Σκούρος πορτοκαλί ουρανός πλαισιώνει τα ολόλευκα μάρμαρα του Παρθενώνα, αγκαλιάζει το Σύνταγμα, τον ουρανό της Αττικής και γενικότερα ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας.

Το μοναδικό αλλά και απόκοσμο τοπίο που δημιούργησε η αφρικανική σκόνη θυμίζει εικόνα από το διάστημα. Το φαινόμενο έπνιξε τους πολίτες, με εκείνους που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα να καταλήγουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε νοσοκομεία. Πάντως, αναμένεται ότι η Ελλάδα θα αναπνεύσει από αύριο, καθώς η αφρικανική σκόνη υποχωρεί.

Οι εικόνες του λεκανοπεδίου με την σκούρα πορτοκαλί απόχρωση στον ουρανό, κάνουν το γύρο του κόσμου, τόσο από διεθνή μέσα ενημέρωσης όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πολλοί μοιράζονται τη δική τους εμπειρία.

Το meteo.gr δημοσίευσε τη δορυφορική απεικόνιση της αφρικανικής σκόνης πάνω από την Ελλάδα, σημειώνοντας πως επρόκειτο για «έντονο κύμα αφρικανικής σκόνης ‘Minerva red’» που επηρέασε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Για το φαινόμενο ο καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Νίκος Μιχαλόπουλος, εξηγεί στον αθηναϊκό Τύπο «πως αυτό που αντικρίσαμε το απόγευμα στην ατμόσφαιρα είναι το φαινόμενο της σκέδασης της ηλιακής ακτινοβολίας πάνω στο στρώμα της σκόνης. Καθώς ο ήλιος δύει και κατεβαίνει χαμηλά, οι ακτίνες του πέφτουν πάνω στο στρώμα της σκόνης στην ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα είναι αυτά τα υπέροχα κι απόκοσμα χρώματα που αντικρίζουμε στον ουρανό».