Παρόλο που η ΕΕ απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη, η Βουλή θέλει να κάνει του κεφαλιού της και να ψηφίσει χαμηλότερο ΦΠΑ σε μεγαλύτερες κατοικίες

Το θέμα είναι ποιος θα φέρει την ευθύνη για το νέο νομικό πλαίσιο που θα ψηφιστεί για τον μειωμένο ΦΠΑ κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας ή εάν η χώρα θα καταφέρει να γλιτώσει το πρόστιμο με το οποίο απειληθεί αν παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Τα κόμματα, τόσο της συγκυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, γνωρίζουν πολύ καλά πως και η νέα τροπολογία που ετοιμάζουν είναι προβληματική αλλά, για να μην φέρουν καμία ευθύνη, απαιτούν να έχουν τη συναίνεση της κυβέρνησης, για της επιρρίψουν στη συνέχεια τις ευθύνες για τη νέα κατσάδα που θα δεχθεί η χώρα από την Κομισιόν.

Πλέον είναι ξεκάθαρο πως οι Βρυξέλλες δεν θα μείνουν μόνο στις υποδείξεις και στις συστάσεις, αλλά με την αιτιολογημένη γνώμη που απέστειλαν υποχρεώνουν τις κυπριακές αρχές να τοποθετηθούν εντός δύο μηνών. Αν παρέλθουν οι δύο μήνες και η χώρα δεν έχει προχωρήσει στην αλλαγή του νομικού πλαισίου, έτσι ώστε αυτό να συνάδει με τον κοινωνικό σκοπό της Οδηγίας, τότε η ΕΕ πιθανότατα θα παραπέμψει τη Δημοκρατία στο Δικαστήριο. Πάντως, την τροπολογία, την οποία τα κόμματα παρουσιάζουν ως συναινετική πρόταση, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα την αποδεχθεί η Κομισιόν.

Και οι λόγοι είναι δύο: Γιατί εδώ και δύο χρόνια οι κυπριακές αρχές κοροϊδευαν τους τεχνοκράτες της Κομισιόν και γιατί η κομματική τροπολογία θα προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ στα 130 τ.μ. των κατοικιών με αξία €350 χιλ. αντί στα 110 τ.μ που θέλει η ΕΕ.

Τα κόμματα, υποκύπτοντας προφανώς στις πιέσεις επαγγελματικών φορέων, είχαν διαφωνήσει με νομοσχέδια που κατέθεσε τόσο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, όσο και η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Από τη μια δεν τους ικανοποιούσε το εμβαδόν των ακινήτων που θα επωφελούνται και από την άλλη δεν τους ικανοποιούσαν οι αξίες των επιλέξιμων ακινήτων. Στη συνέχεια απαίτησαν τον διαχωρισμό κατοικιών και διαμερισμάτων, ενώ στην πορεία είδαν πως αυτό θα ήταν εις βάρος αυτών που θα ανεγείρουν κατοικία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τώρα εισήγηση για διαχωρισμό των ακινήτων, ώστε η φορολόγηση των οικοδομών να είναι ενιαία.

Παράλληλα, για να αποφύγουν να νομοθετήσουν, τη μια επικαλούνταν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών και την άλλη τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε μια πλειοδοσία σε σχέση με το εμβαδόν αλλά και τις αξίες των κατοικιών και των διαμερισμάτων. Και τι δεν ακούστηκε το τελευταίο διάστημα στις συζητήσεις που γίνονταν στην Επιτροπή Οικονομικών! Το ένα κόμμα απαιτούσε η φορολόγηση να γίνεται μόνο βάσει των αξιών, το άλλο κόμματα απαιτούσε τη συμπερίληψη και του εμβαδού. Τελικά, για να χρυσώσουν το χάπι πάντρεψαν τις δύο εισηγήσεις αλλά δεν κατέληγαν στα τετραγωνικά μέτρα στα οποία θα επιβάλλεται 5% ΦΠΑ. Άλλοι ήθελαν την επιβολή του μειωμένου ΦΠΑ στα 170 τ.μ, άλλοι ήθελαν στα 140 τ.μ  και 150 τ.μ, άλλοι ήθελαν στα 190 τ.μ. και τελικά η λύση που προτείνεται είναι η χειρότερη από όλες αυτές που προβλέπονταν στα κυβερνητικά νομοσχέδιο.

Το πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2022 προέβλεπε την επιβολή 5% στα 140 τ.μ του ακινήτου με συνολικό εμβαδό 200 τ.μ. Τον Ιούνιο του 2022, το νομοσχέδιο αναθεωρήθηκε και το 5% ΦΠΑ θα επιβαλλόταν στα 170 τ.μ των κατοικιών και με συνολικό εμβαδό 220 τ.μ και αξία €350 χιλ. Εξάλλου, 5% ΦΠΑ θα επιβαλλόταν στα 90 τ.μ στα διαμερίσματα με εμβαδό 110 τ.μ και αξία €200 χιλ.

Στη συνέχεια, η αξία των κατοικιών ανέβηκε στις €385 χιλ. και των διαμερισμάτων στις €220 χιλ.

Για να έρθει το τελευταίο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την επιβολή ΦΠΑ στα 110 τ.μ με αξία €350 χιλ., νοούμενου ότι η αξία δεν υπερβαίνει τις €475 χιλ. και το εμβαδόν στα 190 τ.μ. Όλα τα πιο πάνω συνηγορούν πως κάθε φορά που αναθεωρείται το νομοσχέδιο γίνεται «χειρότερο» ή λιγότερο αρεστό στους βουλευτές. Στην προσπάθεια τους τα κόμματα να προστατέψουν τα νεαρά ζευγάρια αλλά και την αγορά των ακινήτων, τελικά θα τα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό. Επιπρόσθετα, φάνηκε πως όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα καθώς η Βουλή ξεχείλωνε τα κριτήρια του νομοσχέδια, αλλά στην συνέχεια της προσγείωσε απότομα η ΕΕ. Και όπως γράψαμε πολλές φορές, το παράδειγμα του ΦΠΑ στα ακίνητα θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγήν.