Τα έσοδα του Πανεπιστημίου Κύπρου, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχονται από κρατική χορηγία, δεν δαπανούνται στη βάση των ορθών πρακτικών και διαδικασιών που επιτάσσουν οι αρχές της χρηστής διοίκησης και χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης που ισχύουν στον Δημόσιο Τομέα και προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία, λέει η Ελεγκτική Υπηρεσία (ΕΥ) σε Ειδική Έκθεση με θέμα “Πανεπιστήμιο Κύπρου – Ειδική Έκθεση για τα έτη 2019 και 2020“. 

Από τον έλεγχο εντοπίστηκαν κενά και αδυναμίες στις διαδικασίες λειτουργίας, ενώ, σύμφωνα με την ΕΥ, τα αρμόδια Όργανα του Πανεπιστημίου προβαίνουν στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες αντίκεινται στο θεσμικό πλαίσιο που το διέπει και επιδεικνύουν ανεκτικότητα και κωλυσιεργία στη λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον Μελών του Προσωπικού που παραβιάζουν τους Κανονισμούς/Κανόνες του Πανεπιστημίου.

Επιπλέον έχουν προκύψει τα ακόλουθα:

  • Δεν υπήρξε συνεχής παρακολούθηση της διαχείρισης των Έργων.
  •  Δεν έτυχαν έγκαιρου χειρισμού από το Πανεπιστήμιο και τους Σύμβουλους Μελετητές τα θέματα των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των Έργων.
  • Σε αρκετές περιπτώσεις οι χρονικές και οικονομικές απαιτήσεις των Αναδόχων εξετάστηκαν με μεγάλη καθυστέρηση.
  • Η τελική διευθέτηση και επίλυση διαφορών με τους Αναδόχους σε συγκεκριμένα Έργα επιτεύχθηκε μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις.
  • Δεν καθορίστηκαν δεσμευτικά χρονικά ορόσημα για αποφυγή καθυστερήσεων στην υλοποίηση των Έργων.
  • Δεν ετοιμάστηκαν ενδιάμεσες εκθέσεις αξιολόγησης της απόδοσης των Αναδόχων.
  • Δεν αποστάλθηκαν προς τους Αναδόχους οι απαραίτητες γραπτές προειδοποιήσεις για τις καθυστερήσεις στην πρόοδο των εργασιών.
  • Καταβλήθηκαν σημαντικά ποσά ως οικονομικές αποζημιώσεις προς τους Αναδόχους.
  • Τα Έργα ολοκληρώθηκαν με σημαντικές καθυστερήσεις.
  • Αδυναμίες και παραλείψεις σχετικά με την εφαρμογή της περί δημοσίων συμβάσεων νομοθεσίας.

Τα σημαντικότερα ευρήματα του ελέγχου της ΕΥ: 

  • Οι Προϋπολογισμοί του Πανεπιστημίου για τα έτη 2019 και 2020 υποβλήθηκαν στο τότε Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) με καθυστέρηση και ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 22.4.2019 και 24.1.2020, αντίστοιχα. Για την περίοδο από 1.1.2019 – 28.2.2019 εγκρίθηκαν δωδεκατημόρια, ενώ οι μετέπειτα δαπάνες μέχρι τις 21.4.2019 παρέμειναν νομοθετικά ακάλυπτες. Δωδεκατημόριο εγκρίθηκε και για τον μήνα Ιανουάριο του 2020.
  • Η παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού δεν γίνεται με τη χρήση του ειδικού προγράμματος του Συστήματος Οικονομικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου, αλλά με τη χρήση του προγράμματος ηλεκτρονικών φύλλων εργασίας (Microsoft Excel Spreadsheets), το οποίο παρουσιάζει αδυναμίες. Συστήσαμε όπως εφαρμοστεί το εξειδικευμένο λογισμικό πρόγραμμα του Συστήματος Οικονομικής Διαχείρισης.
  • Δεν εξασφαλίστηκε εκ των προτέρων έγκριση του Συμβουλίου για μεταφορές Κονδυλίων μεταξύ άρθρων του Προϋπολογισμού που έγιναν το 2019. Συστήσαμε όπως η σχετική έγκριση του Συμβουλίου να εξασφαλίζεται εκ των προτέρων.
