Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για το τι μέλλει γενέσθαι με την παράταση αναστολής δόσεων και το 2021 για εκατοντάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσει οι οποίες βλέπουν το ταμείο να είναι άδειο αλλά τα χρέη να παραμένουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» το θέμα απασχολεί όχι μόνο τους ξενοδόχους αλλά και τις τράπεζες οι οποίες βλέπουν ότι ο χρόνος τελειώνει, η κατάσταση με τον τουρισμό δεν έχει βελτιωθεί και θα πρέπει να ρυθμίσουν ένα ζήτημα που θα επηρεάσει την ποιότητα του ισολογισμού τους. Η πληροφόρηση που παίρνουν οι τράπεζες από τους ξενοδόχους κάνει λόγο για κρατήσεις πολύ χαμηλότερες των αρχικών εκτιμήσεων και για πληρότητες επίσης μειούμενες.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης στις συναντήσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα με τις τράπεζες ζητήσαμε να γίνει ότι είναι δυνατόν και η παράταση αναστολής δόσεων να μεταφερθεί το 2021. Έχουν εξηγηθεί, διευκρίνισε, οι λόγοι για το οποίο θέτουμε αυτό το αίτημα και αναμένουμε από τον Σεπτέμβριο να τρέξουν οι εξελίξεις.

Ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, συμπλήρωσε, είθισται να πληρώνει τις δόσεις των δανείων του από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, την περίοδο που είναι η μεγάλη τουριστική περίοδος και υπάρχουν έσοδα. Αν γίνει η παράταση του μορατόριουμ για ακόμα ένα το εξάμηνο, εξήγησε ο κ. Λοϊζίδης, ουσιαστικά ο επιχειρηματίας ξενοδόχος κερδίζει ένα μήνα.

Υπενθυμίζεται πως αν οι τράπεζες κρίνουν ότι χρειάζεται να εφαρμοστεί ένα νέο μορατόριουμ για την περίοδο μετά τις 31 Δεκεμβρίου μπορούν να το κάνουν υποβάλλοντας το σχέδιο για έγκριση στην ΕΑΤ έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή αναγνωρίζει ότι οι ελλείψεις ρευστότητας υπό τις τρέχουσες συνθήκες μπορεί να εξελιχθούν σε ζητήματα φερεγγυότητας που πρέπει να αξιολογηθούν σωστά από τις τράπεζες κατά περίπτωση. Το γεγονός ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν υποστεί το μεγαλύτερο οικονομικό σοκ και δεν υπάρχουν ενδείξεις για ουσιαστική αναστροφή του κλίματος μέχρι τέλος του χρόνου, είναι κάτι που αρχίζει και προβληματίζει. Ωστόσο, οι προβληματισμοί αφορούν και στο που θα μπει η κόκκινη γραμμή και αν πέραν από τις ξενοδοχειακές συμπεριληφθούν και εταιρείες του ευρύτερου τουριστικού τομέα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο κυπριακό, αλλά απασχολεί τις τράπεζες της ευρωζώνης που βλέπουν ότι η βουτιά του τουρισμού έχει στερήσει έσοδα από τους ξενοδόχους και δημιουργεί οικονομικά προβλήματα στους πελάτες τους. 

Το θέμα δεν είναι μόνο τραπεζικό αλλά οι πτυχές του αγγίζουν και το δημοσιονομικό κομμάτι. Οι θεσμοί της Ευρώπης και κυρίως η Κομισιόν, θα πρέπει από τον Σεπτέμβριο να αρχίσουν να αποκρυσταλλώνουν την κατάσταση λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει ο COVID 19. To πόσο αυστηρή ή χαλαρή δημοσιονομική πολιτική θα δοθεί στα κράτη της ευρωζώνης θα είναι και ένα μέτρο σε σχέση με τοπως θα κινηθούν οι τράπεζες. Επί της ουσίας αν θα παραμείνουν χαλαρές οι τράπεζες ή θα λειτουργήσουν σε αυστηρό περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης η οποία με νομοθετική ρύθμιση και σε τόσο μεγάλο εύρος δανειοληπτών, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί εφάρμοσε το «πάγωμα» καταβολής δόσεων και τόκων μέχρι τέλος του 2020.

Το θέμα παράτασης της αναστολής αναμένεται να συζητήσει ο Σύνδεσμος Τραπεζών με την Ευρωπαϊκή  Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF) τον Σεπτέμβριο. Το θέμα είναι να αξιολογηθεί σε επίπεδο τραπεζών της ευρωζώνης ποια είναι η κατάσταση και πως μπορεί να διαμορφωθεί ο νέος οδικός χάρτης από τις τράπεζες.