Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που συμπληρώνουν τη σύνταξή τους με τη μικρή επιταγή δεν θα βρεθούν προ εκπλήξεως στο τέλος του μήνα, καθώς το εν λόγω επίδομα θα συνεχίσει στο ίδιο ύψος με τους προηγούμενους μήνες.

Για αποφυγή των δυσάρεστων γεγονότων που υπήρξαν τον Γενάρη του 2022, όταν συνταξιούχοι που στηρίζονται από το Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα είδαν τη μικρή επιταγή που λαμβάνουν να μειώνεται ή και να αποκόπτεται, λόγω της αύξησης της κοινωνικής τους σύνταξης τον προηγούμενο χρόνο, το Υπουργικό Συμβούλιο χρειάστηκε χθες να λάβει σχετική απόφαση εγκρίνοντας δαπάνη 4,8 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιάζουσες συνθήκες που έχουν δημιουργήσει η πανδημία και ο πληθωρισμός, ενέκρινε ακόμη ένα νέο Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα. Συμπληρώοντας πως η εν λόγω απόφαση αφορά περίπου 22.380 νοικοκυριά και η σχετική δαπάνη ανέρχεται στα €4.8 εκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαμηλοσυνταξιούχοι: Νέα αίτηση για το επίδομα

Όπως διευκρίνισε μιλώντας στον «Φ» η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, με την απόφαση διασφαλίζεται πως η αύξηση που υπήρξε το καλοκαίρι στις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που λόγω του πληθωρισμού ανήλθε στο 4,2%, καθώς και η αύξηση που προηγήθηκε τον Γενάρη πέρσι, δεν θα επηρεάσει το ύψος της μικρής επιταγής για το 2023, εφόσον φυσικά δεν υπήρξε σημαντική διαφοροποίηση άλλων εισοδημάτων των χαμηλοσυνταξιούχων που στηρίζονται από το εν λόγω σχέδιο.

Ανέφερε πως η απόφαση που λήφθηκε χρειαζόταν, καθώς αυτή που πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο το καλοκαίρι αφορούσε στην απορρόφηση των αυξήσεων των συντάξεων μέχρι και το τέλος του 2022. Με τη χθεσινή απόφαση, ανέφερε, το ύψος της μικρής επιταγής δεν θα αλλάξει ούτε και το 2023.

Το σκεπτικό της απόφασης ήταν η μερική ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων από τις πληθωριστικές πιέσεις που συνεχίζονται, καθώς εάν η κυβέρνηση δεν απορροφούσε την αύξηση στις συντάξεις του ΤΚΑ το 2022, αρκετοί χαμηλοσυνταξιούχοι θα άλλαζαν κατηγορία βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και θα είχαν μειώσεις στη μικρή επιταγή, ενώ κάποιοι άλλοι για μερικά μόλις ευρώ θα έχαναν εντελώς την στήριξη.

Με τις αποφάσεις που λήφθηκαν χθεΑς, διασφαλίζεται πως το ύψος της μικρής επιταγής για υφιστάμενους δικαιούχους του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα δεν θα αλλάξει τη φετινή χρονιά, παρά τις αυξήσεις στις συντάξεις του ΤΚΑ που προηγήθηκαν.

Σημειώνεται, πάντως, ότι φέτος τον Γενάρη οι συντάξεις του ΤΚΑ δεν θα καταγράψουν αύξηση. Όπως ανακοίνωσαν ήδη οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βάσει της νομοθεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το ποσοστό αύξησης του Ιανουαρίου 2023 (τόσο στο βασικό όσο και στο συμπληρωματικό μέρος των συντάξεων) συμψηφίζεται με το ποσοστό της τιμαριθμικής αύξησης που χορηγήθηκε στις συντάξεις τον Ιούλιο του 2022, επομένως, τόσο το βασικό όσο και το συμπληρωματικό μέρος των συντάξεων από 1.1.2023 θα έχουν μηδενική αύξηση.

Νέες αιτήσεις για νέους δικαιούχους

Υπενθυμίζουμε ότι, με πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα άλλαξε εκ νέου και από την 1η Ιανουαρίου φέτος έχει σε κάποιο βαθμό απλοποιηθεί. Στο πλαίσιο του «νέου» σχεδίου υπάρχει πλέον αποσύνδεση της παροχής του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων, της μικρής επιταγής, από την υποχρέωση για παράλληλη υποβολή αίτησης για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Πλέον, η διαδικασία για λήψη του επιδόματος που αφορά νέους δικαιούχους γίνεται μετά από νέα αίτηση που αφορά μόνο το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου. Ταυτόχρονα, με τις αλλαγές που πέρασαν, συνταξιούχοι που ήταν δικαιούχοι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 και δεν υπέβαλαν αίτηση εντός της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα αίτηση, δηλαδή μετά την 1ηΙανουαρίου 2021, μπορούν να το πράξουν εκ νέου με την έκδοση της νέας αίτησης για επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου από 1ηΙανουαρίου 2023. 

ΓΝΩΜΗ

Ανάγκη η μεταρρύθμιση

Η νέα απόφαση του Υπουργικού επιβεβαιώνει την ανάγκη περαιτέρω απλοποίησης του σχεδίου αλλά και τη θέση που η ίδια η Κυβέρνηση προωθεί στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού για εθνική κατώτατη σύνταξη. Εκ των πραγμάτων, το θέμα θα διαχειριστεί η νέα Κυβέρνηση, η οποία αξίζει να δει θετικά τις σκέψεις που ήδη γίνονται για «επιστροφή» της μικρής επιταγής στο Υπουργείο Εργασίας και ενσωμάτωσής της στις συντάξεις του ΤΚΑ , στο μεγάλο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Μεταρρύθμιση που όπως προκύπτει δεν πρέπει να εξαντλείται στο ζήτημα της αναλογιστικής μείωσης του 12%, καθώς υπάρχουν πολλές άλλες και πολύ μεγαλύτερες στρεβλώσεις στο σύστημα.