  • Δεν έχει συσταθεί Μεικτή Επιτροπή, η οποία να παρακολουθεί την εφαρμογή των προνοιών των Συμφωνητικών Συνεργασίας, μεταξύ Πανεπιστημίου και Υπουργείου Υγείας/Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Επίσης, στη Μεικτή Επιτροπή που θα συσταθεί, θα συμμετέχει Μέλος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει σύγκρουση συμφερόντων. Συστήσαμε όπως το Πανεπιστήμιο ζητήσει από τον ΟΚΥπΥ τη σύσταση Μεικτής Επιτροπής, το συντομότερο δυνατόν, στην οποία να συμμετέχει εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου, ο οποίος δεν θα παρέχει υπηρεσίες Πανεπιστημιακού Ιατρού στον ΟΚΥπΥ.
  • Ακαδημαϊκοί παρείχαν υπηρεσίες ως Πανεπιστημιακοί Ιατροί, χωρίς να είναι Μέλη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ή/και εγγεγραμμένοι στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ). Συστήσαμε όπως οι Πανεπιστημιακοί Ιατροί πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο Συμφωνητικό Συνεργασίας.
  • Σύμφωνα με το Συμφωνητικό Συνεργασίας, μεταξύ του Πανεπιστημίου και του ΟΚΥπΥ, οι Λέκτορες, Επίκουροι Καθηγητές και Αναπληρωτές Καθηγητές, που ασκούν κλινική εργασία, έχουν υποχρέωση να δαπανούν κατ΄ ελάχιστο το 50% του εργάσιμου χρόνου τους στις εγκαταστάσεις του ΟΚΥπΥ και οι Καθηγητές το 70% του εργάσιμου χρόνου τους. Συστήσαμε όπως επανεξεταστεί το κατ΄ ελάχιστο ποσοστό και τεθεί μέγιστο ποσοστό του εργάσιμου χρόνου που αναλώνεται στα Νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.
  • Από 27.10.2021, στο ύψος των επιπρόσθετων απολαβών των Μελών του Ακαδημαϊκού Προσωπικού που ασκούν κλινική εργασία, το οποίο ανέρχεται σε 50%-70% των ετήσιων απολαβών τους από το Πανεπιστήμιο, ανάλογα με τη βαθμίδα, θα προστεθούν αντίστοιχα ποσοστά από τα οριζόντια κίνητρα που καταβάλλονται στους Νοσοκομειακούς Ιατρούς και ανέρχονται σε €1.850 μηνιαίως. Συστήσαμε όπως επανεξεταστεί το ποσοστό των επιπρόσθετων απολαβών για κλινική εργασία.
  • Παρατηρήσαμε μεγάλη διαφορά στη κλινική εργασία που διεκπεραιώθηκε στα Δημόσια Νοσηλευτήρια από Πανεπιστημιακούς Ιατρούς. Συστήσαμε όπως στο Συμφωνητικό Συνεργασίας περιληφθεί αναφορά για μετρήσιμα κριτήρια της κλινικής εργασίας που πρέπει να διενεργείται ετησίως από τους Πανεπιστημιακούς Ιατρούς.
  • Η καταχώρηση των ωρών διδασκαλίας στο Σύστημα της Ιατρικής Σχολής, στη βάση των οποίων υπολογίζεται η αμοιβή των Νοσοκομειακών Ιατρών, γίνεται από τους ίδιους τους Νοσοκομειακούς Ιατρούς. Συστήσαμε όπως η καταχώρηση των ωρών στο Σύστημα γίνεται από ανεξάρτητο άτομο.
  • Μέλη του Ακαδημαϊκού Προσωπικού της Ιατρικής Σχολής διατηρούσαν παράλληλη εξωπανεπιστημιακή εργοδότηση, χωρίς να εξασφαλίσουν σχετική άδεια από τα αρμόδια Όργανα του Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο δεν προέβηκε σε πειθαρχική έρευνα και ζήτησε από τους Ακαδημαϊκούς όπως προβούν στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε η εργοδότησή τους στο Πανεπιστήμιο να μην παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία. Συστήσαμε όπως το Πανεπιστήμιο προβαίνει στη διερεύνηση περιπτώσεων ενδεχόμενης διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος, σύμφωνα με τους σχετικούς Κανονισμούς.
  • Σε Εκθέσεις του Εσωτερικού Ελεγκτή του Πανεπιστημίου καταγράφηκαν τα ακόλουθα:
  1. Μη χρηστή διαχείριση των οικονομικών πόρων του Πανεπιστημίου και διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
  2. Στον οικονομικό απολογισμό ερευνητικού έργου που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δηλώθηκαν ψηλότερες δαπάνες από αυτές που δηλώθηκαν στον λογαριασμό του έργου που τηρείται στο Πανεπιστήμιο.
