Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος θα ψηφίσει υπέρ της αποκατάστασης του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή, αν ο Μόρφου Νεόφυτος, ως οικείος Μητροπολίτης, οδηγήσει το θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ».

Λαμβανομένου υπόψη πως ο Μητροπολίτης Μόρφου δεν είχε πρόβλημα αποκατάστασης του Παγκράτιου Μερακλή, και μάλιστα στο παρελθόν έκανε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρείται δεδομένο ότι θα θέσει το θέμα ενώπιον των Συνοδικών.  

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Μητρόπολης Μόρφου αναφέρεται ότι, «ζήτησε από τον πατέρα Παγκράτιο Μερακλή να υποβάλει γραπτώς το αίτημά του για αποκατάστασή του, το οποίο και θα καταθέσει στην Ιερά Σύνοδο για να διερευνηθεί».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ιώβειος υπομονή από τον Παγκράτιο 

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Ως Ιερά Μητροπόλις Μόρφου επιθυμούμε να πληροφορήσουμε τους πιστούς ότι κατά το παρελθόν συζητήσαμε με τον πατέρα Παγκράτιο το θέμα αυτό της αποκατάστασής του και ο ίδιος μας είχε δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στα λειτουργικά καθήκοντά του».

Πρώτος είχε εγείρει θέμα αποκατάστασης του Παγκράτιου ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο Παγκράτιος Μερακλής προβληματιζόταν ως προς την καταλληλότητα του χρόνου συζήτησης του θέματος ενώπιον της Ιεράς Συνόδου και την πιθανότητα πρόκλησης αναστάτωσης χωρίς να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες εντός της Ιεράς Συνόδου. Ύστερα από κάποιες νύξεις ή και επαφές τρίτων προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο, κρίθηκε ότι το έδαφος της επανεξέτασης του ζητήματος είναι πρόσφορο. Ο ίδιος ο Παγκράτιος Μερακλής, δεν επιθυμεί να δημιουργείται συζήτηση γύρω από το θέμα, αν και από το περιβάλλον του, η μέρα της αποκατάστασης του θεωρείται πως θα είναι ίσως η ευτυχέστερη της ζωής του.

Βεβαίως, κάθε μέλος της Ιεράς Συνόδου έχει τη δική του άποψη και τη δική του ψήφο, αλλά λαμβανομένου υπόψιν πως  οι Συνοδικοί υιοθετούν τις προτάσεις/θέσεις του οικείου Μητροπολίτη/Επισκόπου για θέματα που αφορούν την περιφέρεια του, αποτελεί ακόμη έναν θετικό οιωνό προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του Παγκράτιου. Άλλωστε, αρκετοί από τα σημερινά μέλη της Συνόδου, δεν έζησαν τα γεγονότα και δεν θα αναιρέσουν τον εαυτό τους, αν εγκρίνουν την αποκατάσταση του Παγκράτιου, ενώ άλλα μέλη τα οποία συμμετείχαν και στη Σύνοδο, όταν αυτή επέβαλε αργία στον Παγκράτιο, δεν ήταν απόλυτοι στο θέμα της ποινής. Σημειώνεται, πως η αργία επεβλήθη στον Αρχιμανδρίτη το 1998, όταν διεγνώσθη με AIDS. Δύο χρόνια προηγουμένως, όταν ηγέρθη για πρώτη φορά θέμα επιβολής ποινής (διαρκούσης της διαδικασίας πλήρωσης του μητροπολιτικού θρόνου τον οποίον διεκδικούσε) οι δύο πλευρές (η Σύνοδος από τη μία με προεξάρχοντα τον τότε πρόεδρο της Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α’ και την ομάδα στήριξης του Παγκρατίου από την άλλη) κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία εκτόνωσε την πρωτόγνωρη κρίση που είχε δημιουργηθεί.

Στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου στις 4 Απριλίου 1996 (μία μέρα πριν την υλοποίηση της εξαγγελίας για παγκύπριο συλλαλητήριο των υποστηριχτών του Αρχιμανδρίτη που απειλούσαν ακόμη και να κάψουν την Αρχιεπισκοπή, παρά την αντίθετη άποψη του Παγκρατίου) αναφερόταν ότι: 

-Του επιβάλλει την ποινή της στερήσεως, του να προαχθεί στον ανώτερο βαθμό, μέχρι τα μέλη της Συνόδου αποφασίσουν κάτι το επιεικέστερο.

-Άρση της αργίας και ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Μόρφου.

-Διακόπτει τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

-Η διαποίμανση της Μητροπόλεως Μόρφου ανατίθεται στον (τότε) Μητροπολίτη Κυρηνείας, Παύλο.

Η Ιερά Σύνοδος είχε λάβει υπόψιν το περιεχόμενο του φακέλου που σχετιζόταν με την υπόθεση, τη θετική στάση που είχε τηρήσει ο Παγκράτιος, την προθυμία του να συμμορφωθεί στις αποφάσεις της Συνόδου και την ανάγκη να ειρηνεύσει το πλήρωμα της Εκκλησίας τις μέρες του Πάσχα που ακολουθούσαν.