας πυρά, με τον πρόεδρο της συντεχνίας των κυβερνητικών γιατρών να κάνει λόγο για επικίνδυνη υποστελέχωση των ΤΑΕΠ και τον εκπρόσωπο του ΟΚΥπΥ να του απαντά, ότι «σκόπιμα δίνει λάθος αριθμούς για τη στελέχωση με στόχο να παραπλανήσει, εκτός αν ο ίδιος έχει παραπλανηθεί».

Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Κούμας αναφερόμενος στα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού υποστήριξε ότι «το ΤΑΕΠ στη Λευκωσία διαθέτει μόνο 11 γιατρούς ενώ στη Λεμεσό 8», με αποτέλεσμα να του απαντήσει ο Χαράλαμπος Χαριλάου ότι «η ΠΑΣΥΚΙ μας κατηγορεί για απύθμενο θράσος τη στιγμή που η φράση αυτή χαρακτηρίζει την ίδια. Δίνουν λάθος αριθμούς για να παραπλανήσουν. Στη Λευκωσία έχουμε 18 γιατρούς και οι 6 απουσιάζουν είτε με άδεια αναπαύσεως, είτε με άδεια ασθενείας και στη Λεμεσό έχουμε 13 και απουσιάζουν δύο με άδεια αναπαύσεως και δύο με άδεια ασθενείας. Το ότι οι γιατροί πάνε με άδεια δεν δίνει το δικαίωμα να μιλάμε για υποστελέχωση. Την ευθύνη για το πότε παίρνει ποιος, την άδεια του, την έχουν οι Διευθύνσεις των τμημάτων». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συγκαλεί σύσκεψη για τα ΤΑΕΠ ο Χατζηπαντέλα

Αργότερα στις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Άδωνης Ελευθερίου, έκανε λόγο για προβλήματα που αντιμετωπίζουν γενικά τα ΤΑΕΠ: «Κάποια στιγμή πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν» και σημείωσε ότι «κύριος λόγος της στάσης εργασίας είναι τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τα τμήματα αυτά και κυρίως η υποστελέχωσή τους». Ανέφερε επίσης ότι «για το Νοσοκομείο Πάφου υπάρχει πρόνοια για στελέχωση με 12+1 γιατρούς και τώρα λειτουργούν 8+1, δηλαδή, εξήγησε, μείον τέσσερις ιατροί, με αποτέλεσμα το Τμήμα του ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου να λειτουργεί υποστελεχωμένο» για να πάρει επίσης απάντηση από τον εκπρόσωπο του ΟΚΥπΥ ο οποίος του υπέδειξε ότι «γιατροί υπάρχουν αλλά απουσιάζουν με άδεια» και πρόσθεσε ότι «γνωρίζουν πολύ καλά στην ΠΑΣΥΚΙ ότι αυτή την εβδομάδα υπάρχουν προγραμματισμένες συνεντεύξεις για πρόσληψη επιπρόσθετου αριθμού γιατρών για την Πάφο και την Αμμόχωστο».

Η ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα, με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρη Κούμα να προειδοποιεί ότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες κλιμάκωση των μέτρων.  «Δεν πρόκειται για καπρίτσιο της ΠΑΣΥΚΙ. Είτε θα παρέχουμε σωστές υπηρεσίες στους πολίτες, είτε κάποιοι (εννοώντας τον ΟΚΥπΥ) πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ενημερώσουν τους πολίτες για το επίπεδο των υπηρεσιών που τους παρέχουμε». 

Αναφερόμενος στη λειτουργία των ιατρείων βραχείας νοσηλείας για ασθενείς με κορωνοϊό, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε ότι «από το Μάη και μετά αυτά τα ιατρεία δεν στελεχώνονται από άλλους γιατρούς και καλούνται οι συνάδελφοι των ΤΑΕΠ να τα καλύψουν. Αυτή τη στιγμή έχουμε αύξηση στις εισαγωγές και το προσωπικό είναι ήδη υποστελεχωμένο». 

Στην τοποθέτηση αυτή του Σωτήρη Κούμα, έδωσε και πάλι απάντηση ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ αναφέροντας ότι «τα ιατρεία βραχείας νοσηλείας στελεχώνονταν μέχρι τον Μάιο από ιδιώτες γιατρούς στο πλαίσιο της επιστράτευσης που έκανε το υπουργείο Υγείας για τις ανάγκες της πανδημίας. Η επιστράτευση σταμάτησε και ο ΟΚΥπΥ εξαιτίας της αύξησης που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες προχώρησε στην έναρξη διαδικασίας για να προχωρήσει στην αγορά υπηρεσιών από γιατρούς ώστε να αποφορτωθούν οι γιατροί των ΤΑΕΠ. Αυτό η ΠΑΣΥΚΙ πρέπει να το γνωρίζει, διότι οι ανάγκες έχουν καθοριστεί σε εμάς από τους διευθυντές των ΤΑΕΠ που είναι μέλη της». 

Η μέρα έκλεισε με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στην οποία αναφερόταν ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των γιατρών, τις θέσεις του ΟΚΥπΥ και την ασφάλεια των ασθενών, ο υπουργός Υγείας συγκάλεσε σύσκεψη για την ερχόμενη βδομάδα με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που καταγράφονται στα ΤΑΕΠ και την παροχή ασφαλούς και ποιοτικής φροντίδας στους ασθενείς».

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Μας κοροϊδεύετε όλοι σας

Δεν ήθελα να γράψω ούτε λέξη για τη στάση εργασίας των γιατρών, ούτε για τα προβλήματα των ΤΑΕΠ που αποφάσισε τελικά το απόγευμα χθες το υπουργείο Υγείας ότι υπάρχουν και συγκάλεσε μάλιστα και έκτακτη σύσκεψη. Να μαντέψω κιόλας ότι την άλλη εβδομάδα θα μας πουν ότι θα δρομολογηθούν λύσεις και αν είχα περισσότερο χώρο θα σας έγραφα από τώρα και τις λύσεις, διότι κάθε χρόνο κύριοι στον τομέα της Υγείας, τα ίδια προβλήματα συζητάτε και τις ίδιες αποφάσεις λαμβάνετε. Μόνο επί Γ. Παμπορίδη και επί Κ. Ιωάννου, μέτρησα 12 ανακοινώσεις προ και μετά ΟΚΥπΥ για τα ΤΑΕΠ, τις στάσεις εργασίας, την υποστελέχωση, τη συμφόρηση, τα επιδόματα των γιατρών. Την κάθε ανακοίνωση, ακολουθούσε σύσκεψη. Το ίδιο πράγμα και επί παλαιότερων Κυβερνήσεων. Τώρα θα λύσουν τα προβλήματα την ερχόμενη εβδομάδα λέει. Κύριε Χατζηπαντέλα, είχατε πραγματοποιήσει παρόμοια σύσκεψη και το Φθινόπωρο του 2021 και μόλις που κλείσατε ένα χρόνο στο υπουργείο.