Δεν έχει άνθρωπο στην Κύπρο που δεν μαύρισε η ψυχή του από τον εφιάλτη των πυρκαγιών στην ορεινή περιοχή Λεμεσού. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, καταστράφηκαν οι μόχθοι και κόποι μιας ζωής, κάηκαν δεκάδες κατοικίες, άλλα υποστατικά και οχήματα, ενώ τεράστια ζημιά έχει υποστεί το περιβάλλον.

Καταστράφηκαν πέραν των 124 τετραγωνικών χιλιομέτρων δασικής και όχι μόνο γης, η οποία θα κάνει δεκαετίες για να επανέλθει ο δασικός πνεύμονας της χώρας. Δυστυχώς, το μαύρο αντικατέστησε το ελάχιστο πράσινο που έχουμε στις ορεινές περιοχές της Κύπρου.

Η Δημοκρατία ήταν σαφώς πολύ πιο προετοιμασμένη από τις προηγούμενες πυρκαγιές του 2021 στην ορεινή Λάρνακας όπου είχαν καεί πέραν των 55 τετραγωνικών χιλιόμετρων και από την πύρινη λαίλαπα του 2016 στο Σαϊττά όπου έγινε κρανίου τόπος 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

Έτσι και αλλιώς, ήταν επιβεβλημένο η χώρα να ενισχυθεί με κάποια μέσα για να μπορέσει να πολεμήσει τον εχθρό της πύρινης λαίλαπας. Αυτό που σχολιάστηκε αρνητικά, ήταν η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο είχε δηλώσει πως η Κύπρος φέτος είναι περισσότερο προετοιμασμένη και ενισχυμένη από ποτέ, καθώς είχε  εξασφαλίσει αυξημένο αριθμό εναέριων και επίγειων μέσων, δυστυχώς όμως στην πράξη αποδείχθηκε πως δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένη.

Φανταστείτε, λοιπόν, η χώρα να μην είχε εξασφαλίσει και τα συγκεκριμένα ελάχιστα μέσα, θα καιγόταν και υπόλοιπη Κύπρος. Υπάρχουν καταγγελίες από πλευράς των κατοίκων για ολιγωρία από τις αρμόδιες αρχές. Κάτι το οποίο ούτε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να απορρίψουμε. Κανένας δεν μηδενίζει τις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι πυροσβέστες, οι λειτουργοί της Πολιτικής Άμυνας και του Τμήματος Δασών αλλά και των πολλών εθελοντών που συνέδραμαν στο έργο πυρόσβεσης, ωστόσο στην πράξη φάνηκε πως δεν υπήρχε καλός συντονισμός.

Δυστυχώς, αυτοί που πρέπει να λαμβάνουν τις αποφάσεις, έμειναν στις εξαγγελίες και στις δηλώσεις, χωρίς να τις υλοποιούν. Γίνεται εν έτη 2025 μια ευρωπαϊκή χώρα να μη έχει ακόμη εφαρμόσει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης το οποίο χωρίς υπερβολή σε άλλες χώρες συνέβαλε στο να σωθούν ζωές. Εάν είχαμε και το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο μέσω της αποστολής ενός μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο, οι πολίτες θα ενημερώνονταν για τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, ίσως να μην θρηνούσαμε θύματα και οι κοινότητες θα εκκενώνονταν πολύ πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Ακόμη και τώρα, κανείς δεν γνωρίζει εάν τελικά το συγκεκριμένο σύστημα θα εφαρμοστεί. Επιπρόσθετα θα πρέπει να μπει μια τάξη με τους παράνομους σκυβαλότοπους και να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης. Το πιο ορθό θα ήταν να υπάρχει ένα κέντρο πολιτικής προστασίας του κράτους το οποίο θα συντονίζει τις όλες ενέργειες, για να μην βρίσκονται οι πολίτες χαμένοι στο χάος και στο πανικό όπως έγινε σε αυτή την περίπτωση. Το κέντρο πολιτικής προστασία μέσω σωστών σχεδιασμών θα μπορεί να εποπτεύει, να συντονίζει και να ρυθμίζει από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σοβαρά ζητήματα.

Για παράδειγμα, εάν υπήρχε ένα τέτοιο κέντρο, δεν θα κινδύνευε η ζωή δεκάδων πολίτων οι οποίοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες. Σε κάποιες περιπτώσεις είδαμε ιδιώτες να υποκαθιστούν το κράτος προσφέροντας στέγη, τρόφιμα καθώς και οικονομική βοήθεια. Είναι καιρός κάποιοι να βρουν τι πήγε στραβά και λάθος και κάηκε η Κύπρος. Είναι καιρός οι κρατικοί μηχανισμοί να λειτουργούν προληπτικά, έγκαιρα και αποτελεσματικά. Είναι καιρός, το κράτος να ενισχύσει τα αντανακλαστικά του για να μην βρεθούμε και του χρόνου στην ίδια θέση. Συνεπώς είναι η ώρα το σοβαρών αποφάσεων και όχι μόνο των επικοινωνιακών τεχνασμάτων.