Ούτως ή άλλως δεν μπορούσε να προκύψει οποιαδήποτε ουσιαστική εξέλιξη ως προς την εκμετάλλευση των τριών κοιτασμάτων φυσικού αερίου μέσα στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ από τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με αντιπροσωπία της γαλλικής Total, καθώς ο διαχειριστής του τεμαχίου είναι η ιταλική ENI, με ποσοστό συμμετοχής στους Γάλλους.

Η είδηση από τη συνάντηση βγήκε από την υπουργό Ενέργειας, η οποία ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως η Total επιθυμεί να εμπλακεί στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, συγκεκριμένα, με φωτοβολταϊκά πλαίσια. Είπε, μάλιστα, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες, ότι η πρόθεση της γαλλικής εταιρείας είναι να εγκαταστήσει ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, μαζί με συνεργάτες της στην Κύπρο, για την κάλυψη ενός σημαντικού ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα.

Επίσημες – επιβεβαιωμένες πληροφορίες για τις προθέσεις της Total δεν υπήρχαν έως αργά χθες. Ωστόσο, έγινε γνωστό πως η αντιπροσωπία της γαλλικής εταιρείας, υπό τον εκ των αντιπροέδρων Λοράν Βιβιέ (φωτογραφία), θα έχει σήμερα νέα συνάντηση με την υπουργό Ενέργειας, στο γραφείο της, προφανώς για τα ίδια θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πηλείδου: Υπομονή και θ΄αρχίσει η προβλήτα για LNG

Το φωτοβολταϊκό

Από τα όσα ανέφερε χθες η κ. Πηλείδου στα ΜΜΕ, συνάγεται πως οι σχεδιασμοί της Total είναι στα αρχικά στάδια. Η υπουργός είπε ότι «είναι μια διαδικασία, η οποία χρειάζεται αρκετές άδειες και άλλες διαδικασίες, ώστε να φτάσει το έργο στην υλοποίησή του». Έκανε επίσης αναφορά στη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων, με one-stop shop για ΑΠΕ, που λειτουργεί στο υπουργείο της, ένδειξη πως ίσως έγινε αναφορά στη συνάντηση για επιθυμία των Γάλλων να επισπευθεί – διευκολυνθεί η αδειοδότηση και εγκατάσταση του πάρκου.

Η κ. Πηλείδου είπε ακόμα ότι «το έργο αυτό θα καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, δεδομένων των μεγαβάτ που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν». Δεν ανέφερε όμως, ούτε τη δυναμικότητα του πάρκου σε μεγαβάτ, ούτε την τοποθεσία που θέλουν οι Γάλλοι να το εγκαταστήσουν.

Πάντως, από τον κατάλογο των αδειοδοτημένων, από τη ΡΑΕΚ, φωτοβολταϊκών πάρκων, που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της, προκύπτει πως το μεγαλύτερο αδειοδοτημένο -αλλά μη εγκατεστημένο ακόμα- πάρκο στην Κύπρο είναι αυτό που αιτήθηκε η Universal Green Energies Ltd, για 120 μεγαβάτ, σε περιοχή των χωριών Βάσα Κελλακίου, Σανίδα και Ασγάτα (ημιορεινή Λεμεσός). Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η αίτηση αυτή έχει ημερομηνία έναρξης 4 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή παραχωρήθηκε πολύ πρόσφατα. Όμως, ενδεχομένως η Total ή οι συνεργάτες της στην Κύπρο να μην έχουν ακόμα υποβάλει αίτηση στη ρυθμιστική αρχή.

Κάποιες άλλες πληροφορίες που ήθελαν την Total να ενδιαφέρεται για εξασφάλιση μεγάλης έκτασης γης εντός της νεκράς ζώνης που χωρίζει τις ελεύθερες από τις κατεχόμενες περιοχές για να εγκαταστήσει εκεί μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος μέχρι 300 μεγαβάτ, δεν επιβεβαιώθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόεδρος: Η Κύπρος μπορεί να γίνει παίχτης στα ενεργειακά

Συζητούμε…

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Total στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των εκεί κοιτασμάτων, δεν φαίνεται να προέκυψε οτιδήποτε χειροπιαστό από τη χθεσινή συνάντηση στο Προεδρικό. Η υπουργός Ενέργειας είπε απλά πως «είμαστε σε συζήτηση σε σχέση με την ανάπτυξη. Ακόμα είναι αρκετά νωρίς να έχουμε συγκεκριμένο πλάνο, όμως σίγουρα θα συνεχίσει η έντονη δραστηριότητα σε σχέση με όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2023 και θεωρώ ότι θα προχωρήσει με αρκετά γρήγορα βήματα η όλη διαδικασία».