Έντονα παράπονα εκφράζει η Παγκύπρια Οργάνωση Ελεύθερων Επαγγελματιών Μελετητών (Π.Ο.Ε.Ε.Μ.) για καθυστερήσεις στην εξέταση πολεοδομικών αδειών, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών για έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών εντός 20 ημερών. 

Οι επαγγελματίες υποδεικνύουν πως η όλη κατάσταση εκθέτει τους ιδίους, αφού οι πελάτες τους έχοντας υπόψη τις εξαγγελίες, θεωρούν πως οι καθυστερήσεις οφείλονται στα γραφεία μελετών και όχι στις πολεοδομικές Αρχές. 

Από την πλευρά της η Πολεοδομία αναγνωρίζει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά όχι στο εύρος που υποστηρίζει η Π.Ο.Ε.Ε.Μ., ενώ επικαλείται και την επαφή του Τμήματος με το ΕΤΕΚ για βελτίωση της κατάστασης, παρατηρώντας πως το Επιμελητήριο καλύπτει όλους τους επαγγελματίες.  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εισηγήσεις για αντιμετώπιση του πληθωρισμού από ΣΟΑΚ

Από την πλευρά της η Π.Ο.Ε.Ε.Μ. υποστηρίζει πως όχι μόνο δεν εξετάζοντα εντός χρονοδιαγραμμάτων οι αιτήσεις αλλά δεν απαντώνται καν οι τηλεφωνικές κλήσεις των μελών της, κάτι το οποίο, όπως υποδεικνύει, απασχόλησε και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών με πρωτοβουλία της Επίτροπου Διοικήσεως. 

Η Π.Ο.Ε.Ε.Μ. φέρνει ως παράδειγμα αιτήσεις που υποβλήθηκαν στις 14/1/2022, 20/1/2022, 30/6/2022, καθώς και αίτηση διαχωρισμού που υποβλήθηκε στις 24/05/2022, ακόμα δεν υπάρχει καμία απάντηση. Εξάλλου αναφέρει πως, αίτηση Διαχωρισμού που κατατέθηκε στις 1/02/2020, εκδόθηκε στις 23/08/2022, δηλαδή ύστερα από δύο χρόνια. 

Όσον αφορά τις προκαταρκτικές απόψεις που μπορεί να ζητήσει ο κάθε ιδιοκτήτης ακίνητης ιδιοκτησίας, η Π.Ο.Ε.Ε.Μ. αναφέρει πως η Πολεοδομική Αρχή θα πρέπει να διατυπώσει εγγράφως προκαταρτικές απόψεις σε περίοδο 30 ημερών από τη παραλαβή της αίτησης. «Αίτηση που κατατέθηκε για προκαταρτικές απόψεις στις 26/11/2020, απαντήθηκε στις 19/08/2022 δηλ. ύστερα από 18 μήνες», αναφέρει η Π.Ο.Ε.Ε.Μ. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Total: Ποιο αέριο; Φωτοβολταϊκά!

Η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί, σύμφωνα με την οργάνωση, και στην έκδοση αδειών οικοδομής από τις αρμόδιες Αρχές (Δήμους και Επαρχιακές Διοικήσεις). Στην περίπτωση αυτή, οι άδειες οικοδομής εκδίδονται, όπως υποστηρίζει, μετά παρέλευση 1-5 χρόνων. Η Π.Ο.Ε.Ε.Μ. επικαλείται παράδειγμα άδειας οικοδομής από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας η οποία υπεβλήθη τον Ιούνιο του 2018 και εξεδόθη τον Απρίλιο του 2022, όταν ο ιδιοκτήτης είχε ολοκληρώσει την οικοδομή του.  

Εξάλλου, αίτηση για τροποποιητική άδεια οικοδομής και τελική έγκριση που κατατέθηκε στον Δήμο Γερίου στις 10/10/2019, ακόμα εκκρεμεί. 

