Τα θέματα που προκύπτουν αναφορικά με τη γκετοποίηση περιοχών στη Λάρνακα, καθώς και την παρουσία δομής ανηλίκων στην τουριστική περιοχή Ορόκλινης έθεσαν στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας, ΕΒΕΛ και ΕΤΑΠ Λάρνακας ζητώντας τη λήψη μέτρων για ν’ αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας.

Ενώπιον του Μάριου Χαρτσιώτη και του Στέλιου Παπαθεοδώρου τέθηκαν συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου της Λάρνακας, οι οποίες γκετοποιήθηκαν όπως αυτή στη λεωφόρο Μακαρίου και αυτή στις παρόδους της Γρ. Αυξεντίου κοντά στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων.

Οι φορείς της Λάρνακας επανάφεραν και το θέμα των ζητημάτων που προκύπτουν από την ύπαρξη δομής ανηλίκων στην τουριστική περιοχή Ορόκλινης, σημειώνοντας πως έγινε λανθασμένη χωροθέτηση.

«Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ευρύ και πολύπλοκο πολιτικό, αλλά και ανθρωπιστικό ζήτημα ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας ενημερώθηκαν για τις περιοχές όπου χρειάζονται αυξημένες περιπολίες ώστε ν’ αντιμετωπίζονται άμεσα, έστω και προσωρινά, τα διάφορα θέματα που προκύπτουν» σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωση ΕΒΕΛ και ΕΤΑΠ.

Επιπρόσθετα, εισηγήθηκαν την υιοθέτηση του θεσμού της Τουριστικής Αστυνομίας με πιλοτική εφαρμογή στη Λάρνακα, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν προβλήματα που προκύπτουν από έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης των τουριστικών περιοχών.

Στον κ. Χαρτσιώτη προτάθηκε, μάλιστα, όπως ανατεθούν αυτά τα καθήκοντα στη Δημοτική Αστυνομία, με δεδομένο πως αυτό προβλέπεται και στην επικείμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ζητήθηκε, επίσης, όπως ληφθούν μέτρα για αποτελεσματικότερη επιτήρηση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών της Λάρνακας από την παράνομη αλιεία και προτάθηκε αύξηση των περιπολιών και χρήση καμερών.

Τέλος, ΕΒΕΛ και ΕΤΑΠ έθεσαν και το ζήτημα της απόρριψης αιτημάτων ισραηλινών ομάδων για τη διεξαγωγή ευρωπαϊκών αθλητικών αγώνων στην Κύπρο και των αρνητικών συνεπειών, όπως σημειώνουν, για την τουριστική βιομηχανία και την οικονομία της Λάρνακας.

Οι δύο φορείς υπέβαλαν αίτημα για θετική αντιμετώπιση μελλοντικών αιτημάτων παρόμοιας φύσης, «προκειμένου να διατηρηθούν οι οικονομικές ευκαιρίες για τη χώρα μας, δίδοντας, βέβαια, προτεραιότητα στην ασφάλεια».