Η διεθνής βιομηχανία κρουαζιέρας έχει επεκταθεί ραγδαία τα τελευταία χρονιά και δεν έδειξε σημάδια επιβράδυνσης μέχρι που η πανδημία του κορωνoϊου έπληξε τον κόσμο. Ωστόσο, οι ναυτιλιακές εταιρείες κρουαζιέρας έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να αντέξουν αυτές τις δύσκολες εποχές. Ο κλάδος επιστρέφει το 2023 με μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο τεχνολογικά προηγμένα κρουαζιερόπλοια. Καθώς περισσότερα νέα πλοία εισέρχονται στη σκηνή, ο κλάδος είναι περισσότερο εξοπλισμένος για να προσφέρει τις καλύτερες εμπειρίες διακοπών στους χρηστές του σε όλο τον κόσμο. Πρωτοπόρος η «δική» μας Royal Caribbean cruise lines που κατέχει και τα πέντε μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια στον κόσμο.

1. WONDER OF THE SEAS

Το Wonder   of the Seas είναι το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο, με εκτόπισμα 236.857 κυβικούς τόνους. Ανήκει στην Royal Caribbean International και παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2022. Το πλοίο μήκους 1.188 ποδών ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2022. Είναι το πέμπτο πλοίο της κατηγορίας κρουαζιερόπλοιων Oasis της Royal Caribbean. Αυτή η πλωτή πολιτεία μπορεί να φιλοξενήσει 6.988 επιβάτες και 2.300 μέλη του πληρώματος. Το θαύμα των θαλασσών όπως είναι η μετάφραση του στα ελληνικά είναι εξοπλισμένο με τέσσερις προωθητήρες πλώρης, με 7500 ίππους ο καθένας. Αυτό το πλοίο μπορεί να φτάσει σε ταχύτητες έως και 22 κόμβους. Το Wonder of the Seas είναι κατασκευασμένο με διαφορετικό τρόπο από τα αδελφά πλοία του, διαθέτοντας ολοκαίνουργιες ανέσεις όπως πλήρως ανασχεδιασμένα καταστρώματα πισίνας, ακόμη και ένα ολοκαίνουργιο Aquatheatre.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι ζάμπλουτοι βασιλικοί οίκοι του πλανήτη

2. SYMPHONY OF THE SEAS

Το Symphony of the Seas είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο. Κατείχε την πρώτη θέση μέχρι που το νίκησε το αδελφό του πλοίο, το «Wonder of the Sea». Το γιγαντιαίο κρουαζιερόπλοιο είναι 228.081 κυβικούς τόνους, έχει ύψος 238 πόδια και μήκος 361,011 μέτρων. Το Symphony of the seas είναι ο απόλυτος προορισμός οικογενειακών διακοπών με πολλές δραστηριότητες γεμάτες ενέργεια και συγκινητικές εμπειρίες. Αυτό το κρουαζιερόπλοιο σας προσφέρει την ευκαιρία να αντιμετωπίσετε μια περιπέτεια με λέιζερ που λάμπει στο σκοτάδι, να κάνετε μια βουτιά στην απόλυτη άβυσσο – την ψηλότερη τσουλήθρα στη θάλασσα με ύψος δέκα ορόφων – ή να απολαύσετε τον ήλιο αφού γίνετε μούσκεμα στις επικές νεροτσουλήθρες και στους προσομοιωτές σερφ FlowRider. Το δεύτερο μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2018.

3. HARMONY OF THE SEAS

Είναι πλοίο κλάσης Oasis της Royal Caribbean, Harmony of the Seas. Η STX France το κατασκεύασε στο ναυπηγείο της στο Saint-Nazaire. Το τρίτο πλοίο της σειράς «Oasis-Class», το Harmony of the Seas, παραδόθηκε τον Μάιο του 2016. Το Harmony of the Seas των 226.963 κυβικών τόνων έχει μέγιστο πλάτος 66 μέτρα. Διαθέτοντας 2.747 καμπίνες με μπαλκόνια, αυτό το μεγαλύτερο πλοίο μπορεί να φιλοξενήσει 5.479 επισκέπτες σε δίκλινα δωμάτια. Όπως και τα αδελφά πλοία του, το Harmony of the Seas προσφέρει όλα τα αποκλειστικά χαρακτηριστικά της Royal Caribbean, όπως το Central Park, το Vitality at Sea Spa και το Fitness Centre, το Boardwalk, το Royal Promenade και το Entertainment Place, μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Forbes: Οι 8 Κύπριοι δισεκατομμυριούχοι (εικόνες)

4. ALLURE OF THE SEAS

Ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο κλάσης Oasis μήκους 362 μέτρων, το Allure of the Seas, είναι στην τέταρτη θέση αυτής της λίστας. Κατασκευασμένο στα ναυπηγεία STX Europe στο Turku της Φινλανδίας, το Allure of the Seas είναι το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο της Royal Caribbean στη σειρά της κλάσης Oasis. Κάποια στιγμή, ήταν το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο σε υπηρεσία. Το πλοίο είναι 225.282 κυβικών τόνων, ύψος 72 μέτρα και μέγιστη πλάτος 60,5 μέτρα. Το Allure of the Seas παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2010 και μπορεί να φιλοξενήσει 5.400 επιβάτες. Στα χαρακτηριστικά του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μια διώροφη αίθουσα χορού, ένα θέατρο με 1.380 θέσεις, ένα παγοδρόμιο, ένα concierge club και spa, καθώς και εγκαταστάσεις γυμναστικής.

