Επιπρόσθετες ρυθμίσεις για τη λειτουργία της Διαχειριστικής Επιτροπής του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο συστάθηκε το 2013 με στόχο τη στήριξη των χιλιάδων πολιτών, των οποίων οι καταθέσεις κουρεύτηκαν στο πλαίσιο εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα, συνεπεία των αποφάσεων του Εurogroup για διάσωση της κυπριακής οικονομίας, επιδιώκει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για τη Δημοκρατία Αβέρωφ Νεοφύτου.

Συγκεκριμένα, με πρόταση νόμου που κατάθεσε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, καθορίζεται ότι της Επιτροπής Διαχείρισης του Ταμείου θα μπορεί να προεδρεύει εκπρόσωπος του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος βάσει του νόμου είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής. Επίσης, εισάγονται ρυθμίσεις αναφορικά με τη διαδικασία σύγκλησης των συνεδριάσεων της Διαχειριστικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, οι συνεδρίες θα πρέπει να συγκαλούνται από τον πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής και θα πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο μήνες. Επίσης, θα μπορεί να συγκαλείται και εκτάκτως, όποτε κριθεί αναγκαίο από τον πρόεδρο ή μετά εγγράφου αιτήματος από τέσσερα μέλη της Επιτροπής. Μάλιστα, για σκοπούς σύγκλησης της συνεδρίας της Διαχειριστικής Επιτροπής αποστέλλεται γραπτή πρόσκληση στα μέλη της Επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει τον χρόνο διεξαγωγής της συνεδρίας και της ημερήσιας διάταξης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απορρίφθηκε η αναπομπή του Προέδρου για πάγωμα εκποιήσεων

Όπως υποστηρίζει ο εισηγητής, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι αναγκαίες για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου. Βάσει του νόμου, πέραν του πρόεδρου της Επιτροπής, ως μέλη συμμετέχουν ένας δημόσιος υπάλληλος, που κατέχει πανεπιστημιακό προσόν στα νομικά και ασκεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθήκοντα τα οποία περιλαμβάνουν νομικής φύσεως θέματα, ο οποίος ορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Γενικός Λογιστής ή εκπρόσωπος του, ο Βοηθός Γενικού Λογιστή και ένας οικονομικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, ως μέλη συμμετέχουν ένα φυσικό πρόσωπο το οποίο διαθέτει επαρκείς γνώσεις, ικανότητες και εμπειρία στους τομείς της διαχείρισης χαρτοφυλακίων και διαχείρισης κινδύνων, όσον αφορά τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις του Ταμείου καθώς και τρία πρόσωπα που προτείνονται από τους επηρεαζόμενους συνδέσμους καταθετών, κατόχων τραπεζικών αξιογράφων και μετόχων που κουρεθηκαν από τις αποφάσεις του Eurogroup.

Προ ημερών, σε συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή ανέφερε πως δεν τηρείται σε ταμειακά διαθέσιμα, αλλά σε λογιστικό υπόλοιπο, το πάγιο ύψους €110 εκατ. του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Να σημειωθεί πως στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 περιλαμβάνεται ποσό ύψους €25 εκατ. για χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και το οποίο, όπως φαίνεται, αναμένεται να σταυρωθεί από τα κόμματα, έτσι ώστε να λάβουν ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο.