Τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να εφαρμοστεί η δεύτερη δέσμη των νέων εντύπων του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών, στο πλαίσιο της εν εξελίξει μεταρρύθμισης του συνόλου των εντύπων στον κλάδο εταιρειών. Η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κλάδου ενεργοποιήθηκε μεν το 2018, με την ψήφιση νέας νομοθεσίας, αλλά η υλοποίηση απαιτεί μεγάλο όγκο αλλαγών και γίνεται σταδιακά, μετά από  εκπαίδευση τόσο του προσωπικού, όσο και του επιχειρηματικού κοινού.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και τα διαδικτυακά σεμινάρια προς επιχειρηματίες κι άλλους ενδιαφερομένους, που θα πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, για τη δεύτερη δέσμη των νέων εντύπων που θα τεθούν, όπως αναφέρθηκε, σε εφαρμογή στο τέλος του ίδιου μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνω 350 αιτήσεις για χορηγία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η δεύτερη δέσμη αφορά στον ανασχεδιασμό 22 εντύπων του κλάδου εταιρειών. Σημειώνεται ότι η πρώτη δέσμη εντύπων που ανασχεδιάστηκαν αφορούσε 27 νέα έντυπα, τα οποία εφαρμόζονται από τον Φεβρουάριο φέτος. Ο ανασχεδιασμός των εντύπων, με στόχο τη διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων στον κλάδο των εταιρειών, αναμένεται ότι θα έχει σημαντικά αποτελέσματα, αφού, βάσει των στατιστικών στοιχείων που εξασφαλίσαμε από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών, η μείωση του αριθμού εντύπων λόγω ενοποίησης φτάνει το 36% για τις ημεδαπές εταιρείες, το 40% για τις αλλοδαπές εταιρείες και επίσης το 40% όσον αφορά τα έντυπα μεταφοράς έδρας. Στο πλαίσιο της ενοποίησης για μεταφορά έδρας, πλέον χρειάζεται η συμπλήρωση ενός εντύπου αντί για δύο, όπως προηγουμένως, με τις νέες διαδικασίες να διευκολύνουν ακόμα περισσότερο ξένους επενδυτές.

Λιγότερα και σύγχρονα

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της διαδικασίας υποβολής εντύπων του κλάδου εταιρειών, το σύνολο των εντύπων παρατάθηκαν με τα αντίστοιχα της Αγγλίας και της Ιρλανδίας, προκειμένου οι αλλαγές να γίνουν βάσει των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν στις δύο χώρες και ιδιαίτερα στην Ιρλανδία, η οποία αποτελεί πρότυπο για πολλούς σε θέματα παροχής υπηρεσιών στον κλάδο των εταιρειών. Ιρλανδοί σύμβουλοι, αλλά και ο κλάδος εταιρειών της χώρας, ήταν εξάλλου αυτοί που βοήθησαν για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας του κλάδου εταιρειών της χώρας μας, που έγινε με κονδύλια της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο πλαίσιο του ανασχεδιασμού της πρώτης και δεύτερης δέσμης εντύπων, αρκετά έντυπα που ήταν μόνο στα αγγλικά μεταφράστηκαν πλέον και στην ελληνική, δημιουργήθηκαν νέα έντυπα, όπως αυτό για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις, αλλά και ολόκληρη διαδικασία για διοικητική επαναφορά, που δεν υπήρχε προηγουμένως. Επίσης, τα έντυπα περιλαμβάνουν πλέον διάφορες επεξηγήσεις για να καθίσταται ευκολότερη η συμπλήρωσή τους, ενώ όλα τα έντυπα και αιτήσεις προσαρμόστηκαν σε συμπληρώσιμη μορφή (PDF editable). Επιπρόσθετα, βάσει της μεταρρύθμισης και απλοποίησης, απαλείφθηκε η ένορκη δήλωση που απαιτείτο π.χ. στα έντυπα για μεταφορά έδρας και για σύσταση ευρωπαϊκής εταιρείας, και αντικαταστάθηκε με απλή υπεύθυνη δήλωση. 

Έρχεται και 3η δέσμη απλοποίησης εγγράφων

Η όλη προσπάθεια για ευκολότερη και ταχύτερη διαδικασία υποβολής και έγκρισης εγγράφων στον κλάδο εταιρειών, θα έχει και συνέχεια. Συγκεκριμένα, αναμένεται στο μέλλον να υπάρξει και τρίτη δέσμη νέων εντύπων του κλάδου, η οποία όμως τοποθετείται το 2024, ημερομηνία που θα σηματοδοτήσει και την ηλεκτρονική υποβολή των νέων εντύπων στον Έφορο Εταιρειών, καθώς τότε αναμένεται να είναι έτοιμο για εφαρμογή το νέο σύστημα πληροφορικής. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι για εφαρμογή και των νέων εντύπων της πρώτης και δεύτερης δέσμης έγινε αναβάθμιση στα πληροφοριακά συστήματα του Εφόρου Εταιρειών. 

Ήδη, για εφαρμογή, στο τέλος Σεπτεμβρίου, της δεύτερης δέσμης των νέων εντύπων του κλάδου εταιρειών έγιναν τον Ιούνιο κάποια σεμινάρια και, όπως αναφέρθηκε, διαδικτυακά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στις 2 και 9 Σεπτεμβρίου. Τα σεμινάρια συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, αφού σε αυτά για την πρώτη δέσμη εντύπων συμμετείχαν πέραν των 500 ατόμων -επιχειρηματίες, δικηγόροι και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου- ενώ σε αυτά για τη δεύτερη δέσμη εντύπων πέραν των 900 ατόμων.