Το πλοίο διαθέτει επίσης 25 επιλογές εστίασης, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης καφετέριας Starbucks στη θάλασσα. Ένα υπερσύγχρονο γυμναστήριο που προσφέρει μαθήματα όπως γιόγκα και τάι τσι, καθώς και πολλά υδρομασάζ, μεταξύ των οποίων και αυτά με θέα στον ωκεανό, εμπλουτίζουν την εμπειρία διακοπών του Allure of the Seas.

5. OASIS OF THE SEAS

Το Oasis of the Seas, το πρώτο πλοίο της κατηγορίας κρουαζιερόπλοιων Oasis της Royal Caribbean, ήταν το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο όταν τέθηκε σε λειτουργία το 2009. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο. Η Royal Caribbean Cruise Lines κατέχει και τις 5 πρώτες θέσεις. Το πλοίο παραγγέλθηκε τον Φεβρουάριο του 2006 και καθελκύστηκε από το ναυπηγείο Turku της STX Europe το 2008, σηματοδοτώντας την είσοδο των πλοίων νέας κατηγορίας στον στόλο της Royal Caribbean International. Το Oasis of the Seas έχει συνολικό μήκος 361,6 μέτρα, ύψος 72 μέτρα πάνω από την ίσαλο γραμμή και βάθος 22,55 μέτρα, ενώ η ολική χωρητικότητα του είναι 225.282 κυβικών τόνων.

Με 16 καταστρώματα επιβατών, το πλοίο μπορεί να φιλοξενήσει 5.400 επιβάτες και να εξυπηρετήσει το μέγιστο αριθμό 6.296 επιβατών. Το Oasis of the Seas προσφέρει επιλογές από διώροφες loft σουίτες και πολυτελείς σουίτες με μπαλκόνια για τους επισκέπτες του. Εισήγαγε πολλές ανέσεις στον κλάδο, το Oasis of the Seas διαθέτει υπαίθριο Aqua Theater. Έναν υπαίθριο διάδρομο που έχει χαραχθεί κατά μήκος του πλοίου και ένα Central Park γεμάτο εστιατόρια. Επιπλέον, οι άλλες καλύτερες επιλογές ψυχαγωγίας στο κρουαζιερόπλοιο είναι το καλυμμένο με γυαλί Solarium με πισίνα, προσομοιωτές σερφ, Zipline και τοίχους αναρρίχησης. Παράλληλα, η λίστα των αθλητικών παροχών περιλαμβάνουν πέντε πισίνες και γήπεδα βόλεϊ και μπάσκετ.

6. COSTA SMERALDA

Το Costa Smeralda, το οποίο πήρε το όνομά του από την σμαραγδένια ακτή της Σαρδηνίας, είναι ένα τεχνολογικά προηγμένο κρουαζιερόπλοιο με κινητήρα LNG που διαχειρίζεται η ιταλική εταιρεία κρουαζιέρας Costa Cruises. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο που έχει παραγγείλει η Costa Cruises, με 185.100 κυβικούς τόνους, με μήκος 337 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα. Μπορεί να μεταφέρει κατ’ ανώτατο όριο 6554 επιβάτες και 1646 μέλη πληρώματος. Ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι τον Δεκέμβριο του 2019 και προς το παρόν δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το πλοίο έχει σχεδιαστεί με διάφορες βιώσιμες τεχνολογίες, καθιστώντας το μια «έξυπνη πλωτή πόλη» που προσφέρει πολυτέλεια στους επιβάτες του και βοηθά το περιβάλλον να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα. Τροφοδοτείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Πρόκειται για ένα από τα πλοία που παραδόθηκαν λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.

7. P&O IONA

Ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο με κινητήρα LNG από τον οίκο της P&O Cruises, το Iona, επρόκειτο να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Μάιο του 2020. Ωστόσο, η παράδοσή του καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και η P&O cruise το παρέλαβε μόλις τον Οκτώβριο του 2020. Το Lona είναι το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο που κατασκευάστηκε για να ταξιδέψει για οποιαδήποτε εταιρεία κρουαζιέρας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι το έβδομο μεγαλύτερο στον κόσμο. Έχει μήκος 345 μέτρα και διαθέτει 17 καταστρώματα επιβατών. Με 185.000 τόνους μικτή χωρητικότητα, το Iona μπορεί να φιλοξενήσει 5.200 επιβάτες και 1.800 μέλη πληρώματος για μια εμπειρία φιλοξενίας υψηλού επιπέδου.

