Μόνο για τρεις από τις οκτώ οντότητες που ζήτησε ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης από το 2019, φαίνεται να εντοπίζονται ποινικά αδικήματα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που απέστειλε γραπτώς η Αστυνομία στη Βουλή που προήλθαν από το πόρισμα Αρέστη.

Συγκεκριμένα, για τις έρευνες για ατασθαλίες σε 27 ΣΠΙ, η Αστυνομία διά του υπαρχηγού της Δημήτρη Δημητρίου αναφέρει ότι σε τέσσερις υποθέσεις που ερευνήθηκαν και εκδικάστηκαν, οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, ως εξής: ΣΠΕ Αγίας Φύλας δύο υποθέσεις, ΣΠΕ Στροβόλου και ΣΠΕ Αγίας Νάπας. Λόγω των αθωωτικών αποφάσεων, η Νομική Υπηρεσία έδωσε οδηγίες για αναστολή ποινικής δίωξης των κατηγορουμένων σε άλλες δύο υποθέσεις που βρίσκονταν στο Δικαστήριο, ήτοι της ΣΠΕ Αγίας Νάπας και Αγίας Φύλας.

Επίσης, τερματίστηκαν οι εξετάσεις για τα ίδια άτομα που αθωώθηκαν και εμπλέκονταν σε άλλες υποθέσεις. Μία υπόθεση που αφορά στη ΣΠΕ Ερήμης βρίσκεται ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για εκδίκαση. Άλλες τρεις υποθέσεις οι οποίες αφορούν, ΣΠΕ Σολιάς, ΣΠΕ Στρουμπίου και ΣΠΕ Κρασοχωρίων, βρίσκονται υπό διερεύνηση. Στην υπόθεση της ΣΠΕ Στροβόλου, έχει ασκηθεί έφεση από τη Νομική Υπηρεσία κατά της αθωωτικής απόφασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεργατισμός: Τα δισεκατομμύρια πέταξαν, ένοχος ουδείς

Για την οντότητα διαγραφής €63 εκατομμυρίων που αφορούν περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, η Αστυνομία αναφέρει ότι αφορά 19 ομίλους εταιρειών, από τον πρώην Συνεργατισμό. Όπως προστίθεται, έχει διερευνηθεί ο τρόπος παροχής των δανείων για 18 Ομίλους (για ένα δεν διαπιστώθηκε η διάπραξη ποινικών αδικημάτων).

Από τις αστυνομικές εξετάσεις προέκυψε εύλογη υποψία ότι, σε δύο, έχουν παραχωρηθεί δάνεια υπό συνθήκες που πιθανόν να διαπράττονται ποινικά αδικήματα. Ενημερώθηκε γραπτώς η Νομική Υπηρεσία, η οποία συμφώνησε με τις εισηγήσεις της Αστυνομίας για τη διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων. Οι φάκελοι των υποθέσεων έχουν αποσταλεί στο ΤΑΕ Λεμεσού για συνέχιση των εξετάσεων και αφορούν στους δύο Ομίλους.

Όσον αφορά στις συνθήκες παραχώρησης των δανείων για τους υπόλοιπους Ομίλους, δόθηκαν οδηγίες να μη διενεργηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια καθότι αυτή παραπέμπει σε κακή τραπεζική πρακτική και δεν υπάρχει περιθώριο ποινικής δίωξης. Διερευνάται για όλους τους Ομίλους η μεθοδολογία των διαγραφών των δανείων.

Για την οντότητα που αφορά 16 περιπτώσεις παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων σε πολιτικά πρόσωπα, η Αστυνομία αναφέρει ότι τη διερεύνηση ανέλαβε ο Γενικός Ελεγκτής. Για την οντότητα υπερχρέωσης τόκων, η υπόθεση συμπληρώθηκε από πλευράς Αστυνομίας και βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες.

Σε σχέση με τη διερεύνηση των συνθηκών της διεκδίκησης και έγκρισης των εξόδων φιλοξενίας, εξόδων ταξιδιών στο εξωτερικό κ.α., συμπεριλαμβανομένης της παραχώρησης και χρήσης εταιρικών καρτών, οι έρευνες ολοκληρώθηκαν και ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία. Κατόπιν οδηγιών, αρχειοθετήθηκε καθότι διαπιστώθηκε ότι τα ποσά ήταν πολύ μικρά για αγορές που γίνονταν κατά καιρούς (π.χ. ανθοπωλείο, εστιατόρια κ.λπ.) ανέτρεχαν σε βάθος χρόνου και δεν θα εξυπηρετείτο με οποιονδήποτε τρόπο το δημόσιο συμφέρον για ποινικές διώξεις για ευτελή ποσά.

Για τα κονδύλια για διαφήμιση οι έρευνες σταμάτησαν γιατί, σύμφωνα με Ν. Υπηρεσία, δεν έχει προκύψει οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα, ενώ εκκρεμεί η έρευνα του Έφορου Φορολογίας. Σε σχέση με τις συνθήκες διαπραγμάτευσης και υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας και του Ισπανικού οίκου Altamira συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου που διαδραμάτισαν πρόσωπα στη συνομολόγησή της, η Αστυνομία δεν εξασφάλισε μαρτυρία που να στοιχειοθετεί οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα. 

Τέλος, στη Νομική Υπηρεσία βρίσκεται ο φάκελος για την αγορά υπηρεσιών από εξωτερικούς συνεργάτες για την περίοδο 2013-2018 ύψους €37 εκατ.