Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα γονικής αποξένωσης, το οποίο εξετάστηκε σε συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι οικογενειακές υποθέσεις οι οποίες εξετάζονται ετησίως ανέρχονται στις 550 παγκυπρίως, ενώ 34 οικογένειες είναι διαπιστευμένα αποξενωμένες. Υπογραμμίστηκε, δε, ότι οι αιτήσεις γονικής μέριμνας είναι περισσότερες από τις αιτήσεις διατροφής, καθώς μόνο στη Λευκωσία κατατέθηκαν από την αρχή του έτους 300. Την ίδια στιγμή, στα χαρτιά παραμένει η νομοθεσία για εξωδικαστική επίλυση των οικογενειακών διαφορών, αφού καμία υπόθεση δεν έτυχε χειρισμού από τους 40 διαμεσολαβητές.

Την υποστελέχωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας παραδέχθηκε η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου. Όπως είπε προχώρησαν στην παγκύπρια ενίσχυση του προγράμματος γονικής μέριμνας με τέσσερις επιπλέον λειτουργούς, η οποία έγινε εφικτή μετά από την πρόσληψη πέντε νέων λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Εισήγηση της Υφυπουργού σε σχέση με αυτό το ευαίσθητο και πολύπλοκο θέμα, όπως το χαρακτήρισε, είναι οι περιπτώσεις να τυγχάνουν χειρισμού από πολυθεματική ομάδα αμέσως μετά τη διαπίστωση της αποξένωσης με δικαστική απόφαση, έτσι ώστε να είναι δεσμευτική η συμμετοχή τόσο των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, όσο και της οικογένειας.

Ενημέρωσε επίσης για την ετοιμασία από τις ΥΚΕ πρωτοκόλλου ενεργειών ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δηλαδή ΥΚΕ, Αστυνομία και Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, με στόχο την αντιμετώπιση των περιπτώσεων ανυπακοής διαταγμάτων γονικής μέριμνας, το οποίο θα προωθηθεί στις συναρμόδιες υπηρεσίες για διαβούλευση και τελική συμφωνία.

Όσον αφορά στην καθυστέρηση της εξέτασης των υποθέσεων, ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι, πέραν της υποστελέχωσης, οι οποίοι αφορούν γραφειοκρατικές πτυχές, το χρόνο εξέτασης των υποθέσεων από το δικαστήριο κ.α. 

Εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου σημειώθηκε ότι έμεινε στα χαρτιά η νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρσι για διαμεσολάβηση στις υποθέσεις οικογενειακών διαφορών. Έχουν τύχει εκπαίδευσης στις διαμεσολαβήσεις έως και 300 δικηγόροι, εκ των οποίων οι 40 είναι εγγεγραμμένοι ως οικογενειακοί διαμεσολαβητές. Ωστόσο, κανένας τους δεν έχει χειριστεί προς το παρόν κάποια υπόθεση. «Ψηφίστηκαν πέρσι οι κανονισμοί, όμως είναι άγνωστο στον κόσμο», σημειώθηκε και προστέθηκε ότι είναι πολύ λίγα τα έσοδα για τους δικηγόρους καθώς αμείβονται με €60 ανά ώρα. Πάντως, η διαμεσολάβηση προϋποθέτει οι δύο γονείς να βρίσκονται σε συνεργασία και να μην υπάρχει καταγγελία βίας.

«Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από τα δικαστήρια, έχουμε περισσότερες αιτήσεις γονικής μέριμνας απ’ ότι διατροφής. Πρώτη φορά το βλέπουμε», ανέφερε εκπρόσωπος του Συλλόγου και ανέφερε ενδεικτικά τη Λευκωσία, όπου έχουν κατατεθεί 300 αιτήσεις γονικής μέριμνας από την έναρξη της χρονιάς.

Σημειώθηκε, ακόμη, ότι υπάρχουν πολλά κενά στη νομοθεσία, τα οποία φαίνονται στην πράξη και ότι χρειάζονται επιμόρφωση και οι δικαστές. «Το δικαστήριο εάν το κρίνει, δύναται να παραπέμψει σε διαμεσολάβηση, όμως, οι δικαστές δεν έχουν τύχει επιμόρφωσης για να μπορούν να κρίνουν ποιες υποθέσεις είναι κατάλληλες».

Εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης, σημειώθηκε ότι βρίσκονται τέσσερα νομοσχέδια στην Επιτροπή Νομικών για τη διαχείριση του θέματος. Σχολιάστηκε, δε, ως πολύ σοβαρό ζήτημα η επιμόρφωση των δικαστών.