  3. Σε Καθηγητή, ο οποίος κατέχει Έδρα σε Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, παραχωρήθηκε άδεια μερικής απασχόλησης στο εν λόγω Πανεπιστήμιο για το χρονικό διάστημα που κατέχει τη θέση του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο και όχι μόνο για το χρονικό διάστημα που κατέχει την Έδρα.
  4. Για τριετή περίοδο, κατά την οποία παραχωρήθηκε σε άλλο Καθηγητή άδεια, έτσι ώστε να διοριστεί από κοινού σε θέση καθηγητή μερικής απασχόλησης σε Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι 20 μέρες ετησίως, δεν υπάρχουν καταχωρημένες στο Σύστημα του Πανεπιστημίου διδακτικές ώρες για τα χειμερινά εξάμηνα.
  • Μέλη του Ακαδημαϊκού και Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου κατέχουν μετοχές ή είναι Διευθυντές ή/και Γραμματείς σε ιδιωτικές εταιρείες, ενδεχομένως χωρίς να εξασφαλίσουν σχετική έγκριση από το Συμβούλιο και χωρίς το Πανεπιστήμιο να προβεί στη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας. Συστήσαμε τη διερεύνηση κατά πόσο έχει εξασφαλιστεί έγκριση και, στις περιπτώσεις όπου ενδείκνυται, τη λήψη μέτρων.
  • Το μέγιστο ποσό απολαβών Μελών του Ακαδημαϊκού Προσωπικού από ερευνητικά προγράμματα ανήλθε σε σημαντικό ποσοστό του ετήσιου μισθού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε το ποσό του ετήσιου μισθού. Συστήσαμε όπως καθοριστεί ανώτατο όριο δεδουλευμένης αντιμισθίας, από ερευνητικά προγράμματα.
  • Το Πανεπιστήμιο δεν έχει υιοθετήσει μηχανισμό αναφορικά με τον έλεγχο του πραγματικού διδακτικού φόρτου του Ακαδημαϊκού Προσωπικού και οι τελικές προγραμματισμένες ώρες που είναι καταχωρημένες στο Σύστημα θεωρούνται και ως πραγματικές. Συστήσαμε όπως το Πανεπιστήμιο εφαρμόσει μηχανισμό καταγραφής του πραγματικού διδακτικού φόρτου.
  • Το Πανεπιστήμιο εφαρμόζει τις άδειες αλλά όχι και τις αργίες που ισχύουν στη Δημόσια Υπηρεσία, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αργιών του Διοικητικού Προσωπικού να είναι αυξημένος, σε σύγκριση με τον Δημόσιο Τομέα. Συστήσαμε όπως ακολουθούνται οι αργίες που ισχύουν στη Δημόσια Υπηρεσία, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των αδειών.
  • Οι περί Υπεράριθμων Θέσεων σε Ειδικές Κατηγορίες στα Δημόσια Πανεπιστήμια Κύπρου Κανονισμοί (ΚΔΠ 266/2009) φαίνεται να είναι αντισυνταγματικοί, στο μέτρο που προνοούν ότι οι υποψήφιοι που εμπίπτουν στις ειδικές κατηγορίες δύνανται να εισαχθούν στα δημόσια πανεπιστήμια με χαμηλότερο βαθμό. Ζήτημα αντισυνταγματικότητας ηγέρθη από τον Γενικό Εισαγγελέα και για τον Κανόνα 1.6 των Κανόνων Προπτυχιακής Φοίτησης του Πανεπιστημίου, καθώς έχει εκδοθεί εκτός των πλαισίων του εξουσιοδοτούντος Κανονισμού της ΚΔΠ 266/2009, αφού δημιουργεί καινούργιες ειδικές κατηγορίες κριτηρίων. Συστήσαμε όπως το Πανεπιστήμιο και το ΥΠΠΑΝ προβούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις του Κανόνα και των Κανονισμών, αντίστοιχα.
