Η περσινή μείωση των νεκρών στην άσφαλτο κατά 18% σε σχέση με το 2021, για άλλους είναι τυχαία για άλλους όμως αποδίδεται εν πολλοίς και στις κάμερες. Δεν μπορεί, βεβαίως, να είναι τυχαίο το γεγονός ότι πέρσι στη Λευκωσία είχαμε τη μεγαλύτερη μείωση στους νεκρούς σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Λέμε στη Λευκωσία, γιατί μόνο στην πρωτεύουσα έχουν λειτουργήσει σταθερές κάμερες, κάτι που έχει τη σημασία του. Οι οδηγοί, όπως εκτιμάται από τους ειδικούς, έχουν κατά νου ότι στη Λευκωσία υπάρχουν κάμερες, άρα αυτομάτως κινούνται προσεκτικά. Υπάρχουν βεβαίως και αυτοί που δεν υπολογίζουν οτιδήποτε, με αποτέλεσμα να παρανομούν και να ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους.

Συμπληρώθηκε, λοιπόν, πριν λίγες μέρες ένας χρόνος λειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήμανσης, οι γνωστές κάμερες της Τροχαίας. Ο απολογισμός από τον έναν χρόνο λειτουργίας είναι θετικός, αν σκεφτεί κανείς ότι στη συμβολή των οδών όπου έχουν τοποθετηθεί οι κάμερες, δεν έχει συμβεί κανένα τροχαίο ατύχημα. Επίσης, έχει υπάρξει τεράστια συμμόρφωση των οδηγών αφού το πρώτο στάδιο λειτουργίας των καμερών στη συμβολή των Λεωφόρων Γρίβα Διγενή και Δημοσθένη Σεβέρη, αλλά και από τις τέσσερις κινητές κάμερες, καταγράφονταν καθημερινά κατά μέσο όρο 1.200 παραβάσεις την ημέρα. Τώρα, έναν χρόνο μετά, τα φλας των καμερών ανάβουν περίπου 300-400 φορές ημερησίως

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με δόσεις οι νέες κάμερες, ώστε να συνηθίσουμε

Παρ’ όλα αυτά, ούτε οι υπεύθυνοι της Τροχαίας, ούτε και ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, στηρίζουν όλη την προσπάθεια για μείωση των νεκρών στους δρόμους, στις κάμερες. Επενδύουν και σε μια σειρά από άλλες ενέργειες, ωστόσο, εκτιμάται ότι οι κάμερες –όταν το σύστημα θα λειτουργεί πλήρως και σε παγκύπρια βάση– θα μειώσουν τα δυστυχήματα σε σημαντικό βαθμό.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στον «Φ» ο βοηθός υπεύθυνος του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας, Χάρης Ευριπίδου, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των οκτώ καμερών, έχουν καταγραφεί 162.748 περιστατικά. Από αυτά έχουν ταχυδρομηθεί 108.523. Αυτό σημαίνει ότι για τα υπόλοιπα γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί κατά πόσον οι παραβάσεις που καταγράφηκαν ήταν ορθές ή αν μπορεί να εντοπιστεί ο οδηγός του οχήματος με το οποίο διαπράχθηκε η παράβαση.

