Πιο αισιόδοξη ή καλύτερα λιγότερο απαισιόδοξη απ’ ότι το καλοκαίρι του ’22 ετοιμάζεται η κυπριακή κοινωνία να υποδεχθεί τη νέα Κυβέρνηση, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο Ιανουάριος – Φεβρουάριος ’23.

Στους βασικούς δείκτες που αφορούν την αντιμετώπιση από τους πολίτες της γενικής και οικονομικής κατάστασης στις χώρες μέλη αλλά και στα νοικοκυριά των ερωτηθέντων, οι Κύπριοι εμφανίζονται να είναι ελαφρώς πιο ικανοποιημένοι και πιο θετικοί/αισιόδοξοι σε σχέση με τις μετρήσεις που είχαν γίνει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2022, όταν η ανησυχία και κυρίως η αβεβαιότητα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνεχείς ανατιμήσεις προϊόντων ήταν σε πιο ψηλά επίπεδα. Η πλειοψηφία ωστόσο εξακολουθεί (σε μικρότερα ποσοστά) να θεωρεί κακή τη γενική και την οικονομική κατάσταση στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση των Κυπρίων ερωτηθέντων για τη γενική κατάσταση στην Κύπρο, το 57% τη θεωρεί κακή και το 43% καλή. Ωστόσο, σε σύγκριση με το ευρωβαρόμετρο του περασμένου καλοκαιριού, έχει αυξηθεί κατά 4% το ποσοστό αυτών που θεωρούν την κατάσταση καλή και έχει μειωθεί επίσης κατά 4% το ποσοστό όσων τη θεωρούν κακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσα θα μας στοιχίσει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Αναφορικά όμως με το πώς προβλέπουν οι πολίτες τη γενική κατάσταση στην Κύπρο τους επόμενους 12 μήνες, το 30% την προβλέπουν χειρότερη, αλλά το ποσοστό είναι χαμηλότερο κατά 16% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του καλοκαιριού του ’22. Το 46% (14% αυξημένο) προβλέπει διατήρηση της κατάστασης στα ίδια επίπεδα και 20% (όσο και το καλοκαίρι) προβλέπουν καλύτερη κατάσταση.

Στην ερώτηση για τη γενική κατάσταση στη χώρα τους, το ψηλότερο ποσοστό που τη θεωρεί καλή καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (91%), ενώ στην Ελλάδα ήταν μόλις 21%, έναντι 79% που θεωρεί την κατάσταση κακή.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, το 61% τη θεωρεί κακή και το 39% καλή. Ωστόσο, σε σχέση με Ιούνιο-Ιούλιο ’22, αυξήθηκε 8% το ποσοστό όσων βλέπουν καλή την οικονομική κατάσταση και μειώθηκε 7% το ποσοστό όσων τη βλέπουν κακή. Τα πράγματα εμφανίζονται πιο αισιόδοξα από την απάντηση στην ερώτηση πώς βλέπετε την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο τους επόμενους 12 μήνες. Χειρότερη την αναμένει το 33%, αλλά είναι κατά 18% χαμηλότερο ποσοστό από εκείνο του περασμένου καλοκαιριού. Το 42% (14% περισσότερο από το καλοκαίρι) αναμένει την ίδια κατάσταση, ενώ το 21% βλέπει βελτίωση τους επόμενους 12 μήνες.

Και σε αυτή την ερώτηση (οικονομική κατάσταση της χώρας σήμερα) στην Ελλάδα η τοποθέτηση των ερωτηθέντων προκαλεί θλίψη: Μόλις το 12% τη θεωρεί καλή, έναντι 88% που τη θεωρούν κακή. Οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου θεωρούν σε ποσοστό 86% καλή την οικονομική κατάσταση της χώρας τους.

Στην ερώτηση πώς κρίνετε την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού σας, το 69% τη θεωρεί καλή (2% πάνω σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι) και 31% κακή (μειωμένο κατά 2% σε σχέση με το καλοκαίρι). Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Σουηδία έχουν ποσοστά 91, 91 και 90% αντίστοιχα στην απάντηση «καλή οικονομική κατάσταση νοκοκυριού». Στην Ελλάδα αυτή η απάντηση συγκέντρωσε το 49% των απαντήσεων.

Στον πάτο παραμένει η εμπιστοσύνη στα κόμματα

Δεν λένε να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των Κυπρίων τα κόμματα, τα οποία σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που ανακοινώθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεντρώνουν την εμπιστοσύνη μόνο του 14% των ερωτηθέντων (1% χαμηλότερο από τον Ιούνιο-Ιούλιο του ’22), έναντι 83% που δεν τα εμπιστεύονται. Αν μπορεί να θεωρηθεί… παρηγοριά, η εμπιστοσύνη στα κόμματα (ποσοστό όσων τείνουν να τα επιστεύονται) είναι στον πάτο και σε άλλες χώρες, όπως Ισπανία (7%), Γαλλία (8%), Σλοβακία (11%), Ελλάδα (12%), Σλοβενία (12%), Τσεχία (14%).

Το 67% των Κυπρίων τείνει να μην εμπιστεύεται τη Βουλή και το 27% την εμπιστεύεται (2% πιο κάτω από το καλοκαίρι ’22). Την Κυβέρνηση εμπιστεύεται το 32% και τείνει να μην την εμπιστεύεται το 65% των Κυπρίων (3% πάνω από τον Ιούνιο-Ιούλιο ’22).

Οι Κύπριοι δεν εμπιστεύονται ούτε τα ΜΜΕ (ως σύνολο), σε ποσοστό 65%, έναντι 32% που τα εμπιστεύονται.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά τη συχνή δημοσιοποίηση προβλημάτων και ελλείψεων, ο τομέας της υγείας και των επαγγελματιών υγείας συγκεντρώνει το ψηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ερωτηθέντες Κύπριους σε σύγκριση με άλλους θεσμούς (71% τον εμπιστεύονται και 28% δεν εμπιστεύονται).

Καθώς η ένταξη στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε αρκετά στην προεκλογική περίοδο, σημειώνουμε πως το Ευρωβαρόμετρο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023 έδειξε πως τη βορειοατλαντική συμμαχία εμπιστεύεται μόλις το 18%, έναντι 68% που δεν την εμπιστεύονται.

Το «Τακτικό Ευρωβαρόμετρο — χειμώνας 2022-2023» πραγματοποιήθηκε μέσω διά ζώσης και διαδικτυακών συνεντεύξεων από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου 2023. Στα 27 κράτη μέλη πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με 26.468 πολίτες της ΕΕ.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Η τοποθέτηση για τα εργασιακά

Αναφορικά με την προσωπική κατάσταση σε σχέση με την απασχόληση, οι Κύπριοι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 55% ότι τη θεωρούν καλή και σε ποσοστό 23% ότι τη θεωρούν κακή, ποσοστό αυξημένο κατά 3% σε σχέση με το καλοκαίρι του ’22.

Γενικά για τον τομέα της απασχόλησης στην Κύπρο, το 50% απάντησε ότι κρίνει την κατάσταση καλή (6% περισσότερο από το καλοκαίρι του ’22), έναντι 48% που την κρίνει κακή (7% πιο κάτω από το καλοκαίρι).

Η χώρα με το ψηλότερο ποσοστό πολιτών που θεωρούν καλό το εθνικό εργασιακό περιβάλλον είναι η Δανία (89%), ενώ η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο (13%).