  • Μέλος του Διοικητικού Προσωπικού, πέραν της απασχόλησής του στο Πανεπιστήμιο ως μόνιμος Λειτουργός, απασχολείτο εξωπανεπιστημιακά χωρίς να έχει εξασφαλίσει σχετική άδεια. Το Πανεπιστήμιο δεν προέβηκε σε πειθαρχική έρευνα αλλά υπέδειξε στο Μέλος ότι οποιαδήποτε εξωπανεπιστημιακή απασχόληση είναι παράνομη, εκτός και αν εξασφαλιστεί σχετική έγκριση.
  • Παραχωρήθηκε άδεια άνευ απολαβών για περίοδο πέντε ετών σε Καθηγητή, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωκοινοβούλιο, παρά την ύπαρξη νομικών γνωματεύσεων στις οποίες αναφέρεται ότι δημιουργείται ασυμβίβαστο για τον Καθηγητή, με την ταυτόχρονη κατοχή θέσης στο Πανεπιστήμιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  • Αστυνομική διερεύνηση κατάληξε στην ποινική δίωξη Καθηγητή για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, της εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Στον Καθηγητή επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή. Η Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου επέβαλε στον Καθηγητή την πειθαρχική ποινή του υποβιβασμού της μισθοδοτικής του κλίμακας.
  • Το Πανεπιστήμιο παράνομα, όπως φαίνεται, ενέκρινε την παράταση εργοδότησης Καθηγητή για συνολική περίοδο 11 ετών μετά την ημερομηνία αφυπηρέτησής του. Συστήσαμε όπως το Πανεπιστήμιο ανακαλέσει την απόφαση, που αφορά στην κατ΄ εξαίρεση παράταση εργοδότησης και προχωρήσει στην απονομή στον Καθηγητή του τίτλου του Ομότιμου Καθηγητή.
  • Κατά την περίοδο 8.8.2022 – 12.8.2022 και 22.8.2022 – 26.8.2022 το Πανεπιστήμιο εφάρμοσε το μέτρο της εξ΄ αποστάσεως εργασίας, το οποίο στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τερματίστηκε την 15.5.2022. Επίσης, την πρώτη εβδομάδα του 2022 χαρίστηκαν δύο εργάσιμες ημέρες σε όλο το διοικητικό προσωπικό.
  • Ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από τον έλεγχο που διεξήγαγε η Υπηρεσία μας, διαπιστώσαμε σοβαρή αδυναμία του Πανεπιστημίου στη διαχείριση του Έργου, παρά το γεγονός ότι διαθέτει επαρκώς στελεχωμένες Τεχνικές Υπηρεσίες με κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να ήταν σε θέση, με τη συνδρομή και των Συμβούλων Μελετητών του, να συντείνει στην έγκαιρη ολοκλήρωση του Έργου με επιτυχή κατάληξη. Αντί αυτού, παρατηρήθηκαν συνεχείς και σημαντικές καθυστερήσεις στην πρόοδο του Έργου, μεγάλο μέρος των οποίων οφείλονται μεν στον αργό ρυθμό εργασίας του Αναδόχου, γεγονός όμως το οποίο δεν αξιολογήθηκε δεόντως από το Πανεπιστήμιο. Αρκετές απαιτήσεις του Αναδόχου εξετάστηκαν από το Πανεπιστήμιο και τους Συμβούλους με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, δυσχεραίνοντας τη θέση του Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο όφειλε να είχε προχωρήσει σε ετοιμασία ενδιάμεσης έκθεσης αξιολόγησης της απόδοσης του Ανάδοχου, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην ομαλή εξέλιξη του Έργου. Δεν έχουν τύχει έγκαιρου χειρισμού τα θέματα/προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του Έργου, έτσι ώστε να υποβληθούν έγκαιρα οι εισηγήσεις του Πανεπιστημίου στην ΚΕΑΑ για εξέταση. Έχουν, μεταξύ άλλων, υπογραφεί και δύο Συμπληρωματικές Συμφωνίες μεταξύ του Πανεπιστημίου και του Αναδόχου, μετά από την έγκριση της ΚΕΑΑ. Η Υπηρεσία μας διαφώνησε με το περιεχόμενο των εν λόγω Συμφωνιών, στη βάση των οποίων παραχωρήθηκαν στον Ανάδοχο παρατάσεις χρόνου και οικονομικές αποζημιώσεις. Με βάση τη Δεύτερη Συμπληρωματική Συμφωνία, το Έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί με συνολική καθυστέρηση 41 μηνών, ενώ η αρχική συμβατική περίοδος ολοκλήρωσης ανερχόταν σε 40 μήνες, έχει δηλαδή ουσιαστικά διπλασιαστεί ο χρόνος της σύμβασης.
  • Ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και των Κοινόχρηστων Χώρων Διδασκαλίας 03 του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από τον έλεγχο που διεξήγαγε η Υπηρεσία μας, διαπιστώσαμε ότι το Έργο παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση στην πρόοδο των εργασιών, μεγάλο μέρος της οποίας οφείλεται στον αργό ρυθμό εργασίας του Αναδόχου. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η καθυστέρηση υπερβαίνει τους 12 μήνες, με ενδεχόμενο, αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα, να αυξηθεί στους 18 μήνες. Μέχρι σήμερα, ο Ανάδοχος έχει υποβάλει 4 απαιτήσεις για παραχώρηση παράτασης συνολικού χρόνου 201,8 εργάσιμων ημερών, για τις οποίες έχει εγκριθεί παράταση χρόνου 21 ημερολογιακών ημερών. Αρκετές από τις απαιτήσεις του Αναδόχου εξετάστηκαν από το Πανεπιστήμιο και τον Μηχανικό με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ δεν έχουν τύχει έγκαιρου χειρισμού όλα τα θέματα/προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του Έργου, έτσι ώστε να υποβληθούν έγκαιρα στην ΚΕΑΑ για εξέταση και τυχόν έγκριση.
  •  Διαγωνισμός αρ. UCY-2019-039-CDO – Μηχανολογικές εργασίες για την ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και Κοινόχρηστων χώρων διδασκαλίας. Μετά από ακύρωση διαγωνισμού από το Συμβούλιο Προσφορών του Πανεπιστημίου, για τις μηχανολογικές εργασίες για την ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και Κοινόχρηστων χώρων διδασκαλίας, υιοθετώντας μεταξύ άλλων και σχετική εισήγηση της Υπηρεσίας μας, όπως αυτή εκφράστηκε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και την επαναπροκήρυξή του με αναθεωρημένη εκτίμηση δαπάνης, ανατέθηκε νέος διαγωνισμός για το ίδιο αντικείμενο, για ποσό το οποίο ήταν κατά €358.563 χαμηλότερο από το ποσό της προσφοράς, στην οποία γινόταν εισήγηση για κατακύρωση στον ακυρωθέντα διαγωνισμό.
  • Ανέγερση του κτηρίου της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από τον έλεγχο που διεξήγαγε η Υπηρεσία μας στο Έργο, διαπιστώσαμε ότι ο Ανάδοχος έχει υποβάλει προς τον Μηχανικό του Έργου αριθμό επιστολών/αιτημάτων για διάφορα θέματα, με πρόθεση την υποβολή απαιτήσεων για παράταση χρόνου. Τα εν λόγω αιτήματα του Αναδόχου δεν εξετάστηκαν από το Πανεπιστήμιο και τον Μηχανικό, σε αναμονή της υποβολής από τον Ανάδοχο συγκεκριμένων και τεκμηριωμένων στοιχείων. Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τον μη έγκαιρο χειρισμό του θέματος και ζητήσαμε όπως μας υποβληθεί η σχετική αλληλογραφία με τις θέσεις/τοποθετήσεις του Μηχανικού ή/και του Συντονιστή Έργου.
  • Μεταστέγαση Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κτήριο του Γυμνασίου Φανερωμένης στη Λευκωσία. Στις 12.3.2018, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου σε συνεδρία του επαναβεβαίωσε προηγούμενη απόφασή του για μόνιμη στέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στα κτήρια του Κεντρικού Χώρου (πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία) του Πανεπιστημίου. Για τον σκοπό αυτό, το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να προχωρήσει με τις διαδικασίες μετατροπής μέρους του κτηρίου Α του Κεντρικού Χώρου σε Αρχιτεκτονική Σχολή. Η Υπηρεσία μας, κατά την εξέταση του εν λόγω θέματος από την ΚΕΑΑ, εξέφρασε τη διαφωνία της για ανάθεση των πιο πάνω εργασιών στον υφιστάμενο Ανάδοχο και εισηγήθηκε όπως το Έργο ολοκληρωθεί με βάση τις πρόνοιες της σύμβασης και, στη συνέχεια, αφού αποχωρήσει ο υφιστάμενος Ανάδοχος, το Πανεπιστήμιο να προχωρήσει στην προκήρυξη νέου ανοικτού διαγωνισμού για τη μετατροπή μέρους του κτηρίου Α σε Αρχιτεκτονική Σχολή. Ωστόσο, παρά την πιο πάνω απόφαση του Πανεπιστημίου, στις 22.4.2021 υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών, του τέως Αρχιεπισκόπου Κύπρου, του Δημάρχου Λευκωσίας και του Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Κύπρου, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μεταστέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο κτήριο του Γυμνασίου Φανερωμένης. Η Υπηρεσία μας εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την ορθότητα της απόφασης για υπογραφή του εν λόγω Μνημονίου.
  • Ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων των Κοινωνικών Δραστηριοτήτων. Το Έργο ολοκληρώθηκε στις 22.9.2010, με συνολική καθυστέρηση τεσσερισήμισι μηνών. Ο Ανάδοχος υπέβαλε απαιτήσεις για οικονομικές αποζημιώσεις, λόγω της καθυστέρησης. Ακολούθησαν μακροχρόνιες προσπάθειες και διαπραγματεύσεις, μεταξύ Μελών του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου και του Αναδόχου, για φιλικό διακανονισμό των απαιτήσεων του Αναδόχου. Στις 14.7.2021, η ΚΕΑΑ, σε συνεδρία της, αφού έλαβε υπόψη της τα αποτελέσματα φιλικού διακανονισμού, μεταξύ του Πανεπιστημίου και του Αναδόχου, αποφάσισε να εγκρίνει την καταβολή του ποσού των €1.650.000 για πλήρη και τελική εξόφληση κάθε απαίτησης του Αναδόχου έναντι του Πανεπιστημίου. Η Υπηρεσία μας εξέφρασε την αντίθεσή της ως προς τη διαχείριση που έτυχε το θέμα και την καθυστέρηση στην επίλυσή του, καθώς και για το ύψος του ποσού αποζημίωσης που τελικά συμφωνήθηκε και για τον τρόπο υπολογισμού του από το Πανεπιστήμιο και τον Σύμβουλο Αρχιτέκτονα. Επίσης, εκφράσαμε την άποψη ότι το θέμα θα έπρεπε να είχε τύχει ενδελεχούς διερεύνησης από το Πανεπιστήμιο για τυχόν ευθύνες των εμπλεκόμενων μερών στο Έργο, αφού ο χειρισμός του δεν ήταν ο ενδεδειγμένος και δεν λήφθηκαν έγκαιρα μέτρα για επίλυση του προβλήματος, με αποτέλεσμα να παρέλθει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την κατάληξή του, γεγονός που δυσχέρανε τη λήψη ορθής απόφασης για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο προέβηκε στην πληρωμή του πιο πάνω ποσού στον Ανάδοχο για να καλύψει το κόστος του διακανονισμού, ενώ δεν υπήρχε εγκεκριμένο Κονδύλι για το συγκεκριμένο έργο στον περί Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμο του 2021 (Ν.11(ΙΙ)/2021).
  • Ανέγερση Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη Στέλιος Ιωάννου. Από τον έλεγχο που διεξήγαγε η Υπηρεσία μας, διαπιστώσαμε ότι η πρόοδος των εργασιών παρουσίαζε σημαντική καθυστέρηση, για την οποία ο Ανάδοχος διεκδίκησε παράταση χρόνου και οικονομικές αποζημιώσεις. Το Πανεπιστήμιο και οι Σύμβουλοι Μελετητές δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για την έγκαιρη αποπεράτωση του Έργου, στο πλαίσιο των προνοιών της σύμβασης. Τον Δεκέμβριο του 2017, το Πανεπιστήμιο υπέγραψε Συμπληρωματική Συμφωνία με τον Ανάδοχο για πλήρη και τελική διευθέτηση όλων των απαιτήσεών του, καθορίζοντας ως αναθεωρημένη ημερομηνία ολοκλήρωσης του Έργου την 28.2.2018. Τελικά, το Έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο Πανεπιστήμιο για χρήση στις 5.12.2018, με συνολική καθυστέρηση περίπου 50 μηνών, εκ των οποίων η αδικαιολόγητη καθυστέρηση ανήλθε στους 9 περίπου μήνες. Η Υπηρεσία μας εισηγήθηκε όπως εξεταστούν τυχόν ευθύνες των Σύμβουλων Μελετητών, για αδυναμίες/ελλείψεις της μελέτης που πιθανό να προκάλεσαν την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του Έργου.
