Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας μήνας από εκείνο το Σάββατο που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε το εργοτάξιο στο Βασιλικό, για μια φιλική κουβέντα με τους ανθρώπους της κινεζικής CPP, που εκείνη τη μέρα επανήρχισαν τις συγκολλήσεις για την υποδομή αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Είχαν προηγηθεί οι εντατικές επαφές του υπουργού Ενέργειας με τον πρέσβη της Κίνας και σε κάποια φάση με υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους της εταιρείας και αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις και λήφθηκε η απόφαση να επιστρέψουν στη δουλειά οι αγαπητοί Κινέζοι.

Το θέμα στο μεταξύ ξαναπέρασε στο περιθώριο της επικαιρότητας και ίσως η κοινή γνώμη να πιστεύει πως μπόρα ήταν και πέρασε και όλα κυλούν ομαλά.
Δυστυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η CPP όντως δούλεψε εντατικά αυτό το διάστημα και προχώρησε τη δουλειά που «καθόταν», με τις συγκολλήσεις και άλλα παρεμφερή.

Στην προβλήτα όμως, την οποία κάποιοι θεωρούν «ψιλοδουλειά», τα πράγματα παραμένουν στάσιμα. Διότι δεν πρόκειται για μερεμετάκι, αλλά για ένα πολύ ουσιαστικό, δύσκολο και περίπλοκο κομμάτι του όλου έργου. Και είναι το τμήμα που προκάλεσε και προκαλεί στο παρασκήνιο πολλές προστριβές μεταξύ ΕΤΥΦΑ και CPP, καθώς οι Κινέζοι υποστηρίζουν πως δεν ήταν ξεκάθαρο στους όρους του διαγωνισμούς τι ζητούσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Και όταν αντιλήφθηκαν πως ζητούσαμε μία «ενισχυμένη» προβλήτα, με κρυογονική τεχνολογία, ώστε να μπορούμε να υγροποιούμε (!) φυσικό αέριο και να το εξάγουμε, εξεγέρθηκαν και ζητούν ένα κάρο εκατομμύρια επιπλέον. Οι δικοί μας επιμένουν πως το συμβόλαιο ήταν ξεκάθαρο και ότι απλά η CPP δεν το κατανόησε πλήρως.

Το ποιος έχει δίκαιο θα φανεί. Και όποιος έχει άδικο, θα βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Να μας συγχωρεί η φίλη υπερδύναμη, αλλά θα προσευχόμαστε στον Όσιο Αββακούμ να κάνει ακόμα ένα θαύμα και να είναι στην κυπριακή πλευρά το δίκαιο και να το αντιληφθεί και ο διαιτητής στο Λονδίνο.
Η προβλήτα, λοιπόν, είναι ημιτελής. Και δύσκολα θα εγκαταλείψει την κατάσταση της αδράνειας, διότι για να γίνει αυτό θα πρέπει η CPP να αντικαταστήσει τον Κύπριο εργολάβο που είχε αναλάβει, με επιτυχία, να ρίξει στη θάλασσα και στους μεταλλικούς σκελετούς απίστευτες ποσότητες μπετόν.

H CPP διέκοψε τη συνεργασία με την κυπριακή εταιρεία, αλλά δεν συμφώνησε ακόμα με άλλη. Ποιος θα στήσει μάνι-μάνι νέα υποδομή, να βρει εξοπλισμό, μηχανήματα, τεράστιους γερανούς, κλπ, για να επαναρχίσουν τα συγκεκριμένα έργα; Ρωτήσαμε αλλά απάντηση δεν πήραμε.
Ευτυχώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως η συνεργασία με τον έτερο εργολάβο που τραβά κουπί στο Βασιλικό (η Spanopoulos) δεν έχει διακοπεί, συνεπώς αν ξεπεραστεί το πρόβλημα με τις άλλες εργασίες θα μπορέσει να συνεχίσει η εγκατάσταση των μεταλλικών κατασκευών για το στήσιμο του jetty.

Θα πάρει χρόνο, όμως, αυτή η διαδικασία (εκκρεμεί και η κάθοδος 150-200 Κινέζων τεχνικών, για τους οποίους δεν βγήκαν ακόμα οι βίζες, όχι με ευθύνη του κράτους).
Μετά βεβαιότητας, ισχυρίζεται η στήλη, η υπόσχεση» των Κινέζων ότι το έργο θα ολοκληρωθεί τέλος του ‘24 δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ούτε αυτή, όση καλή διάθεση και αν επιδείξουν.

Και να ‘ταν μόνο αυτό; Δεν προχωρά ούτε η διαδικασία για την κατασκευή του συστήματος μεταφοράς του φυσικού αερίου από την προβλήτα στους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς της ΑΗΚ και της PEC. Για την ακρίβεια, δεν προχωρά καν η διαδικασία για τον διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλου που θα κάνει τη μελέτη, ώστε να ετοιμαστούν όροι προσφορών για τα κατασκευαστικά έργα για τους αγωγούς. Το θέμα της αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών είχε σκαλώσει επί μακρόν στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών αλλά τώρα σκάλωσε στο Διοικητικό Δικαστήριο. Η απόφαση του οποίου εκκρεμεί…

Το έργο, εν ολίγοις, θέλει πολύ δρόμο. Και πολύ χρόνο. Θα βολευτούμε -και θα ξοδευτούμε- για άλλα ένα-δυο χρόνια με το πετρέλαιο που μάθαμε. Να παρακαλούμε μόνο να μην συνεχίσει να ανεβαίνει η τιμή του μπρεντ και να μην πιάσει τα 100 δολάρια (χθες ήταν 89 κάτι), διότι θα πρέπει ο κ. Κεραυνός να κάνει πέτρα την καρδιά και να παρατείνει για πολύ ακόμα τις επιδοτήσεις.