Σοκάρουν οι λεπτομέρειες υπόθεσης που εκκρεμεί για εκδίκαση από το μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας και αφορά κατηγορίες για βασανισμό, τραυματισμό, απειλές με μαχαίρι και πρόκληση ψυχικής βλάβης σε δυο αδερφάκια.

Ένας 36χρονος υπάλληλος στη Λάρνακα αντιμετωπίζει κατηγορίες που αφορούν βασανισμό ενός 9χρονου παιδιού, το οποίο κατ’ ισχυρισμό φέρεται να κλείδωνε συστηματικά σε μικρή αποθήκη όπου έμενε ο σκύλος κάτω από άθλιες συνθήκες και το έβγαζε έξω από το σπίτι αδιαφορώντας για τις καιρικές συνθήκες. Για το 4χρονο αδερφάκι του κατηγορείται για επίθεση και για πρόκληση ψυχικής βλάβης. Η υπόθεση έφτασε στο Εφετείο όταν ο Γενικός Εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας ν’ αφήσει ελεύθερο τον κατηγορούμενο με αυστηρούς όρους. Ο Εισαγγελέας παραπονείτο ότι υπήρχε ο κίνδυνος φυγοδικίας από τον 36χρονο καθώς και επανάληψης των ίδιων αδικημάτων. Το Εφετείο αφού εκτίμησε όλα τα γεγονότα και παράγοντες και κυρίως τους όρους που του είχε θέσει το πρωτόδικο Δικαστήριο, έκρινε ότι ορθώς αφέθηκε ελεύθερος.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες που αναφέρονται στην απόφαση του Δικαστηρίου προκαλούν αίσθηση. Σημειώνεται ότι κατηγορούμενη είναι και η μητέρα των ανήλικων, οι κατηγορίες όμως που αντιμετωπίζει δεν είναι το ίδιο σοβαρές. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο 36χρονος αρνείται τη διάπραξη των υπό κατηγορία αδικημάτων όπως και η συγκατηγορούμενη μητέρα των ανηλίκων, όμως στην τελευταία της κατάθεση ενέπλεξε τον εφεσίβλητο στο πρώτο επεισόδιο βίας κατά του 9χρονου.

Με βάση το κατηγορητήριο, τα αδικήματα αφορούν την περίοδο 1/10/22 – 13/6/23, καθ’ όν χρόνο ο εφεσίβλητος, ο οποίος δεν είναι ο βιολογικός πατέρας των ανηλίκων, συγκατοικούσε με τη μητέρα τους. Η μητέρα των ανηλίκων συγκατηγορείται σε όλες τις κατηγορίες, πλην των δυο κατηγοριών απειλής. Αντιμετωπίζει, επίσης, κατηγορία μεταχείρισης παιδιού με σκληρότητα, αφορώσα παραμέληση και εγκατάλειψη των ανήλικων τέκνων της. Σύμφωνα με το μαρτυρικό υλικό, ο εφεσίβλητος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάπραξη των υπό κατηγορία αδικημάτων, ενώ ο ρόλος της συγκατηγορούμενης μητέρας των ανηλίκων φαίνεται να υπήρξε δευτερεύων.

Συνοπτικά, αναφέρει το Εφετείο, βάσει του μαρτυρικού υλικού, ο εφεσίβλητος ασκούσε συστηματικά βία κατά του ανήλικου εννιά ετών. Σε τέσσερεις διαφορετικές περιπτώσεις φέρεται να τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο, ενώ στο τελευταίο επεισόδιο άσκησης βίας, πέραν του γρονθοκοπήματος, φέρεται να απείλησε τη σωματική ακεραιότητα του με τη χρήση μαχαιριού.

Επίσης, φέρεται να κλείδωνε συστηματικά τον ανήλικο σε μικρή αποθήκη όπου έμενε ο σκύλος κάτω από άθλιες συνθήκες και τον έβγαζε έξω από το σπίτι αδιαφορώντας για τις καιρικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, οι μώλωπες από το γρονθοκόπημα, παρ’ ότι καλύπτονταν με make-up, γίνονταν αντιληπτοί από το προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου στο οποίο φοιτούσε. Ειδοποιείτο αυθημερόν το Γραφείο Ευημερίας, το οποίο έστελνε οικογενειακή σύμβουλο για συναντηθεί με τον ανήλικο και να διερευνήσει τις συνθήκες τραυματισμού του.

Στην πρώτη και τρίτη προσωπική συνέντευξη με την οικογενειακή σύμβουλο, ο ανήλικος δεν αποκάλυψε τη χρήση παράνομης βίας από τον εφεσίβλητο. Στη δεύτερη συνέντευξη, ενώ αρχικά απέδωσε τον μώλωπα σε τσακωμό με τον μικρότερο αδελφό του και σε παιχνίδι μπάλας με τα ξαδέλφια του, εν τέλει αποκάλυψε ότι ο εφεσίβλητος τον καθοδήγησε να προβάλει την εν λόγω εκδοχή στην Αστυνομία, για να μην καταλήξουν στη φυλακή ο ίδιος και η μητέρα του. Η υπόθεση καταγγέλθηκε από την εκ μητρός γιαγιά των ανηλίκων μετά που παρατήρησε στις 14/6/23, ότι ο ανήλικος έφερε μεγάλο μώλωπα στο πρόσωπο. Από την ημέρα καταγγελίας τα δυο ανήλικα διαμένουν με τη γιαγιά τους.

Να μην πλησιάζει τα παιδιά στα 100 μέτρα

Δικαστήριο στη Λάρνακα παρά το αίτημα για προφυλάκιση του 36χρονου, τον άφησε ελεύθερο με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ως εξής: (α) η κατάθεση ποσού €10.000 σε μετρητά ή υπογραφή εγγύησης για το ίδιο χρηματικό ποσό με αξιόχρεο εγγυητή, (β) παράδοση ταξιδιωτικών εγγράφων στην Αστυνομία, (γ) τοποθέτηση του ονόματος του στον κατάλογο των προσώπων των οποίων απαγορεύεται η έξοδος από τη Δημοκρατία (Stop List), (δ) να παρουσιάζεται τρεις φορές εβδομαδιαίως στον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό, (ε) διάταγμα αποκλεισμού εισόδου η διαμονής στην οικογενειακή κατοικία, και (στ) απαγόρευση να πλησιάζει ή να έρχεται σε επαφή με τα δυο ανήλικα σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων ή να έρθει σε επαφή μαζί τους με οποιοδήποτε τρόπο.