Επιτέλους, θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς του τουρισμού να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουμε το ζήτημα των μαθητών, σπουδαστών αλλά και των νόμιμων φοιτητών από Τρίτες Χώρες

Το μεγαλύτερο θέμα που απασχολεί την αγορά εργασίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, είναι η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαίτερα στην Επισιτιστική Βιομηχανία (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα ταχυφαγίας, μουσικοχορευτικά κέντρα κλπ).

Στο νησί μας, τα πρώτα σημάδια παρουσιάστηκαν το 2018, αφού η ανεξέλεγκτη οικοδομική ανάπτυξη (ανέγερση νέων ξενοδοχείων, ανέγερση ουρανοξυστών) και ο πολλαπλασιασμός των κλινών έπιασε στον ύπνο τους φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό. Ως αποτέλεσμα τούτου, το 2018 και 2019 παρατηρήθηκαν σοβαρές ελλείψεις εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Η εντατικοποίηση της εργασίας και η βεβαρημένη κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις,  λόγω της επίθεσης των εργοδοτών  στις συλλογικές συμβάσεις και τα κεκτημένα των εργαζομένων, εξοστρακίζουν επαγγελματίες του κλάδου, που εγκαταλείπουν τη βιομηχανία. Το πρόβλημα μεγαλώνει και οι φωνές των εργοδοτών για εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες αυξάνονται.

Οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και ειδικά της ΠΕΟ ήταν συγκεκριμένες. Να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να ανοίξει η συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των φορέων του τουρισμού, για να παρθούν οι αποφάσεις οι οποίες θα κάνουν το επάγγελμα του μάγειρα, του σερβιτόρου, της καμαριέρας, του υπάλληλου υποδοχής και των άλλων ειδικοτήτων στην τουριστική και επισιτιστική βιομηχανία, πιο ελκυστικό.

Θυμίζουμε ότι το 2019 είχαμε ρεκόρ αφίξεων τουριστών. Όλοι (πλην των εξαντλημένων εργαζομένων) έτριβαν τα χέρια τους από τα κέρδη και σε κάποιες των περιπτώσεων από τα υπερκέρδη.

Και ξαφνικά, η πανδημία τον Μάρτη του 2020 μάς προσγείωσε ανώμαλα. Λόγω των ορθών χειρισμών του Υπουργείου Εργασίας, σε συνεννόηση με τις συντεχνίες, ιδιαίτερα με συγκεκριμένες εισηγήσεις της ΠΕΟ, εφαρμόστηκαν τα ειδικά μέτρα για την επιδότηση της εργασίας. Με τον τρόπο αυτό αποφεύχθηκαν οι απολύσεις εργαζομένων στον κλάδο.

Δημιουργήθηκε όμως μια μεγάλη τρύπα περίπου 5.000 επιπρόσθετων κενών θέσεων εργασίας, αφού Ευρωπαίοι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις χώρες τους.

Φτάνοντας στο σήμερα, βλέπουμε ότι η εφαρμογή της Στρατηγικής Απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες δεν λύνει τα προβλήματα στις ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Οι αρνητικές  επιπτώσεις της Στρατηγικής Απασχόλησης που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τις εκλογές και την οποία εφαρμόζει η παρούσα κυβέρνηση, χωρίς καμία αλλαγή, είναι πολλές και θα τις δούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Βλέποντας λοιπόν την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού τα τελευταία χρόνια, έχει παρθεί το πρώτο «σοβαρό μέτρο» προς ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος, για να δοθεί η ώθηση για την αναβάθμιση και ενθάρρυνση των νέων μας να ενταχθούν στην αγορά εργασίας… Έχει αποφασιστεί η λεγόμενη ενσωμάτωση του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ, που ουσιαστικά αποτελεί διάλυση του ΑΞΙΚ. Αντί να ενισχύσουμε την εκπαίδευση και την κατάρτιση των φοιτητών μας, ως οι μελλοντικοί εργαζόμενοι που θα στελεχώσουν την Επισιτιστική Βιομηχανία, με απόφαση της κυβέρνησης το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο ενσωματώνεται στο ΤΕΠΑΚ. Ουσιαστικά έβαλαν λουκέτο στο μοναδικό δημόσιο δευτεροβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα του τόπου, το οποίο κατάρτισε τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών που στελεχώνουν σήμερα τον κλάδο.

Επιτέλους, θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς του τουρισμού να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουμε το ζήτημα των μαθητών, σπουδαστών αλλά και των νόμιμων φοιτητών από Τρίτες Χώρες. Η σωστή πρακτική εξάσκηση, η αντιμισθία τους πρέπει να τεθούν σε νέα βάση. Πρέπει να σταματήσουν οι εργοδότες να  τους βλέπουν ως φτηνή εργατική δύναμη που αντικαθιστά έμπειρους εργαζόμενους.

Επίσης, οι καθηγητές τους, τα ίδια τα κολλέγια, οι Σχολές, να καταγγέλλουν τους κακούς εργοδότες και να μην στέλνουν εκεί για πρακτική εξάσκηση τους νέους μας.

Και επιτέλους, το παραμύθι ότι οι μαθητές – φοιτητές μας είναι τεμπέληδες ή /και ότι μπαίνουν οι αδύνατοι μαθητές στο επάγγελμα, πρέπει να σταματήσει.

Οι εργοδότες που έχουν όραμα και έχουν σταθερές διαδικασίες επενδύουν στους νέους μας και σε αρκετές περιπτώσεις, βλέπουμε την ανέλιξη τους. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει στους λίγους καλούς εργοδότες, κυρίως στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Στους χώρους εστίασης, δυστυχώς, το επάγγελμα είναι προσωρινό. Δεν παραμένουν στη βιομηχανία, λόγω των κακών πρακτικών που εφαρμόζονται από τους εργοδότες.

Η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, αναδεικνύει συνεχώς το θέμα της λήψης μέτρων για να δοθεί από τους αρμόδιους φορείς  η απαιτούμενη σημασία για να μην έρθουμε την επόμενη χρονιά να συζητάμε τα ίδια και τα ίδια. Εμείς δεν στεκόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Προχωρούμε έμπρακτα με συγκεκριμένες δράσεις. Αφού επισκεφτήκαμε ξενοδοχειακές σχολές, κολλέγια, πανεπιστήμια και συμμετείχαμε σε συζητήσεις και συνέδρια, έχουμε διαμορφώσει απόψεις και συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες θα κατατεθούν σύντομα στον δημόσιο διάλογο.

* Γενικός Γραμματέας ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