Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ανέθεσε στον μέχρι σήμερα υπουργό Οικονομικών, τον Φιλελεύθερο Φλορίν Τσίτου, τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές εκλογές, σε μια προσπάθεια να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Ο 47χρονος Τσίτου, που είναι οικονομολόγος, θα έχει στη διάθεσή του δέκα ημέρες για να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος Γιοχάνις, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, εξήγησε ότι επέλεξε τον Φλορίν Τσίτου αφού οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD) ανέτρεψαν την κυβέρνηση μειοψηφίας του Λούντοβιτς Όρμπαν στις αρχές του μήνα και στη συνέχεια, την Δευτέρα, μποϊκοτάρισαν την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην δεύτερη κυβέρνηση που κλήθηκε να σχηματίσει ο Όρμπαν.

“Θέλουμε να κινηθούν τα πράγματα και να αποτρέψουμε το πολιτικό αδιέξοδο”, σημείωσε. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ανάθεση της πρωθυπουργίας στον Τσίτου εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Γιοχάνις να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Μαρσέλ Τσιολάκου έχει ήδη δηλώσει ότι το κόμμα δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος ελπίζει ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα ανατρέψει τον συσχετισμό δυνάμεων στο κοινοβούλιο, όπου το PSD εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία.

Την Δευτέρα, παραδέχτηκε ότι οι πιθανότητες να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο είναι “κάτω του 50%”, αφού την ίδια ημέρα υπέστη δύο ήττες: μία στο κοινοβούλιο και μία στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οι δικαστές έκριναν αντισυνταγματική την εκ νέου ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης στον Λούντοβιτς Όρμπαν, θεωρώντας ότι ο στόχος του ήταν να προκαλέσει εκλογές.

Την επόμενη ημέρα ο Όρμπαν επέστρεψε την εντολή. Με βάση το Σύνταγμα, θα πρέπει να αποτύχουν δύο φορές μέσα σε διάστημα 60 ημερών οι προσπάθειες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ώστε ο πρόεδρος να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

 
Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