Ο Ρώσος κοσμοναύτης, Όλεγκ Κονονένκο, κατέρριψε χθες Κυριακή το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής στο διάστημα μετά από περισσότερες από 878 ημέρες ή σχεδόν δυόμισι χρόνια.

Στις 10:30 το πρωί ώρα Κύπρου ο Κονονένκο έσπασε σύμφωνα με τη ρωσική διαστημική εταιρεία Roscosmos το ρεκόρ του συμπατριώτη του κοσμοναύτη Γκενάντι Παντάλκα, ο ποίος είχε καταγράψει 878 ημέρες, 11 ώρες, 29 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα στη διάρκεια πέντε διαστημικών πτήσεων προτού αποσυρθεί το 2017, ενώ σε έναν εκλιπόντα πλέον συνάδελφό τους, τον Βαλέρι Πολιακόφ, είχε απονεμηθεί ο τίτλος του Ήρωα της Ρωσίας καθώς το 1994-1995 είχε παραμείνει στο διάστημα επί 437 ημέρες.

Τι δήλωσε ο νέος κάτοχος του ρεκόρ παραμονής στο διάστημα

Ο Κονονένκο έσπασε το ρεκόρ ενώ βρισκόταν σε τροχιά 423 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη στη διάρκεια της πέμπτης πτήσης του στο διάστημα.

«Πετάω στο διάστημα για να κάνω το αγαπημένο μου πράγμα, όχι για να κάνω ρεκόρ», είπε στο ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass σε μια συνέντευξη που παραχώρησε από τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS).

«Είμαι περήφανος για όλα τα κατορθώματά του, αλλά είμαι πολύ περήφανος που το ρεκόρ για τη συνολική διάρκεια της ανθρώπινης παραμονής στο διάστημα εξακολουθεί να το κατέχει Ρώσος κοσμοναύτης», δήλωσε ο Koνονένκο, ο οποίος είναι ο διοικητής της Roscosmos. Η τρέχουσα διαστημική του πτήση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα έχει καταγράψει 1.110 μέρες στο διάστημα.

Ποιος είναι ο Κονονένκο

Ο 59χρονος Ρώσος κοσμοναύτης άρχισε την καριέρα του ως μηχανικός, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και ξεκίνησε την εκπαίδευσή του ως κοσμοναύτης στην ηλικία των 34 ετών, αφού εντάχθηκε στην ομάδα, που επιλέχθηκε για το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Λίγο αργότερα, τον Απρίλιο του 2008, έκανε την πρώτη πτήση στο διάστημα, η οποία διήρκεσε 200 ημέρες.

H αστροναύτης της NASA Λόραλ Ο’Χάρα και οι Ρώσοι κοσμοναύτες Όλεγκ Κονονένκο (στο κέντρο) και Νικολάι Τσουμπ στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν τον περασμένο Σεπτέμβριο / Φωτογραφία αρχείου: Roscosmos via AP

Ο Kονονέκo είπε στο Tass ότι οι βιντεοκλήσεις και τα μηνύματα του επέτρεψαν μεν να κρατήσει επαφή, αλλά μόνον όταν επέστρεφε στη Γη συνειδητοποιούσε πόσο μεγάλο μέρος της ζωής του είχε χάσει. «Μόνο με την επιστροφή στο σπίτι ήρθε η συνειδητοποίηση ότι τις εκατοντάδες μέρες της απουσίας μου τα παιδιά μεγάλωναν χωρίς πατέρα», είπε.

Ο κοσμοναύτης είπε επίσης ότι γυμναζόταν τακτικά σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις σωματικές επιπτώσεις της «ύπουλης» έλλειψης βαρύτητας. «Δεν νιώθω στερημένος ή απομονωμένος», σημείωσε.

Οι πέντε διαστημικές πτήσεις του έγιναν σε διάστημα 16 ετών, κατά το οποίο η τεχνολογική πρόοδος κατέστησε δυσκολότερη την προετοιμασία για κάθε πτήση, όπως είπε ο Κονονένκο. «Το επάγγελμα του κοσμοναύτη γίνεται πιο περίπλοκο. Τα συστήματα και τα πειράματα γίνονται πιο περίπλοκα. Επαναλαμβάνω, η προετοιμασία δεν έγινε πιο εύκολη».

iefimerida.gr