Σχεδόν €550 εκατ. δαπάνησε τα τελευταία έξι χρόνια το κράτος για την αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών καθώς και άλλων υπηρεσιών από ιδιώτες. Κάθε χρόνο το κράτος συνάπτει δεκάδες συμβάσεις τόσο με φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα από τον ιδιωτικό τομέα, που προχωρούν σε μελέτες για σειρά έργων, δράσεων και μεταρρυθμίσεων. Εμπειρογνώμονες, νομικοί και από αναλογιστές παρέχουν υπηρεσίες, διεξάγοντας εξειδικευμένες μελέτες για λογαριασμό του κράτους. Επίσης, αγορά υπηρεσιών γίνεται και από συμβούλους, από μεταφραστές και από άλλους ειδικούς.

Ουσιαστικά οι υπηρεσίες που παρέχουν οι ιδιώτες προς το κράτος συμπληρώνουν το έργο των εργαζόμενων στην κρατική μηχανή, οι οποίοι δεν έχουν απαραίτητα τεχνογνωσία για τόσα εξιδεικευμένα θέματα. Από το 2016 μέχρι το 2022, το συνολικό ποσό της αγοράς υπηρεσιών άγγιξε €547,1 εκατ. Σύμφωνα με τους κρατικούς προϋπολογισμούς, μέχρι το τέλος του 2022 η κυβέρνηση αναμένεται να δαπανήσει €118,9 εκατ. Μάλιστα, φέτος τα κονδύλια ήταν αυξημένα κατά 8,8% σε σχέση με το 2021 τα οποία ήταν ύψους €109,3 εκατ. Το 2020 είχαν δαπανηθεί €77,9 εκατ. , το 2019, το κράτος πλήρωσε €97,3 εκατ. και το 2018 παραχωρήθηκαν €82 εκατ. Επίσης 2017 είχαν δαπανηθεί κονδύλια €67,4 εκατ. και το 2016 €91,6 εκατ. Τα επόμενα χρόνια οι πιστώσεις που αφορούν τις συμβουλευτικές υπηρεσίες θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες και θα ανέλθουν στα €381.2 εκατ. Συγκεκριμένα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 έχουν περιληφθεί συνολικό ποσό €135.4 εκατ., το 2024 αναμένεται να δαπανηθούν €126.3 εκατ. και το 2025 το ποσό θα μειωθεί στα €119.5 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023

Πάντως η αύξηση των συγκεκριμένων κονδυλίων τα επόμενα χρόνια δεν είναι άσχετη με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης καθώς μέχρι το 2026 η χώρα για θα πάρει το €1.1 δισ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να υλοποιήσει σειρά μεταρρυθμίσεων, δράσεων και αναπτυξιακών έργων.

Πρώτο το υπουργείο Γεωργίας στην αγορά υπηρεσιών

Στο μεταξύ, προ ημερών το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στοιχεία στη Βουλή σε σχέση με τις συμβάσεις αγοράς υπηρεσιών που έχει το κράτος. Από την επεξεργασία των στοιχείων διαφαίνεται πως τώρα τρέχουν γύρω στις 300 συμβάσεις με ιδιώτες.

Μάλιστα πέραν της αγοράς υπηρεσιών από ελεγκτικούς και νομικούς οίκους κλπ., με το καθεστώς μίσθωσης υπηρεσιών βρίσκονται και γύρω στους 750 εργαζόμενους. Αναλυτικά πρώτο στη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες είναι το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο έχει γύρω στα 65 συμβόλαια με τον ιδιωτικό τομέα. Ακολουθεί το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο έχει 63 συμβόλαια με εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες. Εξάλλου γύρω στα 49 συμβόλαια έχει συνάψει το υπουργείο Οικονομικών για την αγορά υπηρεσιών, 25 το υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας και 23 το υπουργείο Εργασίας. Συμβάσεις για την αγορά υπηρεσιών έχουν και άλλα υπουργεία και υφυπουργεία, ωστόσο, ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος. Σε σχέση με τον αριθμό των φυσικών προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες στο κράτος, οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται σε διάφορα τμήματα του υπουργείο Εργασίας. Συνολικά 326 φυσικά πρόσωπα παρέχουν υπηρεσίες στο υπουργείο Εργασίας ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικό το οποίο λαμβάνει υπηρεσίες από 225 από εργαζόμενους. Ακολουθεί το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο λαμβάνει υπηρεσίες από 121 προσώπα και η Δικαστική Υπηρεσία η οποία αγοράζει υπηρεσίες από 60 φυσικά πρόσωπα. Στα υπόλοιπα υπουργεία και υφυπουργεία ο αριθμός των φυσικών προσώπων που είναι με συμβάσεις αγοράς υπηρεσιών είναι πολύ μικρότερος.

