Οι κλάδοι της οικονομίας που έκαναν τις περισσότερες αναδιαρθρώσεις ή ρυθμίσεις δανείων το 2022 με τράπεζες είναι κυρίως αυτοί των ξενοδοχείων και της εστίασης, των κατασκευών και των ακινήτων. Πολλές αναδιαρθρώσεις αφορούν φυσικά και τα νοικοκυριά.

Τα ελεγμένα αποτελέσματα του 2022 που ανακοίνωσαν οι δυο συστημικές τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα, δείχνουν και ποιοι τομείς είναι οι «πρωταγωνιστές» των αναδιαρθρώσεων δανείων, σε μια προσπάθεια να μείνουν καθηλωμένα τα κόκκινα δάνεια και να δοθεί χέρι βοηθείας στους πελάτες που λόγω δυσκολιών δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν δανειακές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο «Φ» από την ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων των δυο τραπεζών, στην Τράπεζα Κύπρου η αξία των αναδιαρθρωμένων δανείων και απαιτήσεων από πελάτες του συγκροτήματος ανά στάδιο, κλάδο της οικονομίας και πελατειακό τομέα είναι: εμπόριο €41,03 εκατ., βιομηχανία €17,08 εκατ., ξενοδοχεία και εστίαση €282,46 εκατ., κατασκευές €245,69 εκατ., ακίνητα €145,84 εκατ., ιδιώτες €279,93 εκατ., επαγγελματικές και άλλες υπηρεσίες €76,13 εκατ. και λοιποί κλάδοι €18,11 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λύσεις αναδιάρθρωσης δανείων που προτείνει η Τράπεζα Κύπρου

Σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου, τα ρυθμιστικά μέτρα προκύπτουν στις περιπτώσεις όπου ο πελάτης θεωρείται ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στους όρους και τις προϋποθέσεις της σύμβασης λόγω οικονομικών δυσκολιών. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις δυσκολίες, το συγκρότημα αποφασίζει να τροποποιήσει τους όρους της σύμβασης, παραχωρώντας στον πελάτη τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει το χρέος ή να αναχρηματοδοτήσει τη σύμβαση, είτε μερικώς, είτε συνολικά. Η πρακτική της επέκτασης ρυθμιστικών μέτρων συνιστά είτε προσωρινή, είτε μόνιμη παραχώρηση συγκατάβασης στον πελάτη. Η παραχώρηση μπορεί να περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση των συμβατικών όρων του δανείου ή την πληρωμή με κάποια μορφή εκτός από μετρητά, όπως μια διευθέτηση όπου ο δανειολήπτης μεταφέρει δεσμευμένες εξασφαλίσεις στο συγκρότημα.

Η Ελληνική

Ως προς τα ρυθμισμένα δάνεια της Ελληνικής Τράπεζας, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, είναι κατά τομέα: εμπόριο €59,37 εκατ., κατασκευές και ακίνητα €33,24 εκατ., μεταποίηση €11,65 εκατ., τουριστικά €144,91 εκατ., ιδιώτες €282,60 εκατ., λοιποί κλάδοι €52,24 εκατ.

Σύμφωνα με τα τεχνικά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ), ο όμιλος και η τράπεζα θεωρούν ρυθμισμένη μια χορήγηση όταν αυτή περιλαμβάνει αλλαγές στους όρους ή/και προϋποθέσεις της και η ρύθμιση συνιστά παραχώρηση προς τον οφειλέτη που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση υφιστάμενων ή αναμενόμενων δυσκολιών στην εκ μέρους του δανειολήπτη εξυπηρέτηση της χορήγησης σύμφωνα με το υφιστάμενο πρόγραμμα αποπληρωμής. Αλλαγές στου όρους και προϋποθέσεις μιας σύμβασης οι οποίες δεν λήφθηκαν διότι ο πελάτης δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στους όρους και τις προϋποθέσεις της σύμβασης λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν αποτελούν μέτρα ρύθμισης χορηγήσεων.

Η τράπεζα στις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις του 2022 διευκρινίζει ότι μερικές φορές τροποποιεί τους όρους των δανείων που παρέχονται στους πελάτες, λόγω εμπορικών επαναδιαπραγματεύσεων ή λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο τη μεγιστοποίηση ανάκτησης. Αυτές οι αναδιαρθρώσεις περιλαμβάνουν διευρυμένες διευθετήσεις πληρωμής, μεταβολή των επιτοκίων, διακοπές πληρωμής, διαγραφές πληρωμής ή ανταλλαγή χρηματοοικονομικών μέσων. Μια ρυθμισμένη χορήγηση μπορεί να διαγραφεί και το επαναδιαπραγματευθέν δάνειο να αναγνωριστεί ως νέο δάνειο σε εύλογη αξία όταν οι νέοι όροι διαφέρουν ουσιαστικά από τους αρχικούς όρους. Ως εκ τούτου, σημειώνει η Ελληνική, η ημερομηνία επαναδιαπραγμάτευσης θεωρείται ως η ημερομηνία της αρχικής αναγνώρισης για σκοπούς υπολογισμού απομείωσης, μεταξύ άλλων και για τον προσδιορισμό του αν έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση του πιστωτικού κινδύνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέχρι τα τέλη του ’23 οι φοροελαφρύνσεις για αναδιαρθρώσεις δανείων

Δήλωση με νόημα από Λαγκάρντ

Ο ένας μετά τον άλλο οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μάς προϊδεάζουν για την απόφασή τους στις 4 Μαϊου σχετικά με τα δανειστικά επιτόκια. Αν και επισήμως κανένας δεν έχει δηλώσει ότι θα επιβληθεί νέα αύξηση, αυτό είναι το κοινό συμπέρασμα από πρόσφατες δηλώσεις τους.

Χθες, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πολύ υψηλός και η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να πασχίσει να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της του 2%…

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο ανήλθε σε 6,9%, σημειώνοντας επιβράδυνση από 8,5% τον Φεβρουάριο του 2023.