Ενώπιον της μεσολαβητικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας θα βρεθούν ξανά αύριο Πέμπτη οι εργολάβοι και οι συντεχνίες μετά το αδιέξοδο που προέκυψε στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία χωρίς, όμως, να υπάρχουν προσδοκίες για γεφύρωση των μεταξύ τους διαφορών.

Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως εάν ούτε αύριο υπάρξει προοπτική για συμφωνία τότε η συνδικαλιστική πλευρά θα ζητήσει από τη μεσολάβηση να κηρύξει αδιέξοδο. Όπως γράψαμε ξανά οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις απευθείας επαφές που είχαν οι συντεχνίες με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) – αφορούν κυρίως οικονομικά ζητήματα. Η συλλογική σύμβαση στον κλάδο που καλύπτει γύρω στις 40 χιλ. εργαζομένους έληξε τον Μάιο και έκτοτε οι δύο πλευρές αντάλλαξαν αιτήματα για ανανέωσή της. Συναντήθηκαν ακολούθως μόλις δύο φορές προκειμένου να διαπιστώσουν το μεταξύ τους αδιέξοδο. Καθώς η ακρίβεια που αντανακλάται και στην οικοδομική βιομηχανία οδήγησε την ΟΣΕΟΚ να προτείνει πάγωμα των απολαβών τη στιγμή που οι συντεχνίες διεκδικούσαν και διεκδικούν αυξήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μικρό το καλάθι για την ΑΤΑ

Συγκεκριμένα οι συντεχνίες πρότειναν ανανέωση της σύμβασης για δύο χρόνια και εισηγήθηκαν «επαναφορά στο 100% του ποσού που αποκόπηκε από τους προσωπικούς μισθούς βάσει της ειδικής συμφωνίας του 2013, σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων». Πρότειναν, επίσης, όπως το ποσοστό του φιλοδωρήματος για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων ανέλθει στο 11%, από το 8% που είναι σήμερα, δηλαδή όπως υποστηρίζουν να υπάρξει επαναφορά του αποκοπέντος 3%, που έγινε βάσει της ειδικής συμφωνίας του 2013. Βασικό αίτημα των συντεχνιών για το οποίο οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως το συνδικαλιστικό κίνημα θα επιμείνει μέχρι τέλους είναι και η ενσωμάτωση στην υπάρχουσα νομοθεσία που κατοχυρώνει βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, στον «Ο Περί Εργοδοτουμένων στην Οικοδομική Βιομηχανία (Βασικοί Όροι Υπηρεσίας) Νόμο» και των μισθών πρόσληψης που συμφωνούνται και υπάρχουν στη σύμβαση.

Αντίθετα η ΟΕΣΟΚ πρότεινε όπως περιληφθεί στη νέα σύμβαση πρόνοια ώστε οι νεοεισερχόμενοι εργαζόμενοι ειδικών καθηκόντων να προσλαμβάνονται με τον εθνικό κατώτατο μισθό. Στο πλαίσιο της διαδικασίας για ανανέωση της σύμβασης τέθηκε επίσης και το αίτημα της ΟΣΕΟΚ για επαναφορά του Δείκτη Ωρομίσθιων Οικοδομικών Επαγγελμάτων από τη Στατιστική Υπηρεσία, ο οποίος αποτελούσε τη βάση υπολογισμού των εκάστοτε αυξομειώσεων (διακυμάνσεων) στο εργατικό κόστος, το οποίο αρχικά συνέδεσε η Οργάνωση και με την καταβολή της ΑΤΑ. Το θέμα φαίνεται να έχει αποσυνδεθεί για την ώρα από τις διαπραγματεύσεις αν και εξακολουθεί να απασχολεί έντονα τους επιχειρηματίες του κλάδου.