Η κατασκευή της τέταρτης φάσης του παραλιακού πεζόδρομου Παραλιμνίου όπως έχει σχεδιαστεί, δεν επηρεάζει σημαντικά είδη και οικότοπους της περιοχής, ούτε κατά το στάδιο κατασκευής, ούτε κατά το στάδιο λειτουργίας του. Αυτό καταγράφεται σε έκθεση προελέγχου (screening), της Περιβαλλοντικής Αρχής σε σχέση με το προτεινόμενο έργο που έχει ως αφετηρία το αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Νικολάου δίπλα από τον Λιμενικό και Ναυτικό Σταθμό Παραλιμνίου και το τέρμα του συμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δήμου Παραλιμνίου και του Δήμου Δερύνειας στο παραλιακό φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών. 

Επομένως, με τη δρομολόγηση της τέταρτης φάσης διανοίχθηκε ο δρόμος για τον σχηματισμό ενιαίου παραλιακού μετώπου, πέραν των 15 χιλιομέτρων. Το συγκεκριμένο έργο, σημειώνεται, δε θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή ή/και στις γειτνιάζουσες Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) ή Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) του Δικτύου Natura 2000, στα είδη καθορισμού τους, ούτε από μόνο του, ούτε συσσωρευτικά σε συνδυασμό με άλλα έργα/δραστηριότητες που υπάρχουν στην περιοχή ΖΕΠ/ ΤΚΣ ή πλησίον αυτών.

Σύμφωνα με τα σχέδια που περιλαμβάνει η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) τα τελευταία 200-300 μέτρα του πεζόδρομου εισέρχονται στη νεκρή ζώνη (πέραν του φυλακίου των ΗΕ), τα οποία και δεν θα κατασκευαστούν, όμως περιλαμβάνονται στο masterplan του έργου. 

Σημειώνεται ότι οι πλησιέστερες περιοχές προστασίας στην περιοχή μελέτης είναι η ΖΕΠ «Δερύνεια» η οποία καταλαμβάνει μέρος τεμαχίου εντός της νεκρής ζώνης, η ΕΖΔ «Θαλάσσια Περιοχή Νησιά» σε απόσταση 4,36χλμ νότια του προτεινόμενου έργου, η ΕΖΔ και ΖΕΠ «Λίμνη Παραλιμνίου» 3,4χλμ δυτικά και η ΕΖΔ και ΖΕΠ «Κάβο Γκρέκο» 6,86χλμ νότια του προτεινόμενου έργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρωταράς: Εγκαίνια του παραλιακού πεζόδρομου – Γ’ φάση

Σύμφωνα με την εγκριθείσα Δήλωση Πολιτικής Παραλιμνίου του έτους 2013, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, το έργου εμπίπτει σε πολεοδομική ζώνη Τ2β1α και Τ3ε5 (Τουριστική Ζώνη) και τμήμα του στην περιοχή Αγίας Τριάδας υφίσταται ζώνη Δα1. Επίσης, η πολεοδομική ζώνη στην περιοχή του αλιευτικού καταφύγιου της περιοχής Αγίας Τριάδας και της μαρίνας Παραλιμνίου στην περιοχή Περνέρα είναι η ΕΜ/ΑΚ (Ειδική Ζώνη Μαρίνας/ Αλιευτικού Καταφύγιου). Ο παραλιακός πεζόδρομος θα κατασκευαστεί εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας. Οι ζώνες όπου εμπίπτει είναι κυρίως τουριστικές, οικιστικές, ζώνη για παραθεριστικές κατοικίες και γεωργικές. Κατά μήκος του παραλιακού μετώπου όπου θα κατασκευαστεί το έργο, οι χρήσεις γης είναι (α) μόνιμα αρδευόμενη γη, (β) σύνθετες καλλιέργειες και (γ) εγκαταστάσεις αθλητισμού και αναψυχής.

Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου, καθώς και άλλες υποστηρικτικές υποδομές. Ο πεζόδρομος και ο ποδηλατόδρομος θα έχουν συνολικό πλάτος οκτώ μέτρων (πεζόδρομος πέντε μέτρων και ποδηλατόδρομος τριών μέτρων).

Σημειώνεται ότι η ΖΕΠ «Δερύνεια» εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura 2000 το 2021, ως αντισταθμιστικό για την αδειοδότηση του έργου της μαρίνας Αγίας Νάπας. Είδος καθορισμού είναι το Charadrius leschenaultii (βραχοπλουμίδι), το οποίο χρησιμοποιεί τη βραχώδη παράκτια περιοχή για τροφοληψία και ξεκούραση.

Οι άλλες τρεις πιο σημαντικές τοποθεσίες στην Κύπρο είναι το ακρωτήριο Γκρέκο, η Αγία Θέκλα – Λιοπέτρι και ο Φάρος Κάτω Πάφου. Ο συνολικός εκτιμώμενος πληθυσμός της Κύπρου κυμαίνεται από 30-100 άτομα. Η περιοχή ΖΕΠ Δερύνειας υποστηρίζει έναν αριθμό 5-10 πουλιά. Η τοποθεσία είναι, επίσης, σημείο στάσης μετανάστευσης για μια ποικιλία πουλιών, όπως στρουθιόμορφων πτηνών. Η παράκτια λωρίδα είναι σημαντική για παρυδάτια είδη, ενώ η λεπτή λωρίδα χαμηλού θάμνου χρησιμοποιείται για ανάπαυση και τροφοδοσία στρουθιόμορφων πτηνών. Επίσης, μια μεγάλη παράκτια περιοχή που συμπεριλαμβάνει το έργο, αποτελεί διάδρομο – πέρασμα άγριων αποδημητικών πτηνών.