Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν το 2020 για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σεξουαλικών εγκλημάτων σε μια εντυπωσιακή ανατροπή στην θεμελιώδη υπόθεση της εποχής του #MeToo.

Με μια απόφαση 4-3, το Εφετείο της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι ο δικαστής που προήδρευσε στην υπόθεση του κ. Γουάινστιν είχε κάνει ένα κρίσιμο λάθος, επιτρέποντας στους εισαγγελείς να καλέσουν ως μάρτυρες μια σειρά από γυναίκες που δήλωσαν ότι ο κ. Γουάινστιν τους είχε επιτεθεί – αλλά των οποίων οι κατηγορίες δεν αποτελούσαν μέρος των κατηγοριών εναντίον του.

Η ανατροπή της καταδίκης του Γουάινστιν και η διεξαγωγή νέας δίκης μπορεί να μοιάζει με μια ξαφνική, σοκαριστική στροφή αναφέρουν οι New York Times. Στο δημόσιο λόγο, είναι μια πλήρως ατιμασμένη φιγούρα: καταδικασμένος σε μεγάλες ποινές φυλάκισης σε δύο πόλεις, που καθορίστηκαν από τις δημόσιες μαρτυρίες σχεδόν 100 φερόμενων θυμάτων, οι ιστορίες των οποίων αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο του κινήματος #MeToo. Αλλά από νομικής άποψης, η καταδίκη του στη Νέα Υόρκη ήταν πάντα αμφιλεγόμενη και οι εφέσεις του είχαν πάντα πιθανότητες.

protothema.gr