Η Π.Ο.Ε.Ε.Μ. αναγνωρίζει μεν ότι σημειώθηκε πρόοδος στην εξέταση των αιτήσεων αλλά παρατηρεί, πως «το να διαφημίζεται ότι εκδίδονται πολεοδομικές άδειες και άδειες οικοδομής σε 20 μέρες και με τον τρόπο που διαφημίζεται, είναι το άκρον άωτον της παραπλάνησης των πολιτών, ενώ παράλληλα συνιστά δυσφήμηση των Ελεύθερων Επαγγελματιών Μελετητών», κάτι το οποίο αποδίδουν σε αλλότριους σκοπούς. 

Η Π.Ο.Ε.Ε.Μ., όπως ανέφερε εκπρόσωπός της στον «Φ», είχε διάφορες συναντήσεις, όπως με την εκλεγείσα Διοικούσα Επιτροπή του ΕΤΕΚ, με τον Διευθυντή της Πολεοδομίας κ.λ.π. και κατέθεσε τα προβλήματα και τις απόψεις της. Επίσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της, πρότεινε λύσεις για πολλά θέματα, περιλαμβανομένων των παραβιάσεων του Χάρτη του Πολίτη για το Πολεοδομικό Σύστημα από τις πολεοδομικές Αρχές, για τη μεγάλη γραφειοκρατία, για παράλογες απαιτήσεις, για τη μη ύπαρξη Ενιαίας Νομοθεσίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι Αρχές Αδειοδότησης κ.λ.π. 

Ζήτησε επίσης μερικές φορές συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, χωρίς όμως ανταπόκριση. 

Έχοντας υπόψιν την επικρατούσα κατάσταση, η Π.Ο.Ε.Ε.Μ. ζητά από την Πολεοδομία να εξηγήσει με πιο τρόπο εκδίδονται πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες σε 20 μέρες. Περαιτέρω καλεί την Πολεοδομία να παρουσιάσει έστω και μίαν αίτηση η οποία έχει εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής ή έστω μόνο πολεοδομική άδεια εντός 20 ημερών.

Η Π.Ο.Ε.Ε.Μ. φέρνει επίσης ως παράδειγμα, αίτηση η οποία κατατέθηκε στις 30/10/2022, με τη Νέα Πολιτική Αδειοδότηση για δύο μονάδες κατοικίας σε οικόπεδο παρόλες τις υπενθυμίσεις τόπου μελετητή (σχετικά με το που βρίσκεται η υπόθεση) αναμένεται ακόμη η άδεια.

Η Οργάνωση υποδεικνύει επίσης, πως υπάρχουν αρκετές κατηγορίες ανάπτυξης που δεν εμπίπτουν στο Νέο Πλαίσιο Αδειοδότησης το οποίο εφαρμόστηκε αρχικά την 1η Οκτωβρίου 2020 και διευρύνθηκε στις 15.9.2022. Όπως αναφέρει η Π.Ο.Ε.Ε.Μ., αρχικά καλύπτονταν μέχρι δύο μονάδες κατοικίας σε οικόπεδο ή υπό δημιουργία οικόπεδο. Η πολιτική προνοούσε ηλεκτρονική έκδοση της πολεοδομικής άδειας σε 10 μέρες, είτε σε έντυπη μορφή με χρόνο έκδοσης της πολεοδομικής άδειας σε 20 μέρες.

Άλλα προβλέπονται άλλα εφαρμόζονται

Η Π.Ο.Ε.Ε.Μ. αναφέρει, πως η πολεοδομική Αρχή θα πρέπει να καταλήγει σε απόφαση επί της υποβληθείσας αίτησης, εντός 30 εργάσιμων ημερών από την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης.

Σε σχέση με τις αιτήσεις για εξασφάλιση άδειας οικοδομής, αναφέρει πως θα πρέπει να λαμβάνεται απόφαση εντός 20 εργάσιμων ημερών από την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης για 3-4 μονάδες κατοικίας ή μέχρι 12 μονάδων κατοικίας σε σειρά. 

Για αιτήσεις μέχρι 20 μονάδες σε πολυκατοικία, για εμπορική ή και γραφειακή ή και μεικτή οικιστική με εμπορική/γραφειακή ανάπτυξη συνολικού ωφέλιμου εμβαδού μέχρι 1.000τ.μ. η απόφαση πρέπει να λαμβάνεται εντός 40 ημερών.