Παραμονές της Καθαράς Δευτέρας και συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη οι τιμές των φρέσκων λαχανικών μειώθηκαν κατά πολύ σε σύγκριση με τις τιμές που επικρατούσαν με αποτέλεσμα να επωφεληθούν οι καταναλωτές και να προμηθευτούν τα απαραίτητα προϊόντα για το τραπέζι φθηνότερα.

Για παράδειγμα, εκεί που η τιμή της ντομάτας ήταν €3 το κιλό, ξαφνικά έπεσε στα €1,40, ενώ η τιμή στα αγγουράκια θερμοκηπίου μειώθηκε από €4 στα €1,70 το κιλό. Αιτία βέβαια δεν είναι οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, αλλά ο πόλεμος που άνοιξαν εισαγωγείς προϊόντων με τους Συνδέσμους διακίνησης των φρέσκων λαχανικών, με αποτέλεσμα να μείνουν αδιάθετα τα προϊόντα των παραγωγών. 

Ενώ οι τιμές των προϊόντων ήταν σχετικά ακριβές και το περιθώριο κέρδους για τους παραγωγούς θα ήταν καλύτερο, εισαγωγείς που ασχολούνται με εμπόριο φρούτων, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εισαγωγές φρέσκων λαχανικών βλέποντας ότι υπήρχε η δυνατότητα να αυξήσουν τα εισοδήματά τους με τις τιμές των φθαρτών σε γειτονικές χώρες να είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τις κυπριακές. Αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν αρχές της περασμένης εβδομάδας τεράστιες εισαγωγές φθαρτών, ενώ παράλληλα κάποιοι μετέφεραν είτε νόμιμα, είτε παράνομα προϊόντα από τα κατεχόμενα.

Ιδιαίτερα για τα κατεχόμενα έγιναν σχετικές καταγγελίες στην Αστυνομία για συγκεκριμένες αποθήκες όπου διακινούνταν παράνομα προϊόντα στη γραμμή αντιπαράταξης από τα κατεχόμενα χωρίς ωστόσο να εντοπιστούν οι διακινητές. 

Οι μεγάλες ποσότητες που έφθασαν από το εξωτερικό, είτε από τα κατεχόμενα άγνωστης προέλευσης οδηγήθηκαν σε φρουταρίες και υπεραγορές σε χαμηλότερες τιμές από αυτές των Συνδέσμων, με αποτέλεσμα ως αντίδραση οι Σύνδεσμοι και οι ομάδες παραγωγών να ρίξουν τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα προκειμένου να ανταγωνιστούν τις χαμηλότερες τιμές εισαγωγής και να μη μείνουν με αδιάθετα προϊόντα.

Αυτό είχε αποτέλεσμα από τη μια να αρχίσει ένας πόλεμος μεταξύ εισαγωγέων – συνδέσμων, με κερδισμένο τον καταναλωτή που του δόθηκε η δυνατότητα να προμηθευτεί χόρτα και λαχανικά σε χαμηλότερες τιμές από ό,τι αναμενόταν να διατεθούν για την Καθαρά Δευτέρα.