Επιστροφή σε αυξημένες καταθέσεις από νοικοκυριά κατέγραψε ο φετινός Μάρτιος, προφανώς γιατί κάποια προνομιούχα κυπριακά νοικοκυριά επιστρέφουν στην αποταμίευση, μετά από συνεχόμενες εκροές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αλλά και αρκετές άλλες οι οποίες σημειώθηκαν το 2023, κυρίως λόγω της μεγάλης ακρίβειας και της πίεσης που προκάλεσε στα οικογενειακά εισοδήματα.

Η χθεσινή ανακοίνωση στοιχείων από την Κεντρική Τράπεζα, η οποία όμως δεν συνοδεύτηκε από κάποια ανάλυση, δείχνουν ότι τα νοικοκυριά έβαλαν στην άκρη €12 εκατ., ποσό που όμως είναι μικρότερο από τα €76,7 εκατ. που αποταμίευσαν τα νοικοκυριά τον Μάρτιο του 2023.

Πάντως, ο τρίτος μήνας του έτους παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με εκροές €13,6 εκατ. τον Φεβρουάριο και εκροές €37,8 εκατ. τον Ιανουάριο. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το κατά πόσο η τάση αύξησης των καταθέσεων από νοικοκυριά θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες ή αν θα αποδειχθεί κάτι συγκυριακό.

Η Κεντρική Τράπεζα παλαιότερα είχε αναφέρει, με έτος αναφοράς το 2023, ότι οι καταθέσεις στηρίχθηκαν από τη συνεχή ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και τη βελτίωση της απασχόλησης, ενώ στη συνέχεια παρουσίασαν μερική αποκλιμάκωση. Στον μετριασμό της ανόδου των καταθέσεων, σύμφωνα με την εκτίμηση της Κεντρικής, πιθανώς να συνέβαλαν τότε (φθινόπωρο ‘23) οι υψηλές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, σε συνδυασμό με τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές, οι οποίες είχαν αρνητικές επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Σε ό,τι αφορά τον φετινό Μάρτιο, δεν είναι μόνο τα νοικοκυριά (εν μέρει) που αποταμίευσαν, αλλά και οι επιχειρήσεις. Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι οι επιχειρηματικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €136,7 εκατ., έναντι εκροών €67 εκατ. τον Φεβρουάριο του ‘24 και αύξηση καταθέσεων €14 εκατ. τον Μάρτιο του ‘23. Ως προς τη συνολική εικόνα, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι οι συνολικές καταθέσεις τον Μάρτιο 2024 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €252,1 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €63,2 εκ. τον Φεβρουάριο 2024.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών καταθέσεων έφτασε στο 0,6%, σε σύγκριση με 0,3% τον Φεβρουάριο 2024. Το υπόλοιπο των συνολικών καταθέσεων τον Μάρτιο 2024 έφθασε στα €52,2 δισ.

Οι καταθέσεις κατοίκων Κύπρου παρουσίασαν αύξηση €318,5 εκατ. Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι κάθε μήνα, από τον Απρίλιο του 2022 (δυο μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία) μειώνονται σημαντικά οι καταθέσεις των κατοίκων τρίτων χωρών, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις Ρώσων. Τον Μάρτιο υπήρξαν εκροές €61,9 εκατ. σε σχέση με €2,2 τον Φεβρουάριο και €6,5 τον Μάρτιο.