«Θα κάνουμε το πρώτο βήμα για το Άκκουγιου στις 27 Απριλίου με τον Πούτιν», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει η λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα εκείνη την μέρα και στα επόμενα 5 χρόνια θα ολοκληρώσουν και τους άλλους 3 αντιδραστήρες στο Άκκουγιου.

Σε συνέντευξη του χθες το βράδυ στα φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά δίκτυα Α Χαμπέρ και ΑΤV ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «υπάρχουν 4 πυρηνικοί αντιδραστήρες. Θα ανοίξουμε ένα στις 27 Απριλίου. Θα αποθηκεύσουμε ενέργεια. Αυτό δεν μας φτάνει. Σχεδιάζουμε άλλους 3 μετά από αυτό. Πρέπει να ολοκληρώσουμε και τους 3 μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Πρέπει να το κάνουμε αυτό». Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε ότι «ενδεχομένως, ο (Ρώσος Πρόεδρος) Πούτιν να έρθει στις 27, ή να συνδεθούμε μαζί με το διαδικτυακό σύστημα και να κάνουμε το πρώτο βήμα του Άκκουγιου».

Για την Αγία Σοφιά, ο Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τον ηγέτη του ισλαμικού Κόμματος Ευδαιμονίας Τεμέλ Καραμολλάογλου που συμμετέχει στην συμμαχία της αντιπολίτευσης επειδή πρότεινε ένα μέρος της Αγίας Σοφίας να μετατραπεί ξανά σε μουσείο. 

«Ιδού ο Καραμολλάογλου. Ντροπή σας! Λέει, ‘θα χρησιμοποιήσουμε ένα μέρος της Αγίας Σοφίας ως μουσείο’. Πού ακούσατε ότι ο Μωάμεθ ο Πορθητής άφησε να γίνει μουσείο κάποιο σημείο (της Αγίας Σοφίας). Σε ποιο βιβλίο είναι; Πάρε λοιπόν έναν άξεστο που λέει να γίνει ένα μέρος της Αγίας Σοφίας μουσείο. Πες μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι. Έι εφέντη Τεμέλ! Είσαι στην ίδια πλευρά με εκείνους τους ανθρώπους που λέγονται άξεστοι αυτή τη στιγμή, είσαι στην ίδια πλευρά», ανέφερε.

Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυκλώνουν την Κύπρο πυρηνικοί σταθμοί – Η Δημοκρατία έχει προμηθευτεί χάπια ιωδίου

«Πολεμήσαμε για να μην έρθει ο πόλεμος σε αυτά τα εδάφη. Μπορώ να το εξηγήσω απόψε. Πρώτον, δεν θα φέρουμε τη χώρα μας σε πόλεμο. Δεύτερον, θα κρατήσουμε ισχυρό τον οικογενειακό θεσμό. Τρίτον, θα είμαστε πιο ευαίσθητοι στο μεταναστευτικό, κυρίως από τη Συρία. Ένα άλλο θέμα για το οποίο θα μιλήσουμε είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με σοβαρή μεσολάβηση», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Απευθυνόμενος στην ηγέτιδα του Καλού Κόμματος της αντιπολίτευσης Μεράλ Ακσενέρ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «προσέχετε τα βήματά μας. Το όνομά μου είναι Ταγίπ και το επίθετό μου Ερντογάν. Πρόσεχε τον Ερντογάν. Πρόσεχε και το όνομά μου Ταγίπ. Όταν μιλώ, να μιλάς ανάλογα. Μην με κάνεις να ασχολούμαι μαζί σου».

Αμέσως μετά η Μεράλ Ακσενέρ απάντησε στον Ταγίπ Ερντογάν μέσω τουίτερ: «Σε είδα πολύ ανήσυχο Ρεζσέπ μπέη. Τα βράδια να πίνεις τσάι χαμομήλι, κάνει καλό».

Ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε τη συμμαχία της αντιπολίτευσης επειδή το φιλοκουρδικό κόμμα HDP αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιο για τις προεδρικές, προς όφελος της υποψηφιότητας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για διάσωση του Ντεμιρτάς και του Από (Οτσαλάν). Αυτοί που σκότωσαν τα μωρά μας στο Ντιγιάρμπακιρ, αυτός είναι ο Ντεμιρτάς. Συμπεριλαμβανομένης της κ. Μεράλ, το τραπέζι των 6 είναι τώρα 7, σχεδιάζει πώς να τους βγάλει. Το έθνος μου δεν θα υποχωρήσει σε αυτούς που κάνουν αυτούς τους υπολογισμούς. Η απαραίτητη λογοδοσία θα τους ζητηθεί στις 14 Μαΐου» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε και τον υποψήφιο για την προεδρία Μουχαρρέμ Ιντζέ ο οποίος χθες δήλωσε ότι «αυτός ο Ερντογάν πρέπει να φύγει, είναι κουρασμένος, είναι αλαζόνας». «Μαζί τους εντάχθηκε και το πρόσωπο που έχει γίνει πρόσφατα υποψήφιος πρόεδρος. Τα ίδια λέει. Λέει ότι η Τουρκία πρέπει να απαλλαγεί από τον Ερντογάν. Τι σου έκανε ο Ερντογάν; Τι άλλο έχει κάνει ο Ερντογάν από το να είναι υπηρέτης αυτής της χώρας; Ντροπή σου. Αυτήν τη στιγμή, είστε δίπλα-δίπλα με εκείνους με τρομοκρατικές οργανώσεις. Είσαι μαζί τους εδώ και χρόνια. Είστε και υποψήφιος πρόεδρος. Τελικά δεν σε έβαλαν πουθενά. Τώρα σηκώθηκες, έγινες υποψήφιος Πρόεδρος. Προσπαθείτε να βγάλετε κάτι από αυτή τη συνάντηση ή όχι; Μιλάω για τον Ιντζέ. Ο κ. Κεμάλ κάτι μοιράζει σε όλους», ανέφερε.

ΚΥΠΕ