Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η εφαρμογή του πρώτου σταδίου της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, επειδή δικηγόροι αλλά και τα Πρωτοκολλητεία δεν είναι ακόμα έτοιμα. Το i-justice ήταν προγραμματισμένο να εφαρμοστεί στις 8 Φεβρουαρίου αλλά λόγω αντιδράσεων, αναβλήθηκε.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τον νόμο που ψήφισε η Βουλή με τον οποίο παράλληλα με την ηλεκτρονική καταχώρηση εγγράφων, δινόταν το δικαίωμα στους δικηγόρους να μπορούν να καταχωρούν έγγραφα και στα Πρωτοκολλητεία. Την ίδια ώρα το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφασή του ανέστειλε τον κανονισμό για λειτουργία του i-justice και η καταχώρηση εγγράφων θα γίνεται μόνο με φυσική παρουσία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φωνάζουν οι δικηγόροι για i–Justice

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι με τον νόμο της Βουλής καταστρατηγείται η συνταγματική διάκριση των εξουσιών, αφού θεωρεί ότι η Βουλή με τη νομοθεσία που ψήφισε, παρενέβη στις εξουσίες της δικαστικής εξουσίας.  

Μετά την εξέλιξη αυτή παύει να έχει σημασία ο νόμος της Βουλής, ωστόσο σήμερα η Επιτροπή Νομικών που θα εξετάσει την αναπομπή, θα επιμείνει στην ψήφισή του ώστε στη συνέχεια να καταχωρηθεί αναφορά από τον Πρόεδρο. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η ευκαιρία στους δικηγόρους και τα Πρωτοκολλητεία να εκπαιδευτούν κατάλληλα, ώστε σε κάποιο στάδιο αυτό το έτος να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική καταχώρηση εγγράφων. 

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος