Ενίσχυση της χρηματοδότησης για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ακόμα 50 εκατ. ευρώ στον σχετικό προϋπολογισμό ανεβάζοντας τη βοήθεια για το 2025 στα 170 εκατ. ευρώ, ανακοινώνοντας παράλληλα αυξήσεις και στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και τον Λίβανο.

«Ενισχύουμε τη στήριξή μας προς τους εταίρους μας για να βοηθήσουμε στην κάλυψη των επειγουσών αναγκών και να απαλύνουμε τον πόνο των Παλαιστινίων» ανέφερε η Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια, Χάτζα Λαμπίμπ, τονίζοντας πως «όμως καμία βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει σε αυτούς που τη χρειάζονται χωρίς ασφαλή, ανεμπόδιστη πρόσβαση για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αυτό πρέπει να διασφαλιστεί».

Η βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους κατοίκους στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, που επηρεάζονται από τις ισραηλινές επιθέσεις σε συνέχεια του πολέμου που ξεκίνησε με την επίθεση της Χαμάς το 2023, θα κατευθυνθεί προς τους ανθρωπιστικούς εταίρους της ΕΕ για ενίσχυση των προμηθειών για αμάχους που τις έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Κομισιόν αποφάσισε επίσης λόγω της επισφαλούς κατάστασης στη βορειοανατολική Συρία να διαθέσει επιπλέον 20 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση για ανθρωπιστική βοήθεια (φέρνοντας το σύνολο της βοήθειας για τη χώρα φέτος σε 202,5 εκατ. ευρώ), προς στήριξη βασικών αναγκών, όπως τρόφιμα και ανάγκες στον τομέα της υγείας.

Επιπλέον 13 εκατ. ευρώ διατέθηκαν επίσης στον Λίβανο, για στήριξη των πιο ευάλωτων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα και των ευάλωτων Λιβανέζων πολιτών, μεταξύ άλλων σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις.

Αναφερόμενη στην απόφαση για τη Συρία, η κ. Λαμπίμπ σημείωσε ότι «ενισχύουμε τη χρηματοδότηση για τα βορειοανατολικά, όπου οι άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως υγειονομική περίθαλψη και προστασία, και το κάνουμε με ουδετερότητα και χωρίς καμία διάκριση».

Όσον αφορά τον Λίβανο, συνέχισε, «καθώς οι οικογένειες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν υπό την εύθραυστη εκεχειρία, αυξάνουμε τη βοήθεια με βασικά αγαθά όπως τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη – ειδικά για τους ευάλωτους Σύρους πρόσφυγες και τις λιβανέζικες κοινότητες».

ΚΥΠΕ