Της Μυρτώς Ζουμίδου

Η συνέχιση του ταξιδιού προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει η νέα κυβέρνηση και κατ’ επέκταση ο νέος υφυπουργός Καινοτομίας Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής. Σ’ αυτό το ταξίδι δεν χωράει επιστροφή. Ούτε πειραματισμοί. Έχει θέση η σκληρή δουλειά για την υλοποίηση στόχων. Ήταν άλλωστε μια από τις υψηλών προτεραιοτήτων προεκλογικές δεσμεύσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη. Είναι όμως και μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές απαιτήσεις, αφού ο ψηφιακός μετασχηματισμός επηρεάζει σχεδόν κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής του πολίτη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη σχέση του με το Κράτος. 

Διαθέτει πλούσια εμπειρία στον επαγγελματικό τομέα του, ωστόσο, γεννάται το ερώτημα, πώς ακριβώς μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντα, με δεδομένο ότι λαμβάνει τη σκυτάλη από έναν τεχνοκράτη και άριστο γνώστη του είδους, ώστε να συνεχίσει έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση. Ωστόσο, μόνο με θετικό πρόσημο μπορεί να δει κανείς την γνώση του Φίλιππου Χατζηζαχαρία σε θέματα φορολογικών κινήτρων που μπορούν να δοθούν για την προσέλκυση ολοένα και περισσότερων καινοτόμων επιχειρήσεων στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαρόμετρο του «Φ» για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη

Ενδεικτικά, ο νέος υφυπουργός καλείται να διαχειριστεί έργα που αφορούν στη νέα πύλη www.gov.cy η οποία περιλαμβάνει πέραν των 350 ψηφιακών υπηρεσιών αλλά και τη συνέχιση της ανάπτυξης του πολλά υποσχόμενου οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων. Πρόσθετα, καλείται να διαχειριστεί κονδύλια που αφορούν στην καινοτομία και την έρευνα μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και εθνικών πόρων τα οποία αφιερώνονται σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το κλειδί της επιτυχίας, ακόμη και αν φαινομενικά ο νέος υφυπουργός  δεν διαθέτει το επιστημονικό υπόβαθρο, βρίσκεται στο να φροντίσει να ενημερωθεί άμεσα από τις κατάλληλες αλλά και αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης. Να αναζητήσει κατάλληλους συνεργάτες, καθότι η Κύπρος διαθέτει αξιόλογα μυαλά στον τομέα της ψηφιακής καινοτομίας. Να έχει ανοιχτά αυτιά, να ακούει και να συνδιαμορφώνει πολιτικές με τους τεχνοκράτες. 

Βαθμολογία: 6/10