Στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας βρίσκεται το νομοθετικό σχέδιο για το νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου για τη Δημοτική Εκπαίδευση, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται αυτό να ισχύσει και για το σχέδιο που αφορά τη Μέση Εκπαίδευση. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, στο πλαίσιο σεμιναρίου που διοργανώθηκε για τους διευθυντές Μέσης Εκπαίδευσης ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. 

Όπως έγραψε και πρόσφατα ο «Φ», η διαβούλευση από πλευράς υπουργείου κυρίως με την ΠΟΕΔ ήταν αρκετά προχωρημένη, με την οργάνωση των δασκάλων να καταθέτει στον αρμόδιο Υπουργό τις απόψεις και εισηγήσεις της σε σημαντικές παραμέτρους της πρότασης που της κατατέθηκε σχετικά με το νέο σύστημα αξιολόγησης. 

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, αμέσως μετά, τα δύο σχέδια θα προωθηθούν στη Βουλή για τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων. 

«Γίνεται λόγος όμως και για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ατομικά, αλλά και για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Δηλαδή κατά κάποιο τρόπο και της συλλογικής λειτουργίας των σχολείων. Ένα νέο, βελτιωμένο και περισσότερο αξιόπιστο σχέδιο αξιολόγησης όχι μόνο θα δημιουργεί κίνητρα και θα εδραιώνει περισσότερο αίσθηση αξιοκρατίας, αλλά θα συμβάλει και μέσα από την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου στην απαραίτητη λειτουργία λογοδοσίας απέναντι στην Πολιτεία και την κοινωνία, που, ομολογουμένως, εδώ στην Κύπρο, καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια στον χώρο της Εκπαίδευσης», ανέφερε στους διευθυντές, ο υπουργός Παιδείας. Συνέχισε λέγοντας πως «ταυτόχρονα όμως -και αυτό είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό- θα συστηματοποιηθούν και θα ενισχυθούν και οι διαδικασίες διαμορφωτικής αξιολόγησης, στήριξης και βελτίωσης των εκπαιδευτικών μέσα από ένα επιμορφωτικό πλαίσιο. Για το σκοπό αυτό μάλιστα την περίοδο αυτή συστηματοποιούνται και μια σειρά από επιμορφωτικά προγράμματα στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Επομένως, εφ’ όσον κατ’ ευχήν εγκριθούν και εφαρμοσθούν τα επόμενα χρόνια αυτές οι βελτιωμένες διαδικασίες αξιολόγησης, θα ενισχυθούν αναμφίβολα και οι δυνατότητες που θα έχετε μέσα στη σχολική κοινότητα».