Δεν διαθέτει σήμερα κατοικίες ούτε για δείγμα ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), ούτε για να πωλήσει, ούτε για να ενοικιάσει, σε μια περίοδο που η αναζήτηση φθηνής ή λιγότερο ακριβής στέγης πιέζει βασανιστικά χιλιάδες νέους. Κατά τη χθεσινή συζήτηση του προϋπολογισμού του οργανισμού για το 2023 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑΓ Ελένη Συμεωνίδου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν έργα του οργανισμού προς πώληση ή ενοικίαση.

Το ΑΚΕΛ, διά του βουλευτή του, Αντρέα Καυκαλιά, απέδωσε αυτό το φαινόμενο στην αδρανοποίηση, όπως είπε, του οργανισμού από την προηγούμενη Κυβέρνηση, προσθέτοντας πως «αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, με τις πληθωριστικές τάσεις, την ακρίβεια και την εκτόξευση των τιμών, σήμερα, όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους του, ο οργανισμός δεν διαθέτει κατοικίες ούτε για πώληση, ούτε και για ενοικίαση».

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του οργανισμού επισήμανε πως σύντομα θα είναι έτοιμες 16 μονάδες προς πώληση στο Καϊμακλί, που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο. Είπε, επίσης, πως  σε ώριμο στάδιο είναι η κατασκευή 24 μονάδων στη Λάρνακα, η ανέγερση των οποίων θα αρχίσει τους  επόμενους δύο μήνες. Αναφέρθηκε και στο σχέδιο «Προσιτής Στέγης», το οποίο ο ΚΟΑΓ συμφώνησε να κατασκευάσει σε τεμάχια που του παραχώρησε ο Δήμος Λεμεσού και περιλαμβάνει μακροπρόθεσμα την κατασκευή 600 κατοικιών για ενοικίαση, μεταξύ άλλων και από φοιτητές. Σύμφωνα με την κ. Συμεωνίδου, με βάση νέα πολεοδομικά κίνητρα που δόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, για το συγκεκριμένο έργο μειώνεται σημαντικά το κόστος. Είπε, επίσης, πως το έργο βρίσκεται σε φάση επανασχεδιασμού. Ο πρώτος σχεδιασμός, ανέφερε, γίνεται για 144 μονάδες στον Άγιο Νικόλαο, οι οποίες θα διατεθούν με προσιτό ενοίκιο, ενώ σημείωσε ότι βρίσκονται σε αναζήτηση της περαιτέρω χρηματοδότησης που απαιτεί το έργο για να είναι βιώσιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται κοινωνικές κατοικίες στη Λάρνακα

Προσιτό ενοίκιο

Πάντως, λόγω της αύξησης των τιμών των ακινήτων, μειώνεται ο αριθμός των δικαιούχων που πληρούν τα οικονομικά κριτήρια και υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν ούτε να ενοικιάσουν κατοικία. Υπέδειξε, παράλληλα, η διευθύντρια πως ο ΚΟΑΓ εξετάζει την εφαρμογή ενός προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο θα προσμετρά το ενοίκιο στην τιμή της αγοράς, αν μελλοντικά οι ενοικιαστές θελήσουν να αγοράσουν την κατοικία που ενοικιάζουν. Είπε, επίσης, πως ο οργανισμός επεξεργάζεται και σχέδιο προσιτού ενοικίου, καθώς τα ενοίκια της αγοράς δεν είναι προσιτά. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα απευθύνεται στους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ούτε να αγοράσουν, ούτε και να χτίσουν. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, είπε ότι οργανισμός μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος εισέπραξε €11 εκατ.

Ενιαίος Φορέας

Στο μεταξύ, τη μετατροπή του ΚΟΑΓ σε Ενιαίο Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής επιδιώκει ο οργανισμός. Αίτημα το οποίο θα θέσει η διοίκηση του ΚΟΑΓ κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον νέο υπουργό Εσωτερικών, Κωσταντίνο Ιωάννου. Ο αντιπρόεδρος Δημοσθένης Μαρκίδης ανέφερε πως ο Φορέας θα στεγάζει υπό την ομπρέλα του τα στεγαστικά προγράμματα που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα στα διάφορα τμήματα του κράτους.