Η ΟΕΒ ουδέποτε απέσυρε την πρόταση της για περικοπές των μισθών των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να συνεισφέρουν και αυτοί στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία, τόνισε στη χθεσινή μεσημβρινή εκπομπή του ραδιοσταθμού Active ο γενικός διευθυντής της ομοπσονδίας, Μιχάλης Αντωνίου.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, η ΟΕΒ θα επαναφέρει αυτό το θέμα όταν το κρίνει σκόπιμο, σημειώνοντας πως πρέπει να προκύψουν κρατικά έσοδα από μια οριζόντια συνεισφορά όλων των εργαζομένων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για όλα τα μηνιαία εισοδήματα άνω των €1500.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΕΒ: Περικοπές μισθών υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων

Όπως εξήγησε, για να συνεχίσει η αγελάδα του κράτους να παράγει θα πρέπει να συνεισφέρουν όλοι, καθώς μια ενδεχόμενη ανάληψη του βάρους και αυτής της κρίσης αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα, θα οδηγήσει σε οξύτατη κοινωνική σύγκρουση, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή. Τέλος, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ τόνισε πως θα αναλάβουν πρωτοβουλία για το θέμα εντός του 2021, σε χρόνο που θα επιλέξουν οι ίδιοι.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε εμφανιστεί επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο περικοπών μισθών ή συντάξεων στο δημόσιο, όταν είχε τεθεί ξανά το θέμα, περί τα μέσα Νοεμβρίου. Απαντώντας -τότε- σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πετρίδης είχε πει ότι η πολιτική, τουλάχιστο σε εκείνη τη φάση, ήταν αυτή της στήριξης της ιδιωτικής κατανάλωσης, προσθέτοντας ότι «δεν φτάσαμε στο σημείο των περικοπών, είτε αναπτυξιακών έργων, είτε μισθών, επιδομάτων ή συντάξεων, καθώς, όπως είχε πει, κάτι τέτοιο θα είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση, την εγχώρια κατανάλωση και θα εγκυμονούσε τεράστιους κινδύνους για αύξηση της ανεργίας αλλά και αύξηση των χρεοκοπιών. Δεν είναι γνωστό κατά πόσον ο κ. Πετρίδης διατηρεί και σήμερα την ίδια θέση.