Σταδιακά θα παραλαμβάνονται οι νέες κάμερες της Τροχαίας ώστε και οι οδηγοί να συνηθίσουν τα σημεία και το σύστημα να μπορεί να απορροφήσει τις νέες καταγγελίες. 

Ήδη σε τρία από τα έξι σημεία που περιλαμβάνει η Β’ φάση του συστήματος έχουν εγκατασταθεί οι κάμερες και η εταιρεία άρχισε δοκιμαστικά. Όταν θα ρυθμιστούν όλα και δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την καταγραφή των παραβάσεων, ένα – ένα τα σημεία θα παραλαμβάνονται από τον ανάδοχο που είναι το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών. Αυτό ανέφερε στον «Φ» ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Μάρκος Μάρκου, προσθέτοντας ότι πριν τεθούν σε λειτουργία οι κάμερες σε ένα σημείο, η Αστυνομία θα δώσει την απαραίτητη προειδοποίηση στους οδηγούς ώστε να το πληροφορηθούν και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα οδήγησης. 

Όσον αφορά τη χρονική παραλαβή της Β’ φάσης του συστήματος φωτοεπισήμανσης, ο κ. Μάρκου ανέφερε ότι με βάση το συμβόλαιο, αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2023. Μπορεί όμως, όπως εξήγησε, να παραλαμβάνονται σταδιακά οι κάμερες στα έξι νέα σημεία όταν η εταιρεία είναι έτοιμη να τα παραδώσει. Αυτή τη στιγμή έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν δοκιμαστικά κάμερες στα εξής σημεία στη Λευκωσία: 

– Στη διασταύρωση Λεωφόρου Στροβόλου με την οδό Μαχαιρά παρά την Πέψι Κόλα

– Στη διασταύρωση Γρίβα Διγενή με Λεωφόρο Προδρόμου 

– Στη διασταύρωση Λεωφόρου Λεμεσού με οδό Αρμενίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 450 λαπόρτα την ημέρα από τις κάμερες της τροχαίας

Όσον αφορά στην εγκατάσταση δύο καμερών στη διασταύρωση Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με Λεωφόρο Διγενή Ακρίτα και Σπύρου Κυπριανού (φώτα Λυκαβητού) οι κάμερες δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα, όπως και στα δύο σταθερά σημεία στη Λεμεσό που θα είναι:

– Στη διασταύρωση Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ με Αρχιεπισκόπου Λεόντιου Α’.

– Στη διασταύρωση Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ με Λεωφόρο Αγίας Ζώνης.

Θυμίζουμε ότι οι τέσσερις πρώτες σταθερές κάμερες εγκαταστάθηκαν στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στη διασταύρωση της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή με τη Λεωφόρο Δημόσθενη Σεβέρη. 

Σημειώνεται ότι παράλληλα με τις σταθερές κάμερες, θα έρθουν στην πρώτη φάση και άλλες 16 κινητές, σύνολο 20. Ήδη οι κάμερες παραλήφθηκαν από την εταιρεία και αφού δοκιμαστούν θα παραδοθούν στην Ηλεκτρομηχανολογική για να τις παραδώσει με τη σειρά της στην Αστυνομία. Μέχρι σήμερα έχουν καταγγελθεί 130.000 οδηγοί από τις τέσσερις σταθερές και τέσσερις κινητές κάμερες, από τις οποίες έχουν αποσταλεί πέραν των 80.000 εξωδίκων.

Όσον αφορά το τρίτο και τελευταίο στάδιο θα εγκατασταθούν ακόμα 66 σταθερές κάμερες σε Λάρνακα, Πάφο και σε επαρχιακούς δρόμους. Σημειώνεται ότι τα σημεία που τοποθετούνται οι κάμερες, επιλέγονται από την Τροχαία αφού λαμβάνεται υπόψη η συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και κατά πόσον μπορεί να αναπτυχθούν μεγάλες ταχύτητες.