Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προετοιμάζεται για μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην πρόσφατη ιστορία της, καθώς στις 7 Μαΐου ξεκινά το Κονκλάβιο για την εκλογή του διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος απεβίωσε στις 21 Απριλίου 2025.

Η μυστική συνέλευση των 135 καρδιναλίων-εκλεκτόρων κάτω των 80 ετών θα πραγματοποιηθεί στην Καπέλα Σιστίνα, με σκοπό την ανάδειξη του νέου Ποντίφικα. Η εκλογική διαδικασία προβλέπει δύο ψηφοφορίες ημερησίως και απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων. Αν μετά από τρεις ημέρες δεν υπάρξει αποτέλεσμα, προβλέπεται διακοπή για προσευχή και διάλογο, πριν συνεχιστούν οι ψηφοφορίες.

Η Καθολική Εκκλησία βρίσκεται σε μεταβατική φάση, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις όπως η μείωση της επιρροής της στη Δύση, η ανάγκη για εκσυγχρονισμό, η διαχείριση των σκανδάλων κακοποίησης και η ενίσχυση της ενότητας μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμικών της βάσεων.

Τα φαβορί για τη διαδοχή

Σύμφωνα με αναλύσεις και αποδόσεις διεθνών στοιχηματικών πλατφορμών, πέντε καρδινάλιοι ξεχωρίζουν:

  • Πιέτρο Παρολίν (Ιταλία) – Σημερινός Γραμματέας του Βατικανού. Προβάλλει ως κύριος υποψήφιος, με πιθανότητα εκλογής 30% και απόδοση 3,25.
  • Λουίς Αντόνιο Τάγκλε (Φιλιππίνες) – Θεωρείται φωνή από την παγκόσμια περιφέρεια, με πιθανότητα εκλογής 25% και απόδοση 4.
  • Ματέο Τζούπι (Ιταλία) – Αρχιεπίσκοπος Μπολόνιας, με προφίλ κοινωνικής ευαισθησίας και πιθανότητα 15% (απόδοση 6,5).
  • Πίτερ Τούρκσον (Γκάνα) – Πρώτος αφρικανός καρδινάλιος με παγκόσμια απήχηση, υπολογίζεται στο 14% (απόδοση 7).
  • Πιερματίστα Πιτσαμπάλα (Ιταλία) – Λατίνος Πατριάρχης Ιερουσαλήμ, με 9% πιθανότητες και απόδοση 11.

Τα στοιχήματα επεκτείνονται και στην εθνικότητα και το παπικό όνομα. Ιταλός Πάπας έχει απόδοση 1,80, Φιλιππινέζος 3,00, Αφρικανός 5,50. Όσο για το όνομα, οι πιθανότητες συγκεντρώνονται στον Ιωάννη Παύλο Γ’ (2,75), Πίο ΙΓ’ (5,00) και Φραγκίσκο Β’ (6,50).

Ένα παιχνίδι πίστης και στρατηγικής

Πέρα από τη θρησκευτική σημασία, η εκλογή του Πάπα συνδέεται με ευρύτερες γεωπολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες. Με 1,3 δισεκατομμύρια πιστούς σε όλο τον κόσμο, η Καθολική Εκκλησία καλείται να απαντήσει σε σύγχρονα ερωτήματα όπως ο ρόλος της γυναίκας, η αντιμετώπιση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η οικολογική μεταστροφή και η ενότητα μιας Εκκλησίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Όπως δήλωσε ο καρδινάλιος Βίνσεντ Νίκολς, «δεν επιλέγουμε απλώς τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου, αλλά τον διάδοχο του Αγίου Πέτρου». Σε μια εποχή παγκόσμιας αστάθειας, η ανάγκη για έναν Πάπα που θα εμπνέει ελπίδα και ενότητα είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

iefimerida.gr