Ή τρέχουν για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τις θεραπείες που χρειάζονται ή τίθεται η υγεία ή ακόμα και η ζωή τους σε κίνδυνο. «Τα προβλήματα με την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες αντί να μειώνονται, αυξάνονται», δηλώνει στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας. «Στα πλαίσια της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ αλλά και έπειτα από την ψήφιση της νομοθεσίας για την υποχρέωση των νοσηλευτηρίων να διαθέτουν νοσοκομειακά φαρμακεία, οι διαδικασίες έχουν αλλάξει και αυτή η αλλαγή, εξαιτίας τυπικών ζητημάτων για τα οποία ευθύνη δεν φέρει ο ΟΑΥ, ούτε πρόκειται για στρεβλώσεις του Συστήματος, κάποιοι ασθενείς ταλαιπωρούνται και δυστυχώς κινδυνεύουν», προσθέτει. 

Εξηγώντας το πρόβλημα, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ ανέφερε: «Πριν την ένταξη των θεραπειών αυτών στο ΓεΣΥ και πριν την έναρξη της εφαρμογής των νέων διαδικασιών, αυτές οι θεραπείες αγοράζονταν από το υπουργείο Υγείας και οι ασθενείς τις εξασφάλιζαν μέσω των κρατικών φαρμακείων. Με την ένταξη των θεραπειών στο ΓεΣΥ και με βάση τις νέες διαδικασίες, τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ δημόσια και ιδιωτικά (όσα διαθέτουν νοσοκομειακά φαρμακεία), υποχρεούνται να απευθύνονται κατευθείαν στις φαρμακευτικές εταιρείες και να προμηθεύονται τις θεραπείες που χρειάζονται για τους δικούς τους ασθενείς. Αγοράζουν, δηλαδή, τα νοσηλευτήρια τα φάρμακα και στη συνέχεια τους καταβάλλει το κόστος ο ΟΑΥ. Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που διαθέτουν νοσοκομειακά φαρμακεία εφαρμόζουν τις διαδικασίες αυτές, αλλά δυστυχώς ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν έχει περιλάβει σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του, δεν προμηθεύεται τα φάρμακα αυτά από τις εταιρείες και οι ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων μένουν στην ουσία ξεκρέμαστοι. Υποχρεώνονται να απευθύνονται οι ίδιοι στην ΟΣΑΚ ή στον ΟΑΥ, ώστε να γίνει ειδική διευθέτηση και να αγοράζονται τα φάρμακά τους από κάποιο ιδιωτικό νοσηλευτήριο και σε περίπτωση που δεν θέλουν να αλλάξουν τον γιατρό τους πρέπει να πηγαίνουν στο ιδιωτικό νοσοκομείο, να παίρνουν τη θεραπεία τους και μετά να μεταβαίνουν στο κρατικό νοσηλευτήριο στο οποίο βρίσκεται ο γιατρός τους για να τους τις χορηγήσει». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σίγουρα, είπε ο κ. Κουλούμας, «κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει τα ιδιωτικά νοσοκομεία να αγοράζουν φάρμακα και για λογαριασμό των ασθενών του ΟΚΥπΥ. Κάποια νοσοκομεία αρνούνται και έτσι οι ασθενείς μένουν χωρίς τις θεραπείες τους και πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για θεραπείες που αφορούν σοβαρά πάσχοντες και σε ό,τι αφορά τα φάρμακα της συγκεκριμένης κατηγορίας, αφορούν κυρίως καρκινοπαθείς». 

Παράλληλα, και όπως ανέφερε από πλευράς του στον «Φ» ο ανώτερος λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Παναγιώτης Πέτρου, «δεν υπάρχουν σε όλες τις πόλεις μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία που να διαθέτουν νοσοκομειακά φαρμακεία. Για παράδειγμα, στην Πάφο δεν υπάρχει νοσοκομειακό φαρμακείο πέραν του κρατικού και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται, διότι στην ουσία πρέπει να ταξιδεύουν μέχρι τη Λεμεσό για να εξυπηρετηθούν». Το πρόβλημα, πρόσθεσε, «είναι δυστυχώς υπαρκτό αυτή τη στιγμή και οι ασθενείς ή και οι γιατροί τους επικοινωνούν με τον ΟΑΥ αναζητώντας βοήθεια. Από πλευράς του ο ΟΚΥπΥ μας αναφέρει ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό του σχετικό κονδύλι εγκεκριμένο δεν μπορεί να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία». Πρόκειται, όπως είπε, «για θεραπείες που αφορούν καρκινοπαθείς και φάρμακα για ωχρά κηλίδα». 

Ταλαιπωρία από φαρμακείο σε φαρμακείο

«Οι χρόνιοι ασθενείς, κάποια από τα φάρμακα που λαμβάνουν, υποχρεώνονται να τα προμηθεύονται μόνο από τα κρατικά φαρμακεία. Να σκεφτούμε ότι, κάποιοι ασθενείς αυτή τη στιγμή, υποχρεώνονται να πηγαίνουν πρώτα στο νοσοκομειακό φαρμακείο για να πάρουν τις εξειδικευμένες θεραπείες τους, μετά στο κρατικό φαρμακείο για να πάρουν, αν χρειάζονται κάποια από τα υπόλοιπα φάρμακά τους και ίσως να πρέπει να επισκεφθούν και το ιδιωτικό φαρμακείο της γειτονιάς τους για να συμπληρώσουν αυτά που χρειάζονται. Δυστυχώς, τα θέματα που αφορούν τα φάρμακα είναι ανοικτά, είναι πολλά και είναι σοβαρά και πρέπει να λυθούν χωρίς καθυστέρηση. Χάθηκε ήδη πολύτιμος χρόνος και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται. Ως ΟΣΑΚ επικεντρωνόμαστε σε αυτά τα προβλήματα και το επόμενο διάστημα τα θέτουμε στις προτεραιότητές μας. Η μεταρρύθμιση είναι λογικό να φέρει αλλαγές στις διαδικασίες και πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι έτοιμοι και να τις εφαρμόζουν».