Μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας στη μαρίνα Λάρνακας, πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής οι ιδιοκτήτες σκαφών, οι οποίοι είναι εξοργισμένοι με την πρόθεση του ιδιώτη επενδυτή να επιβάλει για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο, αυξήσεις στα τέλη ελλιμενισμού. Προειδοποιώντας με κλιμάκωση των μέτρων τους, οι ιδιοκτήτες σκαφών απέκλεισαν συμβολικά για περίπου μισή ώρα την είσοδο της μαρίνας. Ακολούθως εισήλθαν για λίγα λεπτά στη λεωφόρο Αθηνών, όπου δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο . 

Οι διαμαρτυρόμενοι μαζεύτηκαν στις 10:30 στο χώρο της μαρίνας που άνοιξε για το κοινό, κρατώντας πανό και πλακάτ, που έγραφαν μεταξύ άλλων «παγιδευμένοι με 44% αυξήσεις», «φιλέτο δώρο με συμφωνία μυστική, «το κράτος συγκαλύπτει».  

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ελλιμενισμένων Σκαφών Κύπρου, Κρις Στέκας, ανέφερε πως οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν είναι αδικαιολόγητες, σημειώνοντας πως διαμαρτύρονται και για την στάση που τηρεί το κράτος, που συνεχίζει, όπως είπε, να τους αγνοεί. «Εξ’ όσων γνωρίζουμε δεν έχει δοθεί ακόμη έγκριση για να εφαρμόσουν τις αυξήσεις, εάν όμως εφαρμοστούν θα πρέπει όλοι να περιμένουν πολύ πιο έντονα μέτρα από τους ιδιοκτήτες. Θα δώσουμε περιθώριο δύο εβδομάδων».

Στη μαρίνα Λάρνακας υπάρχουν αυτή τη στιγμή ελλιμενισμένα περίπου 300 σκάφη, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ανήκει σε Κύπριους. «Εμείς είμαστε η μεσαία τάξη, τα σκάφη μας δεν είναι των εκατομμυρίων και δεν υπάρχουν άλλοι χώροι για να πάμε, επειδή είναι υπερπλήρη τα αλιευτικά καταφύγια» ανέφερε ο κ. Στέκας, υποδεικνύοντας πως η Kition Ocean Holdings μόλις ανέλαβε τη διαχείριση της μαρίνας πέρσι τον Απρίλιο επέβαλε 15% αύξηση στα τέλη ελλιμενισμού και η πρόθεσή της είναι να επιβάλει ακόμη 25% από τον επόμενο μήνα.

«Η δικαιολογία είναι πως η μαρίνα της Λεμεσού είναι πιο ακριβή. Όποιος έρθει στη μαρίνα Λάρνακας και κάνει μια βόλτα θα καταλάβει ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο μαρίνων και δεν μπορεί να επικαλείται αυτές τις τιμές. Τους χώρους στους οποίους εξυπηρετούνται τα σκάφη το χειμώνα, τους μετέτρεψαν σε χώρους στάθμευσης για να εισπράττουν λεφτά από τον κόσμο. Εμάς μας ζητούν εάν υπερβούμε το χρόνο για τη συντήρηση του σκάφους μας, να πληρώνουμε περίπου 4,000 ευρώ το μήνα». 

Οδηγείται το θέμα στη Βουλή  

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας βρέθηκε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος ενημερώθηκε για τα αιτήματα των ιδιοκτητών σκαφών. «Είναι όντως ένα θέμα που πρέπει να δούμε αφού γεννήθηκαν σωρεία προβλημάτων μέσα από την εξέλιξη του έργου», δήλωσε ο κ. Χατζηγιάννης, σημειώνοντας πως η αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή έχει υποχρέωση να εξετάσει το θέμα και εάν παραστεί ανάγκη να δημιουργήσει συνθήκες διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. «Το έργο αυτό ναι μεν θα είναι ένα στολίδι για τη Λάρνακα, όμως υπάρχουν και τα δικαιώματα πολιτών για τα οποία δεν μπορεί να είμαστε απλοί θεατές».

Κληθείς ν’ αναφέρει εάν θα ζητηθεί από τη Βουλή η μυστική συμφωνία μεταξύ του επενδυτή και του κράτους, ανέφερε πως εάν εμφανιστεί ανάγκη για διαφάνεια της σύμβασης σε σχέση με τους επηρεαζόμενους, θα ζητηθούν οι σχετικές πρόνοιες. «Θα το πράξουμε, εάν χρειαστεί, στο πλαίσιο σεβασμού της ελευθερίας της σύμβασης μεταξύ κράτους και επενδυτή. Δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη διάσταση ως Βουλή».

Kition: Δεν μπορεί να συνεχιστεί το κατεστημένο

Την εκτίμηση ότι υπάρχουν λύσεις για εναλλακτική απάμβλυνση του θέματος για την αύξηση στα τέλη ελλιμενισμού σκαφών, εξέφρασε η εταιρεία Kition Ocean Marina καλώντας τους ιδιοκτήτες των σκαφών αυτών να τις αναζητήσουν, σημειώνοντας παράλληλα πως η μαρίνα δεν ανήκει σ’ αυτούς και ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το κατεστημένο που υπήρχε επί σειρά ετών. Σε γραπτή ανακοίνωση της, η διαχειρίστρια εταιρεία της μαρίνας Λάρνακας αναφέρεται ότι «η μαρίνα Λάρνακας αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες των ιδιοκτητών σκαφών σχετικά με αύξηση στα τέλη ελλιμενισμού. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για αλλαγή η οποία κρίνεται απαραίτητη, επιτακτική και συνεπακόλουθη της διεθνούς κατάστασης και των γενικότερων αυξήσεων τις οποίες έχει επιφέρει σε αγαθά και υπηρεσίες».