  • Διαγωνισμός αρ. UCY-2019-058-KIOS – Supply of Optical Molecular Imaging Module with 670 nm laser (UCY-2018-058-KIOS). Από έρευνα που έγινε από τον Εσωτερικό Ελεγκτή του Πανεπιστημίου, με βάση εισήγηση και ευρήματα της Υπηρεσίας μας, μετά από διερεύνηση διαδικασίας προμήθειας εξοπλισμού με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με συγκεκριμένη εταιρεία, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι μέρος του προς προμήθεια εξοπλισμού είχε ήδη παραγγελθεί από τον αρμόδιο Καθηγητή του Πανεπιστημίου από την ίδια εταιρεία οκτώ μήνες πριν, χωρίς να έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες εγκρίσεις από το αρμόδιο όργανο του Πανεπιστημίου, προέκυψαν σοβαρές διαπιστώσεις/εισηγήσεις για τις οποίες η Υπηρεσία μας αναμένει σχετική ενημέρωση.
  • Διαγωνισμός Αρ. UCY-2018-062-YΠY – Διαγωνισμός για μίσθωση ολοκληρωμένης λύσης φορητών υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού για το Πανεπιστήμιο Κύπρου για 5 έτη. Κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο του διαγωνισμού του Πανεπιστημίου, που αφορούσε στη μίσθωση ολοκληρωμένης λύσης φορητών υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού για 5 έτη, εκτιμημένης αξίας €2.250.000, παρατηρήσαμε ότι ίδιου τύπου εξοπλισμός διατίθετο από τη συμφωνία πλαίσιο του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, η οποία περιλάμβανε εγγύηση και συντήρηση εξοπλισμού για 5 έτη. Ενόψει των πιο πάνω, ενώ ζητήσαμε να μας πληροφορήσουν κατά πόσο είχαν διεξάγει μελέτη, η οποία να καταδεικνύει ότι εφαρμογή ολοκληρωμένης λύσης φορητών υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού, με τη μέθοδο Leasing, είναι πιο συμφέρουσα από την προμήθεια του ίδιου εξοπλισμού μέσω της συμφωνίας πλαίσιο, το Πανεπιστήμιο μάς υπέβαλε το σκεπτικό της απόφασής του, χωρίς ωστόσο να μας αποστείλει οποιαδήποτε σχετική μελέτη.
  •  Διαγωνισμός Αρ. UCY-2020-059-ΥΠΕ – Παροχή Υπηρεσιών Φιλοξενίας Ιστοσελίδων. Από έλεγχο των εγγράφων του διαγωνισμού UCY-2020-059-ΥΠΕ του Πανεπιστημίου, για εξασφάλιση υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδων, διαπιστώσαμε ελλιπείς πρόνοιες στα έγγραφα του διαγωνισμού. Οι επισημάνσεις μας κρίθηκαν σοβαρές/ουσιώδεις από το Πανεπιστήμιο, το οποίο αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού, ώστε να περιληφθούν οι εισηγήσεις μας σε μεταγενέστερο νέο διαγωνισμό.
  • Διαγωνισμός Αρ. UCY-2019-014-YΠY – Προμήθεια υπολογιστών συμβατών με τα λειτουργικά συστήματα Mac OS X και iOS της Apple. Κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο του διαγωνισμού που αφορούσε στην προμήθεια υπολογιστών συμβατών με τα λειτουργικά συστήματα Mac OS X και iOS της Apple, παρατηρήσαμε ότι γινόταν έμμεση μνεία σε συγκεκριμένα προϊόντα/κατασκευαστές, η οποία, πέραν του ότι περιόριζε τον ανταγωνισμό, δεν ικανοποιούσε και τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.
  • Διαγωνισμός Αρ. UCY-2022-004-EMA – Προμήθεια εξοπλισμού για Διαδικτυακή-GIS Πλατφόρμα. Από τον έλεγχο της έκθεσης αξιολόγησης του διαγωνισμού UCY-2022-004-EMA για την προμήθεια εξοπλισμού για Διαδικτυακή-GIS Πλατφόρμα, διαπιστώσαμε ότι δεν αναπτύχθηκε υγιής ανταγωνισμός, αφού υποβλήθηκε μόνο μια προσφορά, στην οποία τελικά κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός, ενώ δεν είχαν ακολουθηθεί οι πρόνοιες του σχετικού άρθρου του Νόμου, κατ΄ επίκληση του οποίου έγινε ο διαγωνισμός.