Ενώπιον της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) θα θέσει τους πέντε πιο υψηλά αμειβόμενους από ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Ελεγκτική Υπηρεσία με στόχο να διερευνηθεί κατά πόσο τα έσοδα που λαμβάνουν από αυτά, είναι δηλωμένα και καταγεγραμμένα.

Υπενθυμίζεται ότι την πρόθεση αυτή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας γνωστοποίησε από την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στο πλαίσιο της συνεδρίας της επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2023. Ωστόσο, χθες σε νέα συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους πέντε ακαδημαϊκούς, οι οποίοι θεωρεί πως πρέπει να διερευνηθούν ούτως ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο με αυτά τα ποσά που λαμβάνουν υπάρχει απάτη, όπως είπε, τονίζοντας όμως πως δεν ισχυρίζεται ότι υπάρχει «αλλά θα πρέπει να διερευνηθούν από την OLAF». 

Σημειώνεται ότι οι περιπτώσεις αυτές αφορούν τις απολαβές ακαδημαϊκών από ερευνητικά προγράμματα ανεξαρτήτως σε ποια μισθολογική κλίμακα ή ακαδημαϊκή βαθμίδα βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο. 

Για την εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για πλαφόν στις απολαβές καθηγητών από ερευνητικά προγράμματα, ο αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ιωάννης Γιαπιντζάκης σημείωσε ότι τα χρήματα που έρχονται στην Κύπρο δεν είναι χρήματα που θα έρχονταν στην χώρα έτσι κι αλλιώς, αλλά είναι κατόπιν προσπάθειας των καθηγητών, οι οποίοι προσπαθούν να φέρουν όσα ερευνητικά έργα γίνεται, γιατί μέσα από αυτά γίνεται έρευνα, αλλά και δίνεται η δυνατότητα στους νέους ερευνητές να απασχοληθούν. Αυτή την στιγμή απασχολούνται 850 με 900 νέοι ερευνητές οι οποίοι, αν υπήρχε πλαφόν και όχι τόσο μεγάλος αριθμός προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο θα ήταν άνεργοι ή θα εργάζονταν εκτός Κύπρου. Ανέφερε επίσης ότι μόνο το 7% της χρηματοδότησης καταλήγει στους καθηγητές, το 47% πηγαίνει στους νέους ερευνητές, επισημαίνοντας πως η αντιμισθία την οποία λαμβάνουν οι καθηγητές είναι εις γνώσιν της ΕΕ, και ότι είναι όλα δηλωμένα και περνούν από έλεγχο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι καταδεικνύει έκθεση της Ελεγκτικής για το Παν. Κύπρου

Πέραν όμως από το εν λόγω ζήτημα, στην επιτροπή Παιδείας συζητήθηκαν και τα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν από την περασμένη εβδομάδα και για τα οποία το ακαδημαϊκό ίδρυμα απέστειλε σχετικά υπομνήματα με διευκρινίσεις.

Από πλευράς του ο κ. Γιαπιντζάκης, ανέφερε ότι θέση του Πανεπιστημίου είναι ότι πρέπει να διαχωριστεί η αμοιβή των ιατρών-καθηγητών για το ακαδημαϊκό έργο που παρέχουν στο Πανεπιστήμιο και το κλινικό έργο που παρέχουν προς τον ΟΚΥπΥ. Η αντιμισθία την οποία θεωρούν ότι πρέπει να λαμβάνουν από τον ΟΚΥπΥ, θα πρέπει να είναι αντίστοιχη του χρόνου που αφιερώνουν στις εγκαταστάσεις των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΟΚΥπΥ και Πανεπιστημίου Κύπρου που καθορίζει τον χρόνο που αφιερώνουν οι καθηγητές στα δημόσια νοσηλευτήρια. 

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η αμοιβή αυτή ανήκει στο Πανεπιστήμιο, τονίζοντας πως πρέπει μεν να δοθεί κίνητρο στους καθηγητές για να έχουν εμπλοκή στα νοσοκομεία, αλλά δεν μπορεί να βρίσκονται σε αυτά τις ώρες που τους πληρώνει το Πανεπιστήμιο και να δίδεται επιπλέον πληρωμή από τον ΟΚΥπΥ.