Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα και ενημερώνεται για τον τρόπο που επηρεάζουν την επιχειρηματική ανάπτυξη.
Ένας από τους τομείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια είναι αυτός των αναδυόμενων τεχνολογιών.

Έχουμε ήδη εισέλθει για τα καλά στην Ψηφιακή Εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από τις ψηλές ταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων, καθώς και την ταχύτητα επεξεργασίας τους. Ο συνδυασμός των δύο παραγόντων αποτελεί το κλειδί που ανοίγει τις πύλες ενός τεχνολογικά εξελιγμένου μέλλοντος.

Ο ανθρώπινος νους κατέχει ήδη τις πληροφορίες, τις γνώσεις και τους τρόπους για να λύνει πολύπλοκα προβλήματα. Οι νέες τεχνολογίες έρχονται να ενισχύσουν αυτές τις ικανότητες, προσθέτοντας στοιχεία που στερείται η ανθρώπινη φύση, όπως είναι η αμεσότητα στην καταγραφή και συλλογή τεράστιων όγκων δεδομένων, υπολογιστική δύναμη στην επεξεργασία τους, καθώς επίσης και δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας μεταξύ πολλαπλών συστημάτων, ακόμα και σε τεράστιες αποστάσεις. Αυτή τη συνεργασία μεταξύ προηγμένων τεχνολογιών είναι που συχνά αποκαλούμε “Τεχνητή Νοημοσύνη” και οι λύσεις που μας παρέχει είναι επαναστατικές.

Η συνδεσιμότητα των δικτύων ασύρματης επικοινωνίας πέμπτης γενιάς 5G έχει ήδη φέρει ανατροπές. Τα δίκτυα αυτά επιτρέπουν μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης, χαμηλότερο χρόνο ανταπόκρισης και αυξημένο όγκο πληροφοριών. Αυτές οι εξελίξεις ανοίγουν και ευκαιρίες για νέες καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις.

Μια άλλη τεχνολογία που εξελίσσεται ραγδαία είναι η ρομποτική. Οι συνεχείς βελτιώσεις στον τομέα αυτό επιτρέπουν σήμερα σε μηχανήματα να εκτελούν εργασίες που η ανθρώπινη φύση και ανατομία αδυνατεί να διεκπεραιώσει. Τέτοιες εργασίες σχετίζονται με την ταχύτητα βιομηχανικής παραγωγής, τη μεγάλη ακρίβεια σε πολύ λεπτές εργασίες (π.χ. βιομηχανικό σχεδιασμό, παραγωγή μικροτσίπ), τη μετακίνηση βαριών αντικειμένων, καθώς και τη λειτουργία σε συνθήκες που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ο ανθρώπινος οργανισμός (π.χ. χρήση επικίνδυνων χημικών ή εκρηκτικών, εργασία κάτω από εξαιρετικά υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, κλπ). Οι ρομποτικές λύσεις βελτιώνουν την ταχύτητα, ποιότητα και παραγωγικότητα, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής και ενισχύοντας την ασφάλεια του προσωπικού στους χώρους εργασίας.

Μια άλλη αναδυόμενη τεχνολογία που εξαπλώνεται σε πολλές ηλεκτρονικές εφαρμογές είναι το Blockchain. Αρχικά δημιουργήθηκε ως μηχανισμός πιστοποίησης συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα, όμως η ανεπτυγμένη ιδιότητα του να πιστοποιεί την εγκυρότητα και ασφάλεια ηλεκτρονικών δεδομένων το κατέστησε ένα σημαντικό εργαλείο σε όλους τους τομείς της ψηφιοποίησης. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ο σχεδιασμός του Ψηφιακού Ευρώ, με προοπτική εισαγωγής του στην αγορά από το 2026. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την ενημέρωση και εκπαίδευση των επιχειρήσεων σε τεχνολογίες όπως είναι το Blockchain.
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε επίσης όλο και περισσότερες συσκευές γύρω μας να λειτουργούν μέσω ίντερνετ: “Έξυπνα” κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, συστήματα κλιματισμού, φωτισμό, αυτοκίνητα, κλπ.

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) είναι η τεχνολογία που συνδέει δισεκατομμύρια “έξυπνες συσκευές”, επιτρέποντάς τους να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν δεδομένα. Αυτή η διασύνδεση φέρνει επανάσταση και δημιουργεί συνεχώς προϋποθέσεις για νέα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως είναι η ανάπτυξη έξυπνων πόλεων και η βελτιστοποίηση των συστημάτων συγκοινωνιών. Οι λύσεις που βασίζονται στο IoT μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα, να μειώσουν τη ρύπανση και να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα σε διάφορους τομείς.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι λύσεις που προκύπτουν από τις αναδυόμενες τεχνολογίες, οδηγούν σε ένα γενναίο, νέο κόσμο, με εφαρμογές που εκτείνονται από αυτό-οδηγούμενα αυτοκίνητα και αναγνωρίσεις προσώπου, μέχρι ιατρικές διαγνώσεις και εξυπηρέτηση πελατών. Σε πολύ σύντομο διάστημα θα διαδραματίσουν μετασχηματιστικό ρόλο, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αυτοματοποιήσουν εργασίες, να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Πιο πάνω, γίνεται αναφορά μόνο σε μερικές από τις αναδυόμενες τεχνολογίες που εισβάλλουν στην καθημερινότητα μας. Δεν ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι ήδη εδώ.
Αρκετές μάλιστα υιοθετήθηκαν και στην Κύπρο, όπως διαπιστώνουμε και μέσα από τις υποψηφιότητες του διαγωνισμού των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ.

Η ΟΕΒ στηρίζει και ενθαρρύνει την τεχνολογική αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων σε συνεχή βάση και με πολλαπλά μέσα. Με την εκπαίδευση επαγγελματιών στις νέες τάσεις και τεχνολογίες, με την ενεργό συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα και μελέτες, που καταγράφουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων, με την προώθηση και ενημέρωση των επιχειρήσεων για τα συναφή σχέδια χορηγιών αλλά και με την επιβράβευση της καινοτομίας σε κάθε τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας.

  • Λειτουργός, Τμήμα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ)