Με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά πραγματοποιείται σήμερα η κρίσιμη συνάντηση του Υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα της ΑΤΑ, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει τελικά η κατάθεση μεσολαβητικής πρότασης, που εκ των πραγμάτων θα δώσει τουλάχιστον πίστωση χρόνου στην εν εξελίξει διαβούλευση.

Την ίδια ώρα, όμως, δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η κήρυξη αδιεξόδου στη μεσολάβηση, εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για κινητοποιήσεις, για τις οποίες προετοιμάζονται ήδη οι συντεχνίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όλα, όμως, θα εξαρτηθούν από τις διαβουλεύσεις και ζυμώσεις που θα συνεχιστούν και στη σημερινή συνάντηση, η οποία θα κρίνει και την εργατική ειρήνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι πληροφορίες για κατάθεση μεσολαβητικής πρότασης δεν επιβεβαιώνονται πλήρως, ωστόσο οι βολιδοσκοπήσεις που έγιναν τα τελευταία 24ωρα για το ζήτημα συνηγορούν πως ο κ. Κούσιιος επεξεργάζεται συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία δεν αποκλείεται και πάλι να είναι μεταβατική ή προσωρινή. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες που συνέλεξε ο «Φ» δεν αποκλείουν σήμερα ο υπουργός να προτείνει μικρή αύξηση του ποσοστού του 50% της ΑΤΑ για φέτος, που βάσει της μεταβατικής συμφωνίας θα πρέπει ούτως ή άλλως να αποδοθεί στους εργαζομένους εκεί όπου εφαρμόζεται ο θεσμός.

Οι συντεχνίες, που έγιναν κοινωνοί των σκέψεων του υπουργού, επιθυμούν το ποσοστό να ανέλθει για φέτος κοντά στο 70% αλλά και να διευκρινίζεται πως σε τυχόν νέα συμφωνία στόχος θα είναι η πλήρης αποκατάσταση του θεσμού σε δύο ή τρία χρόνια.

Από την άλλη, οι εργοδοτικές οργανώσεις φαίνεται να βολιδοσκοπήθηκαν μόνο για το ενδεχόμενο σταδιακής αποκατάστασης της ΑΤΑ σε βάθος χρόνου, χωρίς αλλαγές στο ποσοστό της για φέτος, επομένως δεν αποκλείεται εφόσον υπάρξει σήμερα μεσολαβητική πρόταση να ζητήσουν πίστωση χρόνου για εξέταση των θέσεων του υπουργού, που λειτουργεί ως διαμεσολαβητής. Δύσκολα πάντως αναμένεται ΚΕΒΕ και ΟΕΒ να αποδεχτούν αλλαγές στην απόδοση της ΑΤΑ από φέτος αλλά ούτε και σταδιακή αποκατάσταση του θεσμού, καθώς αίτημά τους είναι η αντικατάσταση της ΑΤΑ με έναν νέο μηχανισμό απόδοσης μισθολογικών αυξήσεων, βάσει της παραγωγικότητας, της απόδοσης της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Θέση που βρίσκει αντίθετο το συνδικαλιστικό κίνημα καθώς θεωρεί την ΑΤΑ ως μηχανισμό αποκατάστασης της αγοραστικής δύναμης των μισθών και όχι παροχής μισθολογικών αυξήσεων. Γι’ αυτό και επικαλούνται τη μεταβατική συμφωνία που θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι την επίτευξη νέας. Η οποία προβλέπει και συνέχιση του διαλόγου για νέα ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της ΑΤΑ. Βάσει, πάντως, της μεταβατικής συμφωνίας, η απόδοση της ΑΤΑ προβλέπεται στο 50% της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, εφόσον προηγηθεί ανάπτυξη το δεύτερο και τρίτο τρίμηνου του προηγούμενου χρόνου, από τον Γενάρη έκαστου χρόνου. Ως αποτέλεσμα, το Υπουργείο Οικονομικών κυκλοφόρησε ήδη εγκύκλιο για το ύψος του τιμαριθμικού επιδόματος από την 1η Ιανουαρίου, το οποίο αυξάνεται κατά 4,36%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συντεχνίες: Θετική κατάληξη για ΑΤΑ ή μέτρα αντίδρασης

Συντονίζονται οι συντεχνίες

Οι ηγεσίες της ΠΕΟ, της ΣΕΚ, της ΔΕΟΚ και της ΠΑΣΥΔΥ συναντήθηκαν χθες και επεξεργάστηκαν διάφορα σενάρια για τη διαβούλευση και για το ενδεχόμενο αδιεξόδου. Ο συντονισμός κρίθηκε απαραίτητος, καθώς σήμερα το απόγευμα συγκαλείται νέα πανσυνδικαλιστική σύσκεψη για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας. Ήδη το συνδικαλιστικό κίνημα προειδοποίησε πως στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει θετική κατάληξη σήμερα, οι ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΑΣΥΚΙ, ΕΤΥΚ, ΠΟΑΣΟ, ΕΣΚ, ΣΑΚ, ΣΑΚΣ και ΣΥΚΣ «θα λάβουν οριστικές αποφάσεις για λήψη καθολικών μέτρων αντίδρασης, για τα οποία την αποκλειστική ευθύνη θα φέρουν όσοι με παρελκυστικές μεθοδεύσεις προσπαθούν να πλήξουν τον ζωτικό για τους εργαζόμενους αλλά και την οικονομία του τόπου θεσμό της ΑΤΑ». Οι οργανώσεις κάλεσαν εμμέσως πλην σαφώς τον υπουργό Εργασίας να «εκπληρώσει τον ρόλο και την αποστολή του, καταθέτοντας τη θέση της κυβερνητικής πλευράς.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ:  Δεν αποκλείεται παράταση

Αν και το θέμα της ΑΤΑ απασχολεί εδώ και μήνες την επικαιρότητα, δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση στο θρίλερ. Καθώς η διαπραγμάτευση που θα συνεχιστεί σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας είναι πιθανόν να απαιτήσει νέες διαβουλεύσεις για διευκρινίσεις ή και για αποφάσεις που θα απαιτήσουν τη σύγκληση συλλογικών οργάνων των ενδιαφερόμενων μερών. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πιθανόν οι κινητοποιήσεις για τις οποίες είναι αποφασισμένες να προβούν οι συντεχνίες, εφόσον δεν κλείσει το θέμα πριν τις εκλογές, να συμπέσουν χρονικά πολύ πιο κοντά στην εκλογική αναμέτρηση. Αντίθετα, πάντως, οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν φαίνεται να βιάζονται για τελικές ρυθμίσεις. Μένει σήμερα να φανεί ποιά θα είναι και η θέση της κυβέρνησης.