Όπως εξήγησε ο κ. Ευριπίδου, υπάρχουν πολλές παραβάσεις για τις οποίες δεν μπορεί να φανεί επ’ ακριβώς η πινακίδα του οχήματος που καταγράφηκε. Δηλαδή, είτε η πινακίδα δεν φαίνεται για κάποιο λόγο καλά, είτε μέρος της την αποκρύβει διπλανό όχημα, είτε γιατί το όχημα δεν φέρει πινακίδες εγγραφής. Όλες αυτές οι καταγραφές θα πρέπει να θεωρηθούν στο τέλος άκυρες και να μην υπολογίζονται. Επίσης, κάποιες φορές το σύστημα, ενώ υπέστη βλάβη, συνέχιζε να καταγράφει οχήματα που διέρχονταν νόμιμα, οπόταν και αυτές θα διαγραφούν, συν κάποιες άλλες που αφορούν περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Υπολογίζεται ότι περίπου 25.000 παραβάσεις θα διαγραφούν. Σημειώνεται ότι γι’ αυτές τις παραβάσεις ζήτησε ενημέρωση ο Γενικός Ελεγκτής, ώστε να εξεταστεί κατά πόσον ορθά θα διαγραφούν από το σύστημα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 450 λαπόρτα την ημέρα από τις κάμερες της τροχαίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόσθεσε ο βοηθός υπεύθυνος της Τροχαίας, η κύρια παρανομία που εντοπίζουν οι κάμερες, είναι η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και ακολουθεί η παράβαση της άσπρης γραμμής. Για κάποιο λόγο, οι οδηγοί είτε αφηρημένα, είτε από συνήθεια, σταματούν πάνω στην άσπρη γραμμή, με αποτέλεσμα να εισπράττουν εξώδικο 25 ευρώ. Είναι μια κακή συνήθεια των οδηγών στην Κύπρο που πρέπει να τερματιστεί, ώστε οι διαβάσεις πεζών στις φωτοελεγχόμενες συμβολές να μένουν ελεύθερες. Όπως επισημαίνεται, η πλειοψηφία των οδηγών μένει πίσω από την άσπρη γραμμή όχι μόνο εκεί που υπάρχουν κάμερες αλλά και στα φώτα που δεν υπάρχουν, γεγονός που δείχνει μια γενική συμμόρφωση από πλευράς οδηγών.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία που μας παρέθεσε ο κ. Ευριπίδου, το 2022 έχουν εντοπιστεί 86.350 αδικήματα για τα οποία έχει εκδοθεί εξώδικο πρόστιμο και το είδος της παράβασης έχει ως ακολούθως:

>> Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας: 67.112.

>> Παράβαση του κόκκινου σηματοδότη: 4.646.

>> Παράβαση της άσπρης γραμμής: 13.825.

>> Χρήση κινητού τηλεφώνου: 470.

>> Χρήση άλλου αντικειμένου: 83.

>> Χωρίς ζώνη ασφαλείας: 203.

>> Χωρίς κράνος: 11.

Έρχονται άλλες 36 κάμερες το 2023

Σύντομα αναμένεται η παραλαβή και άλλων 36 καμερών, 20 σταθερών και 16 κινητών, αλλά σταδιακά. Η διαχειρίστρια εταιρεία είναι έτοιμη να τις παραδώσει στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά, ώστε να ελέγχεται το κάθε σταθερό σημείο ότι όλα κυλούν ομαλά και παράλληλα να εξοικειώνονται και οι οδηγοί. Αυτό θα γίνει και με τις κινητές, ώστε το σύστημα να μην επιβαρυνθεί απότομα και να προκύψουν προβλήματα διαχείρισης των παραβάσεων.

Τα νέα σημεία στα οποία τοποθετήθηκαν κάμερες είναι τέσσερα στη Λευκωσία και δυο στη Λεμεσό. Στην επαρχία Λευκωσίας στις συμβολές που ελέγχονται από φώτα τροχαίας:

>> Λεωφόρος Μακαρίου Γ΄– Σπύρου Κυπριανού.

>> Λεωφόρος Γρίβα Διγενή – Προδρόμου.

>> Λεωφόρος Λεμεσού – Αρμενίας.

>> Λεωφόρος Στροβόλου – Μαχαιρά.

Οι δύο διασταυρώσεις στην επαρχία Λεμεσού είναι:

>> Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου – Ν. Παττίχη.

>> Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου – Αγίας Ζώνης.

Τα σημεία αυτά δεν επιλέγονται τυχαία, αλλά σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδου η επιλογή τους έγινε στη βάση στατιστικών επειδή εκεί συμβαίνουν συχνά δυστυχήματα και θεωρούνται μελανά σημεία, ή γιατί υπάρχει η ευχέρεια να αναπτυχθούν μεγάλες ταχύτητες ή λόγω επικινδυνότητας του δρόμου. Η διαπίστωση του β. υπεύθυνου της Τροχαίας έναν χρόνο μετά τη λειτουργία των πρώτων καμερών είναι πως στην πλειοψηφία τους οι οδηγοί συμμορφώνονται πλέον και δεν παρανομούν, ενώ παράλληλα, έχουν διορθωθεί αρκετά προβλήματα που είχαν εμφανιστεί αρχικά σε σχέση με τη λειτουργία του συστήματος.