Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες ώστε μέχρι τις 28/02/2023 να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα. Στις 08/02/2023 ο διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας απέστειλε στην Περιβαλλοντική Αρχή τα συμπληρωματικά στοιχεία της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Ακάμα. Στην προσπάθεια έγκρισης του Σχεδίου από την παρούσα κυβέρνηση, την ερχόμενη Δευτέρα 13/02/2023 συνέρχεται η Ad-hoc Επιτροπή για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση και ακολούθως την Τετάρτη 15/02/2023 η Επιτροπή Αξιολόγησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Σχέδια και Προγράμματα. Επιτροπές οι οποίες καλούνται να εξετάσουν τις αλλαγές που επήλθαν από το Πολεοδομικό Συμβούλιο επί του Τοπικού Σχεδίου, ως αποτέλεσμα της γνωμάτευσης της Περιβαλλοντικής Αρχής στις 25/08/2023. 

Μέσα από τις αποφάσεις του Πολεοδομικού Συμβουλίου λήφθηκαν υπόψη και οι θέσεις των κοινοτήτων Ακάμα χωρίς να παραβιάζονται οι όροι της γνωμάτευσης. Περαιτέρω, γίνεται επεξεργασία αντισταθμιστικών μέτρων μέσα από την αναγνώριση των οικοσυστημικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι ιδιωτικές περιουσίες, ώστε να προσδώσουν μεγαλύτερη αξία σε τεμάχια που θα αποζημιωθούν, είτε με χρηματική αποζημίωση, είτε με ανταλλαγή ιδιωτικών περιουσιών. 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Πολεοδομικού Συμβουλίου, το τελικό υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, συμμορφώνεται πλήρως με τους δύο ουσιώδεις όρους, ενώ υιοθετούνται σε μεγάλο βαθμό και οι υπόλοιποι επτά γενικοί όροι.

Στην γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής ημερ. 25/08/2022 έχουν προταθεί συνολικά 69 ειδικοί όροι και δύο πρόσθετοι όροι που αφορούν την υποχρέωση εκπόνησης και υποβολής ενός Προγράμματος Παρακολούθησης. Οι ειδικοί όροι ενσωματώνουν πλήρως και τους 42 όρους της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης οι οποίοι θεωρούνται δεσμευτικοί. Από τους υπόλοιπους 27 όρους, τρεις όροι, θεωρούνται από την Γνωμάτευση ως ουσιώδεις, ενώ ένας όρος θεωρείται επίσης δεσμευτικός βάση του Άρθρου 24 της νομοθεσίας όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Πολεοδομικού Συμβουλίου επί των ειδικών όρων της περιβαλλοντικής γνωμάτευσης, το τελικό υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, συμμορφώνεται πλήρως με τους 40 εκ των 42 δεσμευτικών όρων της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης. Ένας από τους όρους αφορά τα επισκέψιμα αγροκτήματα ώστε να επιτρέπονται μόνο όπου υπάρχει υφιστάμενο δίκτυο υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, κατά τη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου. Προτεινόμενη εισαγωγή νέας πολιτικής με τροποποίηση δύο παραγράφων. Η πρώτη αφορά περιοχή που εμπίπτει σε Ζώνη Υπαίθρου Γα2* (περιοχή αναδασμού Νέου Χωριού), και η δεύτερη περιοχή που καθορίζεται ως Ζώνη Υπαίθρου Γα4  που είναι δυνατή η χωροθέτηση αναπτύξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακάμας: Η εξέλιξη των εργασιών βελτίωσης του οδικού δικτύου

Επίσης, το Τμήμα Πολεοδομίας εισηγείται πλήρη κατάργηση περιοχών εξειδικευμένων αναπτύξεων.

Περαιτέρω, το Τμήμα Πολεοδομίας δεν υιοθετεί τον όρο της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης που προνοεί ότι για όσους τύπους αναπτύξεων θα ετοιμαστούν κατευθυντήριες γραμμές, δεν θα εξετάζονται αιτήσεις που υποβάλλονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος για διαβούλευση και εξέταση, μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι κατευθυντήριες γραμμές. 

Ουσιώδης όρος αφορά στην επαναξιολόγηση της υφιστάμενης Ζώνης Προστασίας της Παραλίας στο Παραλιακό Μέτωπο Νέου Χωριού, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Πρωτοκόλλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών και σύμφωνα με τη σχετική μελέτη ευπάθειας που θα εκπονηθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, (η οποία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα) λαμβάνοντας υπόψη και διάφορες περιβαλλοντικές πτυχές, της υγείας, θορύβου, αέριας ρύπανσης και ρύπανσης εδάφους, βιοποικιλότητας, διάβρωσης εδάφους, σεισμικότητας, υδάτινων πόρων, θαλάσσιων περιοχών, κλιματικών παραγόντων, τοπίου.