Ορισμένες συμβάσεις

Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν τα υπουργεία και υφυπουργεία, μεταξύ των συμβάσεων που είναι σε εξέλιξη αφορούν την αγορά υπηρεσία από τη Δικαστική Υπηρεσία από 57 πρόσωπα, τα οποία ελέγχουν τις αποσκευές και τα αντικείμενα στους χώρους των δικαστηρίων με την χρήση ειδικών μηχανημάτων, όπως είναι αψίδες, ανιχνευτές μετάλλων και ακτινοδιαγνωστικές μηχανές από ιδιωτικά γραφεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας. Η συγκεκριμένη σύμβαση κοστίζει γύρω στα €288 χιλ.

Επιπρόσθετα, το υφυπουργείο Καινοτομίας προχώρησε στην αγορά υπηρεσιών από το Government Dıgıtal Servıce του Ηνωμένου Βασιλείου για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και για την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών. Το κόστος της συγκεκριμένης σύμβασης θα ξεπεράσει το €1.4 εκατ.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων λαμβάνει και υπηρεσίες γύρω στα €2 εκατ. για τη διαχείριση ρευμάτων επεξεργασμένων αποβλήτων. Επίσης, το υπουργείο Εργασίας για την αγορά υπηρεσιών από 146 επαγγελματίες υγείας, όπως είναι γιατρούς και ειδικούς στον τομέα της αποκατάστασης στα πλαίσια της εφαρμογής του έργου του νέου συστήματος αξιολόγησης για της αναπηρίας. Το υπουργείο Εσωτερικών λαμβάνει υπηρεσίες από 52 πρόσωπα που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες διαχείρισης στο Κέντρο Πουρνάρα, με κόστος €465 χιλ. Αφορμή για την παράθεση των συγκεκριμένων στοιχείων από το αρμόδιο υπουργείο προς το Κοινοβούλιο αποτέλεσε η συζήτηση του νομοσχέδιου με το οποίο θα καταργηθεί ο νόμος για την απαγόρευση πλήρωσης θέσεων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίες εφαρμόζονται από το 2013.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στα συρτάρια της Βουλής λόγω των επιφυλάξεων που έχουν εκφράσει κάποια κόμματα περιλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ, τα οποία ανησυχούν πως σε περίπτωση έγκριση τους θα αυξηθεί απότομα ο αριθμός των εργαζομένων στην κρατική μηχανή.

Επιπρόσθετα, με τα στοιχεία του υπουργείου, οι βουλευτές θα εξετάσουν κατά πόσο έχει αυξηθεί ο αριθμός του μόνιμου και του έκτακτου προσωπικού. Επίσης θα εξετάσουν το αριθμός των συμβάσεων που είναι συμβεβλημένο το κράτος.

Μεγαλύτερος ο αριθμός των συμβολαίων

Τόσο ο αριθμός των συμβάσεων όσο και των φυσικών προσώπων από τους οποίους αγοράζει υπηρεσίες το κράτος, είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία που σχετίζονται με τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνεπώς στα στοιχεία που έχουν προωθηθεί στη Βουλή, περιλαμβάνεται η πληροφόρηση που έχει διαβιβαστεί μέχρι σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών από τα διάφορα υπουργεία/ υφυπουργεία/ Ανεξάρτητες Υπηρεσίες της Δημόσιας Υπηρεσίας. Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, σε επιστολή του προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, επαναλαμβάνει πως, σε σχέση με τον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν τηρούνται συνολικά στοιχεία για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένου, όπως τονίζει, ότι η αγορά υπηρεσιών δεν αφορά στην απασχόληση υπαλλήλων και δεν συνυπολογίζεται στη συνολική στελέχωση, αλλά αφορά την ανάληψη/εκτέλεση συγκεκριμένης εργασίας/ έργου με συγκεκριμένα παραδοτέα. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, νοούμενου ότι κάθε Υπουργείο, Υφυπουργείο, Τμήμα, Υπηρεσία εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του, ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται σχετικά με την αγορά υπηρεσιών. Καταλήγοντας διαβεβαιώνει πως μόλις οι ημικρατικοί οργανισμοί καθώς και οι δήμοι αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία για τις συμβάσεις αγοράς υπηρεσιών, θα τα προωθήσει στη Βουλή.