8. AIDA NOVA

Το AIDA Nova της AIDA Cruises είναι το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο που μπορεί να τροφοδοτείται στη θάλασσα και στο λιμάνι με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Αυτή τη στιγμή είναι το 8ο μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο. Το AIDA Nova διαθέτει πάνω από 2.600 καμπίνες επιβατών, με ολική χωρητικότητα περίπου 183.900 κυβικούς τόνους , μήκος 337 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα. Το AIDA Nova είναι το πρώτο πλοίο της λεγόμενης κλάσης Helios που κατασκευάζει η MEYER WERFT για τη γραμμή κρουαζιέρας AIDA CRUISES. Μετά το AIDA Nova, η Carnival Corporation έχει παραγγείλει επιπλέον 10 «πράσινα» κρουαζιερόπλοια επόμενης γενιάς, τα οποία θα κινούνται με LNG στο λιμάνι και στη θάλασσα, με αναμενόμενες ημερομηνίες παράδοσης μεταξύ 2019 και 2025, οδηγώντας τη βιομηχανία κρουαζιέρας στη χρήση LNG για την τροφοδοσία κρουαζιερόπλοιων.

9. MSC GRANDIOSA

Το MSC Grandiosa, έχει δρομολογηθεί τον Νοέμβριο του 2019, είναι ένα κρουαζιερόπλοιο κατηγορίας Meraviglia Plus – A, δηλαδή είναι μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του MSC Meraviglia, που δρομολογήθηκε το 2017. Το διαχειρίζεται η MSC cruises και η νέα αυτή ναυαρχίδα έχει μήκος 331 μέτρα (16 μέτρα μεγαλύτερο από το MSC Meraviglia). Με 181, 541 κυβικούς τόνους, μπορεί να μεταφέρει 6334 επιβάτες στις 2421 καμπίνες του. Επιπλέον, διαθέτει τον εμπορικό χώρο μεγαλύτερης χωρητικότητας μέσα στο κρουαζιερόπλοιο. Το MSC Grandiosa ξεκίνησε εκ νέου τα δρομολόγιά του στις 24 Ιανουαρίου 2021 από τη Γένοβα στη γραμμή της Μεσογείου.

10. CARNIVAL MARDI GRASS

Το Mardi Grass είναι ένα κρουαζιερόπλοιο 180.000 μικτής χωρητικότητας με κινητήρα LNG, το οποίο διαχειρίζεται η μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο – Carnival Cruise Lines και είναι σήμερα το 10ο μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο. Κατασκευάστηκε από το ναυπηγείο Meuer Turku εν μέσω πανδημίας και παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Το πλοίο ενσωματώνει ένα σχέδιο προστασίας από την πανδημία με ένα υπερσύγχρονο ιατρικό κέντρο για τις εξετάσεις και τη φροντίδα των επιβατών που έχουν ανάγκη. Μεταφέρει 1745 αξιωματικούς και πλήρωμα, εξυπηρετώντας 6630 επιβάτες. Το Mardi Grass αποτελεί φόρο τιμής στο πρώτο κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας, το TSS Mardi Gras, το οποίο δρομολογήθηκε το 1972.

11. MSC MERAVIGLIA

Το MSC Meraviglia έχει μήκος 315 μέτρα, πλάτος 43 μέτρα και ύψος 65 μέτρα, με χωρητικότητα 171.598 κυβικών τόνων. Μπορεί να ταξιδέψει με 22,7 κόμβους και έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί όλες τις εποχές και να μπορεί να προσεγγίζει τα περισσότερα διεθνή λιμάνια κρουαζιέρας στον κόσμο. Από το ξεκίνημα του το 2017, το MSC Meraviglia έχει κάνει θραύση στον κλάδο της κρουαζιέρας και του τουρισμού και συγκεντρώνει σημαντικά βραβεία κύρους για το ανώτερο προϊόν του. Το πλοίο έχει αναγνωριστεί επειδή έφερε στη θάλασσα μερικές από τις τελευταίες εξελίξεις στην πελατοκεντρική τεχνολογία, τις ψηφιακές καινοτομίες και τις νέες εμπειρίες των επισκεπτών. Εκτός από αυτή την αναγνώριση σε ολόκληρο τον κλάδο, το πλοίο βραβεύεται επίσης για την υπερσύγχρονη διαχείριση της ποιότητας, της υγείας, της ασφάλειας και του περιβάλλοντος (QHSE).

Από το τεύχος Insider του Μαρτίου