Ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας τίθεται αύριο επιστολή του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, με την οποία ζητεί όπως του διαβιβαστεί ο φάκελος που αφορά την ανάπτυξη επί της οδού Κινύρα και η οποία προνοεί ανέγερση οικοδομής 8-10 ορόφων.

Ο δήμος είχε απορρίψει την έκδοση πολεοδομικής άδειας και ένας από τους βασικούς λόγους εστιαζόταν στο ότι η ανάπτυξη προτείνεται σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα, κάτι το οποίο κρίθηκε ότι θα δημιουργούσε προηγούμενο, με κίνδυνο να ανατραπεί η πολιτική προστασίας τέτοιων περιοχών στην πόλη, με αρνητικές συνέπειες για τον χαρακτήρα τους.

Στην επιστολή Νουρή προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας, αναφέρονται και τα ακόλουθα:

«Η απόφαση σας να αρνηθείτε να χορηγήσετε την άδεια, ουσιαστικά συνιστά υπέρβαση εξουσίας και μη συμμόρφωση σε ιεραρχικά ανώτερο διοικητικό όργανο, δηλαδή της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής που έχει την ευθύνη εξέτασης των ιεραρχικών προσφυγών. Ως εκ τούτου, είμαι υποχρεωμένος να ασκήσω τις εξουσίες που μου παρέχονται βάσει του άρθρου 30 του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου και να σας καλέσω όπως παραπέμψετε στο υπουργείο Εσωτερικών την αίτηση (για χορήγηση της άδειας για ανάπτυξη) για χειρισμό του θέματος. Συνεπώς, παρακαλώ όπως αποσταλεί άμεσα στον Γενικό Διευθυντή ο διοικητικός φάκελος της αίτησης και οποιοσδήποτε άλλος σχετικός με αυτήν φάκελος, όπου περιέχονται όλα όσα αφορούν την υπόθεση.»

Κατά τη διάρκεια της αυριανής συνεδρίας, ο δήμαρχος θα ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους ενώ θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα. Κάποιοι σύμβουλοι θεωρούν πως ο δήμος δεν έχει άλλη επιλογή από του να διαβιβάσει τον σχετικό φάκελο, ενώ άλλοι κρίνουν ότι το Συμβούλιο δεν είναι υποχρεωμένο να συμμορφωθεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται «πύργοι» στην περιοχή μαρίνας Λεμεσού

Πάντως, από το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Νουρή, δημοτικοί σύμβουλοι θεωρούν δεδομένο ότι ο υπουργός θα προχωρήσει στην έκδοση της πολεοδομικής άδειας, παρά το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε δύο φορές τη σχετική αίτηση και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε στείλει επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δεκέμβριο του 2021 καλώντας τους Συμβούλους να εγκρίνουν την αίτηση. Τότε, ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είχε εγείρει το γενικότερο θέμα της ανάπτυξης στις περιοχές ειδικού χαρακτήρα, προβάλλοντας και το προηγούμενο που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση έγκρισης της συγκεκριμένης αίτησης.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η επιτροπή κατοίκων του Αγίου Ανδρέα με ανοικτή επιστολή της σε υπουργούς, υποψηφίους Προέδρους της Δημοκρατίας και άλλους εμπλεκόμενους, επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «ο υπουργός Εσωτερικών στον τελευταίο μήνα της θητείας της παρούσης κυβέρνησης, προτίθεται να προχωρήσει σε αδειοδότηση ανέγερσης της πιο πάνω αναφερόμενης οικοδομής 8-10 ορόφων».

Η Επιτροπή εκφράζει την «κάθετη διαφωνία των κατοίκων για την προγραμματιζόμενη αδειοδότηση, επισημαίνοντας ότι: Δεν έχει οποιαδήποτε τεκμηρίωση και με την έκδοση της διαφωνεί ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους (ΕΤΕΚ). Παράλληλα καταργεί ουσιώδεις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας και του Σχεδίου Περιοχής και θα αναιρούσε παντελώς το πολεοδομικό καθεστώς και τον ειδικό πολεοδομικό, αρχιτεκτονικό και ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής, που το ίδιο το κράτος ανέδειξε ως περιοχή ειδικού χαρακτήρα, με πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στους θεσμούς, τον χαρακτήρα της περιοχής και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και το περιβάλλον».